Payday Loans

Keresés

A legújabb

Tíz kenu (Ten Canoes) PDF Nyomtatás E-mail
2011. február 16. szerda, 07:22

morgan2

20:40, Szerda (február 16.), DUNA Televízió

Tíz kenu
(Ten Canoes)



színes, fekete-fehér, ausztrál kalandfilm, 90 perc, 2006

rendező: Rolf de Heer, Peter Djigirr
forgatókönyvíró: Rolf de Heer
operatőr: Ian Jones
producer: Rolf de Heer, Domenico Procacci, Julie Ryan
vágó: Tania Nehme

szereplő(k):
Richard Birrinbirrin (Birrinbirrin)
Johnny Buniyira (harcos)
Peter Djigirr (harcos)
Frances Djulibing (Nowalingu)
David Gulpilil (az elbeszélő)
Jamie Gulpilil (Dayindi/Yeeralparil)
Crusoe Kurddal (Ridjimiraril)
Peter Minygululu


Feliratozva a Duna TV Text 444. oldalán.

A Tíz kenu egyedülálló alkotás, kizárólag ausztrál őslakos színészekkel. Különleges időutazás természetfeletti erőkről, szerelemről és bosszúról, az ősök koráról és történetéről.
Gulpilil, a mesélő apja egyszer álmot látott, hogy asszonyától gyermekkel ajándékozza meg a Föld, azaz inkább a mocsaras láp. Mert bizony Gulpilil ott született, ahogy minden őse is. Minygululu, a legidősebb vadász a törzs vezetője. Minden nap meg kell küzdeniük az élelemért. A kenukat saját maguk készítik, fakéregből, amit csak a mocsártól messze lehet találni. A jó kenu pedig a jó vadászatot alapfeltétele. Birrinbirrin, Yeeralparil, Djigirr, Buniyira jó harcosok és vadászok, egytől-egyig. Dayindi egy napon bátyja fiatal feleségére vet szemet. Minygululu azonban tud az öccse helytelen érzéséről, ezért a bölcs öreg elmesél neki egy nagyon-nagyon régi, ősrégi történetet, hogy a jó útra térítse a szerelmes fiatalt...

Ezt az elbeszélő antropológiai játékfilmet Ausztrália északi részének krokodilban gazdag, mocsaras vidékén forgatták, amatőr szereplőkkel. A film ereje éppen ebben rejlik, ezért is kaphatott különböző, jelentős filmfesztiválokon mindösszesen 15 díjat és 8 nominálást. Köztük a legnagyobb elismerések: 2006-ban az Ausztrál Filmintézet díjesője: legjobb film, legjobb rendezés, legjobb operatőr, legjobb forgatókönyv, legjobb hang, továbbá az Ausztrál Filmkritikusok díja: legjobb operatőr, legjobb film és legjobb vágó; 2006, Cannes-i Filmfesztivál: "Egy bizonyos szemszögből" szekcióban a legjobb rendező díja.

____________________________________________________________________

mellékelt ajánlat:

Marlo Morgan
Vidd hírét az Igazaknak


Mutant Message Down Under

Fordította: Balázs Éva
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996.

Tartalom

FÜLSZÖVEG
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
AZ OLVASÓHOZ
KEDVES VENDÉG
A TITKOS SZAVAZÁS
CSAK MEZÍTLÁB
VIGYÁZZ, KÉSZ, RAJT!
BEILLESZKEDNI A TÁRSADALOMBA
DÍSZVACSORA
TELJES BIZTONSÁG
VEZETÉK NÉLKÜLI TELEFON
A PUSZTÁBA ILLŐ KALAP
AZ ÉKSZER
MÁRTÁS
ÉLVE ELTEMETVE
GYÓGYÍTÁS
TOTEMEK
MADARAK
A VARRÁS
A GYÓGYÍTÓ ZENE
ÁLOMVADÁSZ
MEGLEPETÉS VACSORÁRA
CSOKOLÁDÉ HELYETT HANGYA
AZ ÉLEN
AZ ESKÜ
ÁLOMIDŐ
EMLÉKEK
BIZALOM
BOLDOG HÉTKÖZNAPOT!
ELSODORVA
KERESZTELŐ
BÚCSÚ
VIDÁM BEFEJEZÉS?

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/igazak1.html

*

Fülszöveg

Merész, páratlan kalandba keveredik egy amerikai orvosnő, amikor elfogadja egy ismeretlen ausztrál bennszülött törzs, az Igazak népe hívását, és velük megy négy hónapos vándorútjukra, keresztül a földrész kietlen pusztaságain. Mezítláb gyalogol tüskebokron át, csupasz bőrét vörösre perzseli a sivatagi nap, orrát-száját bögölyök lepik, tűrőképességét nap mint nap bizonyítja nomád társainak, míg befogadják, és készséges türelemmel tanítani kezdik. És elsajátítja különös, mély életbölcsességüket, évezredes kultúrájukat.
Megtanulja a minden embernek megadatott tehetség tiszteletét, az őszinteség szavak nélkül is kifejező erejét, az emberi érintés melegségét, a test és a lélek összhangját a tánc és az ének gyógyító hatalmát, az életben maradás rejtélyeit tikkasztó szárazságban és sodró árvízben. És teljesíti, amire kérték: közvetíti az Igazak üzenetét az egész emberi nemnek.
Vigyázzatok a Földre! Ne irtsátok az erdőket, ne pusztítsátok el a vadállatokat! Hagyjatok fel a levegő szennyezésével, egymás gyilkolásával! Találjatok vissza a természetbe! Ha nem szívlelitek meg az üzenetet: nyomtalanul eltűnik bolygónk a világmindenségből. Ha megszívlelitek, megtaláljátok létezésetek valódi értelmét, akár az Igazak népe.
Marlo Morgan könyvében meghökkentő kalandokkal, páratlanul érdekes, különös szokásokkal, sok szeretettel és melegséggel, a kitartás és erő hőstetteivel s egy ősi kultúra mának szóló tanításaival találkozik az olvasó.

*

Az ember csupán vékony szál az élet szövedékében. Bármit igazít rajta, magának teszi.
Amerikai törzsfőnök, Seattle

Csak az állja ki a próbát, aki rááll, hogy kipróbálja.
Királyi Fekete Hattyú, törzsfőnök

Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni.
Algonkin indián jóslat

Üres kézzel születünk,
Üres kézzel távozunk.
A valódi életet
üres kézzel éltem át.
Marlo Morgan

LAST_UPDATED2