Payday Loans

Keresés

A legújabb

POZITÍV-NEGATÍV UTÓPIÁK - SCIENCE FICTION PDF Nyomtatás E-mail
2009. november 29. vasárnap, 08:38

wells

Herbert George Wells
Világok harca

Tartalom

Világok harca
Fordította: Mikes Lajos

Marslakók a Földön
Kereszty András

Orson Welles - Howard Koch
Világok harca
Rádiójáték
Fordította: Szikszay Ilona


Ismertető

Wells Világok harca című regénye először 1898-ban jelent meg (egy évvel később már magyarul is olvasható volt) és benne a szerző néhány más, ebben az időben keletkezett művével együtt a mai sci-fi irodalmat alapította meg, "találta föl". A mai olvasó úgy vélhetné, e réges-régi, éppen százéves pre-sci-fi ma már naiv vagy ásatag műnek bizonyul. Ám épp ellenkezőleg. A Világok harca ma is letehetetlenül izgalmas olvasmány, a benne bemutatott technikai találmányok (a tűzsugarakkal operáló szuperfegyver, a repülő csészealjhoz hasonló szállítóeszköz stb.) miben sem maradnak el a mai tudományos-fantasztikus művek műszaki csodáitól, az alapszituáció pedig - Mars-lakók látogatnak támadó-pusztító szándékkal a Földre - szintén megfeleltethető a mai űrtámadások leírásainak, legfeljebb a Marsnál távolabbi bolygókat szokás napjainkban feltételezni. Ráadásul Wells igazi író, aki mélyen emberi szituációkat tud teremteni, a marsbéliek megjelenésének hatását a realista társadalomrajzoló eszközeivel képes bemutatni, az izgalmat pedig azzal is fokozni tudja, hogy nem hagy kétséget: a Mars-lakók technikája sokkal modernebb, mint a századvégi földieké. Ötletes a bonyodalom megoldása is: a földi eszközökkel, fegyverekkel, ötletekkel elpusztíthatatlan Mars-lakók végül azért szenvednek vereséget, mert szervezetük nem képes a földi baktériumoknak ellenállni, egyszerűen nincs immunitásuk. A mai sci-fik kedvelőinek is, a műfaj iránt ez ideig nemigen érdeklődőknek is kellemes meglepetés lehet a regény, annál is inkább, mivel a kötet függelékként hozza a rádiójátékot is, amely 1938-ban ma is emlékezetes tömeghisztériát okozott Amerikában. (Mint ismeretes, az egyik amerikai rádióadó Wells művének változatát közvetítette, és több millióan hitték azt, hogy valódi híradást hallanak: a Mars-lakók megtámadták a Földet.)

Forrás: Új Könyvek adatbázisa, 1994-2000
OLVASHATÓ: http://mektukor.oszk.hu/07500/07586/index.phtml#


Herbert George Wells
Az istenek eledele


Tartalom

Első könyv
Így kezdődött

Első fejezet
A nagy felfedezés

Második fejezet
A kísérleti farm

Harmadik fejezet
Az óriás patkányok

Negyedik fejezet
Az óriás gyermekek

Ötödik fejezet
Bensington elpárolog



Második könyv
A csodatápszer a faluban

Első fejezet
A csodatápszer elterjedése

Második fejezet
Az óriás kölyök



Harmadik könyv
Mi lett belőle

Első fejezet
A megváltozott világ

Második fejezet
Az óriás szerelmesek

Harmadik fejezet
Az ifjú Caddles Londonban

Negyedik fejezet
Redwood két napja

Ötödik fejezet
Az óriások tábora


Ismertető

A sors fanyar fintora, hogy a mai olvasó Wellsre nem elsősorban ambiciózus társadalmi regényei révén emlékezik, amelyek egy nemzedékkel ezelőtt még közkedvelt hazai olvasmányok voltak, hanem nevét azok a fantasztikus regényei teszik halhatatlanná, amelyeket pályakezdő korában, a gyors siker reményében írt, s amelyekkel a sci-fi irodalom korai nagyságává vált.

Az istenek eledelében egy vegyész meg egy biológus, Mr. Bensington és Redwood professzor olyan anyagot találnak fel, amitől az élőlények óriássá növekednek. A felfedezés beláthatatlan következményekkel jár: hiába próbálják elfojtani, elterjed és új, "óriás" emberfajt hoz létre, melynek tagjai lerázzák magukról jelenük kicsinyes törvényeit, és egy nagyobb, szebb és emberibb élet kialakításába kezdenek.

Wells általában nem éri be a technikai fantasztikummal (melynek kitalálásában különben igen ötletes volt), hanem társadalmi tanulságok levonására is törekszik, s hol utópisztikus elképzeléseiből ad ízelítőt (mint Az istenek eledelé-ben), hol, mint erre mai kritikusai felhívják a figyelmet, nagyon is reális veszélyekre mutat rá (mint a természettudomány negatív hatásait érzékeltető A láthatatlan ember-ben).

Legeza Ilona könyvismertetője
(OLVASHATÓ: http://mektukor.oszk.hu/07500/07586/index.phtml#)

LAST_UPDATED2