Payday Loans

Keresés

A legújabb

A paszternák PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. január 14. hétfő, 16:39
Fénykép


A paszternák igazi téli csemege.

A paszternák vagy pasztinák Európában és Ázsiában is őshonos. A rómaiak nagyon kedvelték, termesztették is, sőt a hódító hadjárataik során Európa számos területére magukkal vitték és ott is meghonosították. Ennek a missziónak volt köszönhető, hogy a rómaiak felfedezték, az általuk annyira kedvelt gyökérzöldség az északabbra fekvő, hidegebb területeken ízletesebbé válik. Így jöttek rá, hogy a paszternákot az első fagy után érdemes fogyasztani, amikor már sokkal édesebb.

A paszternákban – vagy pasztinákban - található folsav, kálcium, kálium, B1-, B2-, B3- és C-vitamin, vas és cink. Ezen kívül magas a rosttartalma, a bélrendszer karbantartásában is jó szolgálatot tesz, valamint a régi rómaiak úgy tartották, hogy a paszternák vágykeltő hatással bír, azaz afrodiziákum.

Receptötlet:

Tejszínes paszternák
Hozzávalók:
1 kg paszternák
6 dl tejszín
10 dkg vaj

frissen őrölt feketebors
2 gerezd fokhagyma
10 dkg edami sajt
Elkészítés: A paszternákot megpucolom és leheletvékony szeletekre vágom, amiket egy tálnyi hideg vízbe teszek. A szeleteket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, majd egy konyharuhával áttörölgetem. Egy üvegtepsit a főzőlapra helyezek, ebben felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a tejszínt. Apróra vágott fokhagymával, borssal és sóval fűszerezem. Amikor már majdnem forr, akkor belezúdítom a paszternákot és átkeverem. Néhány percet hagyom főni, majd sajttal megszórom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Bő másfél órát hagyom sülni, amíg meg nem színesedik rajta a sajt.

Paszternákos pite
Hozzávalók:
35 dkg paszternák
15 dkg vaj
15 dkg cukor
10 dkg méz
3 tojás
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 teáskanál fahéj
5 dkg dió
1 narancs héja
csipet só

Elkészítés: A paszternákot megpucolom és megpárolom, majd botmixerrel krémesítem és hagyom hűlni. A lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a fűszert, a narancs héját, a csipetnyi sót és a cukrot. A kihűlt zöldségpüréhez hozzácsorgatom a mézet, a felütött tojásokat és a megolvasztott vajat. Végezetül a szárazanyagokat hozzáadom a paszternákpüréhez és csomómentesen elkeverem. A diót kicsit megtöröm és beleszórom a masszába, majd azt egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe öntöm. 180 fokon nagyjából 40 perc alatt készre sütöm.
A paszternák igazi téli csemege.  A paszternák vagy pasztinák Európában és Ázsiában is őshonos. A rómaiak nagyon kedvelték, termesztették is, sőt a hódító hadjárataik során Európa számos területére magukkal vitték és ott is meghonosították. Ennek a missziónak volt köszönhető, hogy a rómaiak felfedezték, az általuk annyira kedvelt gyökérzöldség az északabbra fekvő, hidegebb területeken ízletesebbé válik. Így jöttek rá, hogy a paszternákot az első fagy után érdemes fogyasztani, amikor már sokkal édesebb.  A paszternákban – vagy pasztinákban - található folsav, kálcium, kálium, B1-, B2-, B3- és C-vitamin, vas és cink. Ezen kívül magas a rosttartalma, a bélrendszer karbantartásában is jó szolgálatot tesz, valamint a régi rómaiak úgy tartották, hogy a paszternák vágykeltő hatással bír, azaz afrodiziákum.  Receptötlet:  Tejszínes paszternák Hozzávalók: 1 kg paszternák 6 dl tejszín 10 dkg vaj só frissen őrölt feketebors 2 gerezd fokhagyma 10 dkg edami sajt Elkészítés: A paszternákot megpucolom és leheletvékony szeletekre vágom, amiket egy tálnyi hideg vízbe teszek. A szeleteket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, majd egy konyharuhával áttörölgetem. Egy üvegtepsit a főzőlapra helyezek, ebben felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a tejszínt. Apróra vágott fokhagymával, borssal és sóval fűszerezem. Amikor már majdnem forr, akkor belezúdítom a paszternákot és átkeverem. Néhány percet hagyom főni, majd sajttal megszórom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Bő másfél órát hagyom sülni, amíg meg nem színesedik rajta a sajt.  Paszternákos pite Hozzávalók: 35 dkg paszternák 15 dkg vaj 15 dkg cukor 10 dkg méz 3 tojás 25 dkg finomliszt 1 csomag sütőpor 2 teáskanál fahéj 5 dkg dió 1 narancs héja csipet só  Elkészítés: A paszternákot megpucolom és megpárolom, majd botmixerrel krémesítem és hagyom hűlni. A lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a fűszert, a narancs héját, a csipetnyi sót és a cukrot. A kihűlt zöldségpüréhez hozzácsorgatom a mézet, a felütött tojásokat és a megolvasztott vajat. Végezetül a szárazanyagokat hozzáadom a paszternákpüréhez és csomómentesen elkeverem. A diót kicsit megtöröm és beleszórom a masszába, majd azt egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe öntöm. 180 fokon nagyjából 40 perc alatt készre sütöm.
LAST_UPDATED2