Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési Hírlevél- 2011. február 6. PDF Nyomtatás E-mail
MAGYAR KÖZÉLETI FÓRUM
2011. február 06. vasárnap, 11:24

jewish family

Népesedési Hírlevél
Járdi Attila < Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. > 2011. február 6.


Ma már nem divat a házasság

2011. január 30. 
TEOL/V.M.
Természetes fogyással tizenöt év alatt több mint félmillió fővel csökkent a népesség száma Magyarországon, ugyanakkor a bevándorlásnak köszönhetően 260 ezer fővel gyarapodott. A tényleges fogyás nagyjából 300 ezer fő.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint a legnagyobb problémát a születések számának – egy évtized alatt – 30 százalékos csökkenése jelenti. Ugyanakkor gyorsan emelkedett az első gyermeküket szülő nők életkora. Míg a kilencvenes évek elején 24 éves kor volt az átlag, mára 27 lett. Minél magasabb végzettséggel bír egy nő, annál később vállalkozik az anyaságra. A gyermekvállalás kitolódása negatív hatással van a fiatal nemzedékek létszámára, főként ha azt is hozzátesszük, hogy az elmúlt időszakban radikálisan emelkedett a gyermektelenek aránya.

A családmodell is átalakult. A magyar családalapítási és gyermekvállalási szokásokat hosszú időn keresztül a korai házasságkötés és a fiatalon vállalt anyaság jellemezte. Ez a forma már a múlté, ma már elfogadott a párkapcsolati együttélés, és gyermeket is szokás házasságon kívül vállalni. Ma már a 20 és 24 év közötti nők több mint 60 százaléka választja az élettársi viszonyt. Az 1970-es évek elején ez az arány mindössze 2 százalék volt! Az élettársi kapcsolatban élők aránya a férfiak esetében az elváltak (35%), a nők esetében a hajadonok (21%) között a legmagasabb.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Alternatívának tehát ott az élettársi kapcsolat, a megkötött házasságok azonban ennek ellenére sem lettek tartósabbak. Míg másfél évtizeddel ezelőtt minden 100 házasságból 30 végződött válással, ma már 42 körül van ez a szám. Újfajta életfelfogást és szemléletet árul egy másik beszédes adat. Míg az 1990-es évek elején ezer elvált vagy özvegy férfira 33 újraházasodás jutott, mára már csak 20. Ugyanez az arányszám a nőknél 12, illetve 7.

Grafika>> http://teol.hu/lapokkepek/fileok/3000/3222_infog.jpg


Mire költi az abortuszokra szánt pénzt a kormány?

2011. február 1.
Oroszi Babett / Femina.hu
A kormány brutálisan csökkentette az abortuszokra szánt pénzt. Hogyan pótolják majd a kieső összeget?

A teljes írás itt olvasható: http://www.femina.hu/hirhatter/mire_kolti_abortuszokra_szant_penzt_a_kormany


Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

2011. február 2.
Világgazdaság
A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.

A teljes írás itt olvasható: http://www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/mire-megy-el-a-bezsakolt-nyugdijvagyon-339852


Egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadás

2011. február 3. 
MTI
A minisztérium magasabb születésszámot szeretne, az elhagyott gyerekeknek pedig nevelőszülőt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint ez évtől egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadási eljárás, miután a 2010 decemberében elfogadott törvénymódosítások eredményként átláthatóbbá és kevésbé bürokratikussá vált a rendszer.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a témában csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az a szándékuk, hogy minél több gyermek szülessen, és amennyiben egy krízishelyzetben lévő anya nem tudja őt felnevelni, akkor a gyermek minél hamarabb örökbefogadó szülőkhöz kerülhessen.

Dudás Zoltán főosztályvezető a konkrét változások között említette, hogy január 1-jétől már a gyermek 10 éves koráig igénybe vehető az örökbefogadási gyes, valamint egységessé válnak a nyílt örökbefogadás adatkezelési szabályai.
Kérdésre válaszolva elmondta: nagyjából kétezer pár vár örökbefogadásra. Az átlagos várakozási idő három-négy év, ebből átlagosan nyolc hónap az adminisztráció ideje.

A főosztályvezető álláspontja szerint utóbbi időszak öt-hat hónapra csökkenhet.


Egyet apának, egyet anyának, egyet meg a hazának

2011. február 4.
hvg.hu
A fejlett világ kormányai igyekeznek megfordítani a népesedési trendeket, több születő gyereket akarnak. „Egy gyermeket a férjnek, egyet a feleségnek, egyet pedig az államnak” – szól az ismerős ausztrál állami szlogen. A legtöbb a kormány pénzzel is ösztönzi a szüléseket. Milyen eredménnyel?

A teljes írás itt olvasható: http://hvg.hu/itthon/20110204_demografia_sorkoveto_gyerekek_szuletessza


Egykézés a Délvidéken

2011.február 4.
miep.hu
A Magyar Katolikus Püspöki Kar által tavaly decemberben meghirdetett Család éve kapcsán a magyarországin kívül a demográfiai mutatókról, a szociális hálóról eddig az erdélyi és a felvidéki magyar nagycsaládosok szervezetének vezetőit kérdezte lapunk. Most ebben a témában Krizsán V. Vilmossal, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökével beszélgettünk.

A teljes írás itt olvasható: http://www.miep.hu/fuggetlenseg/2011/februar/04/9.htm


Demográfiai katasztrófa, a válság csak depressziót szül

2011. február 5. 
SONLINE- Meiszterics Eszter
Sokan húszas éveik végén vállalják az első gyermeket, sőt, egyre többen a harmincas éveik elején.

A teljes írás itt olvasható: http://sonline.hu/somogy/kozelet/demografiai-katasztrofa-a-valsag-csak-depressziot-szul-358424 


Lukács Ernő: egy igazi „anticeleb”
Öt másodperc az élet - Beszélgetés egy húszgyermekes milliárdossal


2011. február 4. (XV/5) 
Hetek
Egy igazi „anticeleb”, aki negyvenöt éve hűséges feleségéhez, húsz gyermeke van, albérletből költözött tanyára, ahol valóságos munkával gazdagodott meg, életében nincsenek sötét titkok, nem népszerű, és a média által nem ünnepelt személyiség.

A teljes írás itt olvasható: http://www.hetek.hu/interju/201102/lukacs_erno_egy_igazi_anticeleb

Kitekintő

Oroszországban 2010-ben több gyermek született

2011. február 2.
Ruvr.ru
Az állami szövetségi statisztikai szolgálat adatai szerint a 2010. esztendő 12 hónapja során Oroszországban 1,6 % több gyermek született, a halálozások száma pedig 0,7%-kal gyarapodott. Január-decemberben összesen 1,789 millió ember született, ami 28 ezerrel több az előző, 2009. évhez képest. Ugyanakkor tavaly megnövekedett a halálozások száma is: 2,031 millió ember távozott az élők sorából. A halálozás még mindig nagyobb az születések mennyiségénél, így Oroszország lakossága 2010-ben 244 ezerrel fogyott. Azonban 2008-9-hez viszonyítva a természetes népességfogyatkozás üteme csökkent 5,6%-kal.


Virginia lakosságának harmada már bevándorló

2011. február 4.
Amerikai Népszava
Richmond – Az elmúlt tíz évben bevándorolt hispán és ázsiai lakosságnak köszönhetően nyolcmillió fölé kúszott Virginia állam népessége. A fehérek száma szinte változatlan maradt, ám arányuk a lakosság kétharmadára csökkent.

A demográfiai változások java az állam északi részében zajlik, ugyanis az itteni megyékben – Fairfax, Prince William, Loudoun – tapasztalt növekedés az összállami népességszaporulat negyven százalékát teszi ki. A legdrámaibban Loudoun megye arculata változott, itt kétszer annyi a fekete, háromszor annyi a hispán és ötször annyi az ázsiai, mint amennyi 2000-ben volt.

A tavaly tartott népszámlálás világít rá arra, hogyan vált a Konföderáció egykori zászlóshajója a multikulturális sokszínűség mozaikjává. Virginiában a legnagyobb arányban a latin-amerikaiak száma nőtt, ők ma 632 ezren vannak, kétszerannyian, mint az ezredfordulón; ők teszik ki az állam lakosságának 8 százalékát, s egyharmaduk még nem töltötte be 18. életévét.

A lakosság az utóbbi két évtizedben harmadával nőtt, és érdekesség, hogy nem a városbeliek száma gyarapodott. Ma a virginiaiak hetven százaléka vidéken él, és a vidék virágzik, miközben tucatnyi, főleg dél- és délnyugat-virginiai kisváros, népessége csökkent.


Kiegyenlítődhet a palesztin-zsidó lakosság aránya

2011. február4.
Yahoo News
A jelenlegi demográfiai trendek változatlansága mellett néhány éven belül az arab lakosság száma utolérheti, majd meghaladhatja az Izraelben, a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő zsidók számát. A kiegyenlítődés tovább nehezítheti a palesztin – zsidó konfliktus esetleges rendezését.

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint az Izrael, a Gázai övezet és Ciszjordánia térségében élő zsidó lakosság számát 2014-re éri el az arab lakosság száma. A hivatal adatai szerint jelenleg 4,1 millió arab él a Gázai övezetben és Ciszjordániában, további 1,4 millióan pedig Izrael állam területén. Izraeli adatok szerint ugyanezen régiókban a zsidó lakosság száma 5,8 millió fő.

A statisztikai becslések szerint három év múlva, a jelenlegi demográfiai trendek változatlansága mellett 6,1 millió palesztin és ugyanennyi zsidó fog élni a térségben.
Mivel azonban az arab népesség körében magasabb a születésszám, ezer lakosra közel 33 élve születés jut, míg a zsidók körében ez a szám alig haladja meg a 26-ot, valószínűsíthető, hogy a palesztin lakosok száma rövidesen meghaladja a zsidó lakosok számát.

Izraeli részről többen is a demográfiai adatokkal érvelnek amellett, hogy a két nemzet közötti konfliktust két ország létrehozásával kellene rendezni – írja a Yahoo News. A lakosságszám arányainak megváltozása azonban tovább nehezítheti a konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítéseket.

Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.  

Köszönettel: Járdi Attila





A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen - feliratkozhat az alábbi web-címen:http://groups.google.com/group/nepesedes


Amennyiben kérdése van a feliratkozással kapcsolatban, kérjük írjon a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. E-mail címre.

http://nepesedes.ewk.hu/ 
A Magyar Családokért a Megmaradásért Közhasznú Alapítvány
Számlaszám: (HU56) 12067008-00154177-00100008