Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gerson-terápia PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2013. január 07. hétfő, 08:06

Gerson-terápia a rák ellen

Kolontár Elvira
Tudósítónktól. Sokan hallottak már a főként a rákbetegségek gyógyításában forradalmi újításnak számító Gerson-terápiáról, amely a magyar származású Beata Bishopnak és munkatársainak köszönhetően nálunk is elérhető. Igaz, még kevesen mondhatják magukat gyógyult „gersonosnak”.

Gerson TerápiaMeglehetősen elterjedt az a vélekedés, hogy a terápia drága, nehezen kivitelezhető, nagyon munkaigényes, szigorú és monoton, sokan talán ezért is választják inkább a hagyományos onkológiai kezeléseket.

Tévhiteket és tényeket ismerhetünk meg a holisztikus szemléleten és az egyéni felelősségen nyugvó Gerson-módszerről, amelynek minden részletre kiterjedő, átfogó kézikönyve már magyarul is olvasható.

A betegségek elsődleges forrása: mérgezett környezet és táplálkozás

Az Egészségforrás Alapítvány gondozásában 2009. májusában Charlotte Gerson és Beata Bishop tollából megjelent a Gerson-terápia. A rák és egyéb krónikus betegségek gyógyítása című kötet tulajdonképpen a módszer kézikönyve, teljes körű útmutató a dr. Max Gerson (1881-1959) által kifejlesztett gyógymód elméletéhez és gyakorlatához.

A módszer azon a tényen alapul, hogy világunk egyre súlyosabb egészségügyi válságát elsősorban a tápérték nélküli, természetellenes, mérgező táplálkozás, tágabb értelemben az egyre inkább elszennyezett környezetünk okozza. A terápia lényege a hiányállapotok megszüntetése egy tápanyagokban gazdag, friss és párolt zöldségekből, gyümölcsökből, levekből és gabonákból álló tiszta bioétrend révén, illetve ezzel párhuzamosan a szervezet átfogó megtisztítása a felhalmozódott méreganyagoktól.

Dr. Gerson orvosi kutatásai és személyes megfigyelései révén jutott arra a megállapításra, hogy az emberi szervezet betegségei szinte kivétel nélkül anyagcsere-zavarra vezethetők vissza, amelyet két alapvető probléma, a hiányállapotok és a toxicitás (mérgezettség) okoz. Gerson felfedezte, hogy a rákos sejtek valójában az egészséges sejtek rovására, élősködve elszívják a tápanyagot az életerős sejtektől. Az 1940-es években, amikor Gerson már az Egyesült Államokban gyógyított rendkívüli sikerrel, a rák előfordulási aránya 1:16-hoz volt. Ma ez az arány1:2-höz – azóta az emberi tevékenység hatványozott mértékben károsította a természetet, benne saját életkörülményeinket, légkörünket, táplálékainkat, ivóvizünket.

Beata Bishop útja

Joggal vetődik fel az a kérdés, mégis hogyan lehet ilyen körülmények között egészségesnek maradni és súlyos betegségekből felgyógyulni, ahogy azt a Gerson-terápia követői állítják?

A módszert hazánkban meghonosító Beata Bishop, ismert írónő és pszichoterapeuta az egyik élő példa a módszer hatékonyságára. A Gerson-terápia természetes és holisztikus gyógyító eljárás, amely helyreállítja a sejtek anyagcseréjét, a máj méregtelenítő funkcióját és az immunrendszer működését. „Gyakori tévhit, hogy a Gerson-terápia csupán egy rák elleni terápia – mondta el Beata Bishop a könyv bemutatóján. – Valójában egy általános, a szervezet egészére kiterjedő, a megromlott öngyógyító képességet regeneráló életmód, amely kitűnő eredménnyel alkalmazható más krónikus betegségek: ízületi gyulladás, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, tbc, autoimmun betegségek gyógyításában is, azaz számos olyan esetben, amelyben a hagyományos orvoslás csak tüneti kezelést gyakorol.”

Beata BishopA magyar származású Beata Bishop, a Gerson-terápia magyarországi „nagykövete” Angliában élő írónő, 1981-ig a BBC-nek dolgozott újságíróként, amikor melanómát diagnosztizáltak nála, illetve később, a műtéti beavatkozások ellenére áttétek sorozatát. Bár állását ott kellett hagynia, és sebészorvosa legfeljebb néhány hónapot jósolt neki, a szigorú diétán és életmódváltáson alapuló Gerson-terápia segítségével két és fél év alatt meggyógyult. Felgyógyulását, valamint két terapeutaképző tanfolyamot és diplomájának megszerzését követően pedig pszichoterapeutaként kezdett dolgozni. Hosszú idő után, 1989-ben látogatott először Magyarországra, és el is kezdte a számára sorsfordító Gerson-terápia hazai népszerűsítését.

A tartós gyógyulás lépései

„A hagyományos terápiák daganatközpontúak, és a tumor felszámolását tekintik kizárólagos céljuknak. A Gerson-terápia ezzel szemben azon alapul, hogy a tumor nem maga a betegség, hanem csak annak tünete, a tumor megszüntetése pedig csak az első lépés a gyógyulás útján. A teljes szervezet maradéktalan újjáélesztésére van szükség” – hangsúlyozta Beata Bishop.

Ennek rendkívül hatásos módszere – a többség számára egyelőre – radikális étrendi változtatáson nyugszik. A Gerson-diéta alapja a bio zöldségekből és gyümölcsökből készített, frissen préselt levek és gyógyító ételek fogyasztása. A méregtelenítést a naponta alkalmazott kávés beöntésekkel kívánja elérni. Az egyes szervek működését emellett kiegészítő gyógyszeres kezeléssel támogatják, de nem kémiai, hanem organikusan termelt alapanyagokból származó gyógyszerekkel.

A könyvben részletezett, négy lépésből álló program szigorú követésével kiküszöbölhetők a betegségek alapvető okai, és tartós gyógyulást lehet elérni. A Gerson-diétát követőknek valójában semmi fontos tápanyagról nem kell és nem is szabad lemondaniuk, ráadásul az ízletesen elkészített ételek a legkifinomultabb ízlést is kielégítik. Erről a könyv olvasói maguk is meggyőződhetnek, ha kipróbálják a kötet mintegy száz oldalas receptmellékletének ételféleségeit.

Felelősség és aktív részvétel

A terápia sikeréhez elengedhetetlen az embert testi-lelki-szellemi egységnek tekintő átfogó szemléletmód, valamint az egyéni felelősségvállalás: a betegnek mindezeken a szinteken aktívan részt kell vennie saját gyógyulási folyamatában.

A Gerson-gyógymód nem specifikus, ezért számos különféle betegség kezelésére alkalmas, és célja a szervezet helyes működésének visszaállítása, hogy az újra meg tudja gyógyítani önmagát.

„Munkánkat egyfajta hídépítő munkának tartjuk az akadémikus gyógyítás és a kiegészítő terápiák között, mert úgy gondoljuk, hogy az önsegítő módszerek nem alternatívái, hanem kiegészítői a hivatalos orvoslásnak – fogalmazta meg az írónő, aki egyben a terápiát hazánkban elérhetővé tevő alapítvány tiszteletbeli kuratóriumi elnöke is.

Az alapítvány a napokban megjelent kézikönyvvel átfogó, teljes körű útmutatót kívánt adni a módszer iránt érdeklődők és a kezelést igénybe vevő betegek számára. Az elsőként az USA-ban megjelent kötet szerzői Beata Bishop és Charlotte Gerson, dr. Max Gerson lánya.

”Dr. Gerson 1958-ban megjelent könyve nehézkes korabeli szaknyelven íródott, nem olvasmányos, nem laikusoknak és betegeknek, hanem orvosoknak szóló mű, amely mára kissé elavult – mondta Beata a könyv munkálatairól. – Charlotte engem kért fel arra, hogy segítsek neki átalakítani édesapja eredeti munkáját. A könyv két év alatt készült el. Most a magyar változatát tarthatja kezében az olvasó. Charlotte egyébként ma, 87 évesen is telve van életerővel és energiával, vezeti az intézetet San Diegóban, sokat utazik és előadásokat is tart, ő maga a Gerson-életmód csodája.„ – tette hozzá az írónő.

A terápia nehézségei

Ennyi pozitív példa után adódik a kérdés: mégis miért nem népszerűbb ez a módszer, hiszen annyi életet mentett meg? Dr. Nagy Melánia Gerson-terapeuta, maga is gyógyult gersonos hangsúlyozta, hogy a szigorú szabályokra épülő program valóban megerőltető és hosszadalmas, ellentétben az allopátiás orvoslás tüneti kezelésen alapuló módszerével, amikor is a vágyott – ám sokszor átmeneti enyhüléshez – elég ”bekapnunk egy tablettát„.

”Azok közül, akik időben elkezdték és pontosan végigcsinálták ezt a valóban szigorú és kemény kúrát, nem tudok olyanról, aki ne gyógyult volna meg. – tette hozzá a doktornő. – A legnagyobb problémánk az, hogy a legtöbben, akik felkeresik az intézményünket, már a többszörös áttét stádiumában vannak, amikor is a terápia használata korlátozott, vagy már olyan rossz állapotban vannak, hogy nem tudják azt eredményesen végigvinni. Ha bizonyos szint alá esik a fehérvérsejtek száma, ami már az immunrendszer rendkívül csökkent működését jelzi, esetleg a beteg valamelyik fontos szervét már korábban eltávolították, akkor a terápia sajnos nem működik. Az eredményes gyógyulás feltétele tehát az is, hogy a páciens a lehető legkorábbi stádiumban elkezdje a terápiát, és precízen végrehajtsa az ezzel járó életmódváltást.„

A napi 13 pohár lé kinyerése és elfogyasztása első hallásra talán betarthatatlannak tűnik, de idővel a napi rutin részévé lehet tenni, ráadásul a változatos és finom étrend révén az étel élvezetéről sem kell lemondaniuk a pácienseknek. A gyógyult gersonosok mindegyike vallja, hogy az életükről lévén szó, ez nem is akkora áldozat, sokkal inkább egy önmagukért, saját jól-létükért felelősséget vállaló, hosszú távon is fenntartható egészséges és természetes életvitel.

Dr. Max Gerson, a módszer kifejlesztője

Dr. Max Gerson (1881-1959) német zsidó orvos volt, Albert Einstein szerint ”az orvostudomány történetének egyik legkiemelkedőbb zsenije„.

Gerson maga is kísérletezett a nyers, natúr táplálkozással, képes volt napokig tartó, munkaképtelenséget okozó migrénjét egyszerűen zsír-és sószegény vegetáriánus étkezésre való áttéréssel megszüntetni. Migrén-diétájának már 1918-ban híre ment, és miután más, addig gyógyíthatatlannak tartott betegségekben (pl. bőrtuberkulózisban, lupuszban) szenvedő páciensei is meggyógyultak, rájött, hogy a speciális étrenddel valójában nem egyetlen betegséget kezel, hanem képes helyreállítani a rosszul működő anyagcserét és immunrendszert.

Gerson híre az 1920-as években futótűzként terjedt, főleg, miután módszere segítségévelAlbert Schweitzer felesége is kigyógyult tbc-jéből, lánya pedig meghatározhatatlan bőrbetegségéből. (A tudóst magát diabéteszétől ”szabadította meg„ Schweitzer 75 éves korában.)

1924-ben alkalma nyílt elvégezni egy kísérletet 450 bőrtuberkulózisban szenvedő betegen: közülük 446 páciens 99%-ban meggyógyult a terápiának köszönhetően!

1933-ban menekülnie kellett a náci Németországból, családjával együtt New Yorkban telepedett le, és itt folytatta praxisát. A holokausztban hét testvérét vesztette el.

Az Egyesült Államok orvosi szövetsége öt alkalommal kérte fel Gersont, hogy állítsa össze a terápiája hitelességét bizonyító dossziét, aminek a doktor minden alkalommal eleget is tett, cserében annyit kérve, hogy a testület publikálja az eredményeket. Erre soha nem került sor.

1946-ban Claude Pepper szenátor felkérte dr. Gersont, hogy tegyen tanúvallomást a rákmegelőzés és -gyógyítás reformját megcélzó Pepper Nealy-féle Rákellenes Törvényjavaslat mellett; a doktor kongresszusi bizottság előtt elhangzott tanúvallomását több oldalnyi terjedelemben rögzítették.

Az ügy kapcsán Raymond ”Swing„ Graham, az ABC tudósítója 1946-ban élő adásban bejelentette, hogy a történelemben először fedezték fel a rák gyógymódját, ami óriási visszhangot váltott ki Amerika-szerte. A legérdekesebb azonban a történetben, hogy az állását 30 éve sikeresen betöltő Grahamet két héten belül kirúgták, az 1946-os rákellenes törvényjavaslat pedig azóta is az Egyesült Államok nyomtatványtárában porosodik, leszámítva azt az aprócska tényt, hogy dr. Gerson többoldalas vallomása helyén ma egy üres lap található – vagyis az amerikai kormány hivatalos dokumentumaira vonatkozó szabályozás ellenére a vallomást egész egyszerűen törölték.

Dr. Gerson 1958-ban, legkisebb lánya, Charlotte ösztönzésére írta és jelentette meg a Rákgyógyítás – 50 esettanulmány címet viselő könyvet, amely terápiájának első hivatalos dokumentációja volt.

A ma 87 éves és kitűnő egészségnek örvendő Charlotte Gerson, folytatva édesapja munkáját, intézményes keretek között kezdte el a Gerson-terápiát, vagyis a módszer szélesebb körben való elterjesztése elsősorban neki, illetve más családtagoknak köszönhető.

Kolontár Elvira


http://www.natursziget.com/egeszseg/20090507-gerson-terapiaval-a-rak-ellen

LAST_UPDATED2