Payday Loans

Keresés

A legújabb

Esős vasárnap, 1962. PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 16. vasárnap, 08:49

11:00, Vasárnap (január 16.), Filmmúzeum, ism.

Esős vasárnap
fekete-fehér, magyar romantikus dráma, 97 perc, 1962

rendező: Keleti Márton
forgatókönyvíró: Pongrácz Zsuzsa
zeneszerző: Fényes Szabolcs
operatőr: Vagyóczky Tibor
vágó: Boronkay Sándor

szereplő(k):
Polónyi Gyöngyi (Balázs Ági)
Tordai Teri (Bakonyi Olga)
Mécs Károly (Kaszás Pali)
Halász Judit (Korompai Ica)
Béres Ilona (Hegedűs Erzsi)
Páger Antal (Ági apja)
Komlós Juci (Ági anyja)
Kálmán György (fényképész)
Bodrogi Gyula (Várday)
Földi Teri (Várdayné)
Tábori Nóra (Bakonyiné)


Új tanerő érkezik a gimnáziumba, a csinos, fiatal Pali. Felbolydul az iskola, minden lány a sármos tanár úrba szerelmes, kivéve az iskola éltanulóját, Balázs Ágit. Természetesen mint már annyiszor a történelemben, Palinak nem kell más, csak az okos, csinos és elérhetetlen Ági, akit megijeszt a férfi rámenőssége és elmenekül. Pali ezután az iskola bombázójánál, Olgánál keres és talál vigasztalást, miközben továbbra is Ágiba szerelmes. Bocsánatot kér hát a lánytól és bevallja, hogy lefeküdt Olgával. Van-e jövője ennek a kapcsolatnak még a történtek után?

______________________________________

SULINET AJÁNLÓ

Nagy filmek: Esős vasárnap

Az 1962-ben készült alkotás korhatár nélkül megtekinthető, de legfőképp azoknak ajánlott, akik jelenleg szenvednek az iskolapadban, s életükben a tanulás mellett már meg-meg mutatkozik a szerelem.

Helyszín az iskola, a történet pedig egy harmadikos osztály tanulóiról szól, akik - természetesen - a legkülönfélébben fogják fel az életet. Bár idejük jelentős részét a tanulás köti le, de azért jut idő a barátkozásra, a világ felismerésére is, többek között a szerelem ízének megismerésére.

Balázs Ági (talán a legszimpatikusabb a lányok közül) nem sokat törődik a fiúkkal. Érdeklődése inkább a zene felé fordul, s azért tesz sokat, hogy a kamarazenekar, amiben játszik, kijusson az álmok netovábbját jelentő VIT-re.

Ne feledjük el, hogy akkoriban külföldre jutni nem volt egyenlő egy laza útlevél felmutatással a határon (amit manapság többnyire meg sem néznek), hanem külön engedélyhez kötött megbotránkoztató cselekedet volt, amit csak korlátozott számban, bizonyos időközönként, s alapos indokkal lehetett megtenni. Érthető hát, hogy Ági elszántan küzd álmai megvalósításáért, s az sem csoda, hogy nem a fiúkra kacsingat időközben.

Annál többet pislog a fiúk felé Ági egyik osztálytársa, a szép Bakonyi Olga. Neki már barátja is van, aki természetesen autóval rendelkezik. Ez pedig némi irigységet vált ki a többiekből.
Aztán eljön az a bizonyos szép nap, amikor Ági is észreveszi a fiúk jelenlétét e Föld nevű öreg sárgolyón. Méghozzá egészen pontosan Kaszás Pali jelenléte válik fontossá számára. Ám a szerelmesek nem találhatnak komplikációk nélkül egymásra (az életben sincs így, miért lenne épp egy filmben?!), ugyanis Pali felé a szép Olga is elkezd gyengéd érzelmeket táplálni.


Sértődés, bizalmatlanság, bátortalan lépéspróbák egymás felé. Minden megtalálható ebben a filmben. Mire Pali is komolyan venné Ágit, ő elveszti hitét benne, mert - biztos forrásból - megtudta, hogy Olga és Pali között már volt valami...

A film érdekessége, hogy a parádés szereposztáson túl Koncz Zsuzsa énekesnőnk is megmutatja magát a filmben, mitöbb, még dalra is fakad. A kissé konzervatívra hangolt vígjáték fő slágere az "Egy esős vasárnap délután, elbújni jó, jó, jó", ami mellé a zeneszerző Fényes Szabolcs még egy nosztalgikus betétszámot is komponált. Ez pedig a "Fogj egy sétapálcát, és légy vidám" - kezdetű charlestone dal, melyre a szerelőműhely munkásfiataljai - a harminc évvel korábbi divat szerint - még be is öltöznek nagyszüleik korának jelmezeibe, mutatván, hogy az ifjúmunkások mennyire hagyományőrzők. Ettől a kis "túlkapástól" függetlenül az Esős vasárnap című film az 1962-63 év fordulóján mégis bombasiker volt. Ugyanis ez a film beszélt arról, ami a szereplőkkel azonos korú diákokat a valóságban foglalkoztatta, még ha régimódi recepteket javasolt is a kínzó életprobléma megoldására.

Éppen ezért, talán még ma is könnyű szerrel fogyasztható. Egy álmos, unalmas, esős vasárnap délután legalábbis mindenképpen!

__________________________________________

Mikes Éva : Egy esős vasárnap délután - dalszöveg

Egy esős vasárnap délután,
Elbújni jó,jó, jó
Te véled még egy kis magány,
Oly roppant csábító

Ne gyújtsunk lámpát,nézzük az esőt
Köröttünk lágyan zümmögő a csönd
Nekünk mesél az esőkoppanás
Nem érti más, szelíd varázs

Egy édes esős vasárnap délután,
Kettesben könnyű ám.

(Szaxofon solo
moduláció)

Egy esős vasárnap délután,
Elbújni jó,jó, jó
Te véled még egy kis magány,
Oly roppant csábító....

szövegíró : Bacsó Péter
zeneszerző : Fényes Szabolcs

http://www.indavideo.hu/video/Mikes_Eva_Egy_esos_vasarnap_delutan

LAST_UPDATED2