Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mamahotel - gyermeteg férfiak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2011. október 10. hétfő, 06:07

mamahotel

Gondban vannak a nők a gyermeteg férfiak miatt

Egyre több tanulmány szól arról, hogy Nyugaton a férfiak gyermekkora meghosszabbodik. Az egyik kutató szerint mindezért tulajdonképpen a nők társadalmi helyzetének változása okolható.

Sok nyugat-európai vagy amerikai férfi a harmincas éveiben is a kevés felelősséggel járó életet éli. Az internetes játékok, a bulizás, az élvezetek habzsolása és a nők kóstolgatása terítéken van még a fiatal felnőttkor után is. Az Egyesült Államokban sem új keletű a jelenség, azonban arról mind a mai napig éles vita folyik, hogy mindezért ki, vagy éppen mi okolható.

Mint a Jóbarátokban

Kay S. Hymowitz, a Manhattan Institute kutatójának egy frissen megjelent könyve szerint a jelenség fő okai nem mások, minta nők. A szerző szerint számtalan oka van annak, hogy az amerikai férfiak gyakran a harmincas éveikben még gyerekesen élnek. Az egyik ok gazdasági: sokkal több időbe telik az embereknek – nőknek, férfiaknak egyaránt – míg elérik a hagyományos felnőttkor mérföldkövét, tovább tart felkészülni a házasságra, a gyerekvállalásra, az otthonteremtésre, és ez független 2008-ban kezdődött gazdasági válságtól.

A harmincas éveikben járó amerikaiak jelentős része valószínű a jobb oktatási intézményeket, több lehetőséget nyújtó nagyvárosokba költözik, ahol lakást bérelnek a barátaikkal. Ők képesek akár egy évtizedet is eltölteni szingliként, közben soha nem látni egyedül élő fiatalt, mert a haverokkal laknak együtt. Ez a szubkultúra a beleivódott a fiatalokba. Ezt mutatja a média, ezt látni a Jóbarátok vagy a Szex és New York című sorozatokban is – mondta Kay S. Hymowitz.

Mi a férfi szerepe az egyenjogú nő mellett?

Hogy a férfiak gyermekkorának meghosszabbodásáért a nők a felelősek, a kutató szerint azzal magyarázható, hogy az emancipáció, az egyenjogúság felé mutató változások átalakították a társadalmat. A két nem tagjai ma már együtt ülnek az egyetemek padjaiban, és azok a nők, akiknek nincsenek gyerekeik még többet is kereshetnek férfi társaiknál. A férfiak ezáltal egyre kevésbé látják a saját szerepüket: mi is a rendeltetésük, minek kell megfelelniük, mi az életük forgatókönyve, házasodjanak-e, dolgozzanak-e vagy sem? A nők felemelkedésével tehát a férfiak elé oda került egy nagy kérdőjel: mi is a szerepük a társadalomban?

A nőknek ennek ellenére természetesen minden joguk megvan ahhoz, hogy élvezzék azokat a lehetőségeket, érdekes munkákat, amelyeket az élet felkínál nekik. „Egyáltalán ne az a célom, hogy az álmaikat feladják” – mondta Kay S. Hymowitz. A kutató szerint olyan új jelenségről van szó, amelyre a férfiak még nem találtak választ.

A probléma ebben a helyzetben abból fakad, hogy a nők nagy többsége férjhez szeretne menni, de egyszerűen nem találnak maguknak megfelelő férfit. Ennek egyik oka, hogy a diplomások ötvenhét százaléka már nő, ami azt jelenti, hogy jelentős részük nem fog magának magasan képzett férjet találni. A legtöbb nő vele egyenrangú vagy még tanultabb partnerre vágyik. A másik gond a gyereküket egyedül nevelő anyák problémája. Azok a fiatal nők, akik a harmincas éveik közepén döbbenek rá, hogy most vagy soha, itt a gyermekvállalás ideje, azok esetleg már nem elég vonzóak a férfiak számára, hiszen azok fiatalabbakat keresnek, vagy már házasok. Mindez társadalmi problémát szül, mert az egyedül nevelt gyerekek az élet egyes területein rosszabbul teljesítenek.

Magyarországon el se költöznek a fiatalok otthonról

Magyarországon annyiban más a helyzet, hogy a fiatalok egy része el sem költözik otthonról, mert anyagilag így kényelmesebb: elég egy jól elkülönített ház-, vagy lakásrész és megszűnik a motiváció azt valódi függetlenedéshez. Egy magyar tanulmány szerint míg a mai 46-50 év közöttiek több mint fele 25 éves korában már elköltözött otthonról, a mai 31-35 év közötti felnőttek kétharmada 25 éves korában is a „mamahotel” vendége volt. Kiri Edit Anna pszichoterapeuta, magatartáskutató szerint téves normatívává vált, hogy – a ejlődéspszichológia által egyébként 18-23 év közé tett – ifjúkort minél tovább ki lehessen tolni. Ez a carpe diem jelentésének rosszul értelmezése – véli a szakember. Az Éj a pillanatnak felszólítás azt jelenti, hogy nagyon addoda magad annak, amit éppen csinálsz, és ne azon aggódj, hogy mi lesz majd a következő dolgod – Kiri Edit Anna szerint ez a Horatiustól származó aforizma igazi jelentése.

Nagyon érdekes, hogy a felmérések szerint a házasság presztízsének megítélése nem változott, tehát az emberek továbbra is értékesnek tartják ezt az intézményt. Emellett azonban sokan csak harmincöt év felett szánják rá magukat, hogy egy másik emberrel közös életet kezdjenek. A pszichoterapeuta azonban hozzátette, míg egy férfi könnyen van harmincöt éves korában, egy ugyanilyen idős nőről ez nem mondható el, a helyzetét nehezíti, hogy a hasonló korú férfiak jelentős része fiatalabb feleséget keres magának.

Kossuth Rádió 
Hallgassa meg a kapcsolódó hírösszeállítását, amely a 
Kossuth Rádió Kihívás című műsorában hangzott el:
http://erdely.ma/eletmod.php?id=101099&cim=gondban_vannak_a_nok_a_gyermeteg_ferfiak_miatt_audio