Payday Loans

Keresés

A legújabb

MU: áll a bál... PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2018. február 01. csütörtök, 20:28
nemzetisport.hu 2018.02.01 17:26 Frissítve: 2018.02.01 17:26

MU: áll a bál – a dolgozók létminimumot akarnak, ha már Sánchezék...

Alexis Sánchez lett az angol Premier League legjobban kereső labdarúgója, miután a Manchester Unitedhez igazolt az Arsenaltól. Ezt azonban sokan nem nézik jó szemmel, különösen a klub dolgozói, akik közül sokan az úgynevezett létminimumot (ami nem ugyanaz a minimálbérrel) sem keresik meg – írja a Telegraph.

Alexis Sánchez annyit keres egy félidőnyi futballal, mint egy Manchester United-dolgozó egy év alatt (Fotó: AFP)

 

A Manchester United alkalmazottai összefogtak, és nyílt levelet írtak Ed Woodwardnak, a klub alelnökének, amelyben azt kérik, rendezze a bérüket. A levél szerint az MU dolgozói közül sokan nem kapják meg a normál megélhetéshez szükséges létminimumot sem, „többeknek választaniuk kell, hogy a fűtést kapcsolják be vagy meleg ételt esznek".

A nyílt levelet többek között közösségi vezetők, egy országgyűlési képviselő és a salfordi püspök is aláírta már, valamint a Manchester United egyik legnagyobb szurkolói csoportjának vezetője szintén. A Telegraph szerint a dolgozók az Old Trafford környékére szerveznek demonstrációt. A Premier League klubjai 2015-ben egyeztek meg abban, hogy egy függetlenül kalkulált létminimumot (óránként 8.75 font) fizetnek az állandó munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottaknak, több csapat azonban figyelmen kívül hagyja ezt – így a Manchester United és a City is.

A megmozdulást a Manchester Polgárai nevű civil szervezet hívta életre, és csütörtökön közzétettek egy „Manchester megosztott" című kiáltványt, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a Premier League nyolc legjobban fizetett játékosa (Paul Pogba, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Alexis Sánchez, Yaya Touré, Zlatan Ibrahimovic, Sergio Agüero és David de Gea) Manchesterben futballozik, „miközben az Álmok Színházának alulfizetett dolgozói valóságos rémálmot élnek át életszínvonaluk fenntartása miatt".

A dokumentum megjegyzi, Alexis Sánchez egy félidőnyi futballal (14 625 font) annyit keres, mint a takarító-, a catering- és a biztonsági személyzet néhány tagja egy év alatt, azaz egy alkalmazottnak 41 évet kellene dolgoznia azért az összegért, amit a chilei hetente zsebre tehet. Az egyik, neve elhallgatását kérő MU-dolgozó keserű szavait idézte a Telegraph.„Ugyanaz a munkáltatónk, ezért jó lenne, ha gondolna a takarítók és felszolgálók bérére is, nem csak a futballistákéra. Megértjük, hogy a játékosokat jól meg kell fizetni, de ha megadnák minden dolgozónak a létminimumot, azzal megmutatnák, hogy mennyire nagyszerű klub is valójában a Manchester United."

Ian Rutherford tiszteletes, a manchesteri metodista egyházközösség vezetője úgy fogalmazott: „Sok történetet hallottunk az Old Traffordon dolgozók rossz életkörülményeiről, hogy sokan közülük a méltóságteljes életvitelért is küzdenek. Számos dolgozónak választania kell, hogy a fűtést kapcsolja be, vagy meleg ételt eszik."

Kate Green országgyűlési képviselő is kiállt a dolgozók mellett, a Manchester United pedig természetesen reagált a történtekre. „Számos szerződésváltozatunk van a klub méretének köszönhetően, minden teljes és részmunkaidős állandó alkalmazottunk az önkéntes létminimumot keresi, összhangban a Premier League-gel való megállapodással. A személyzet jóléte nagyon fontos a klub számára, és mindig remek értékeléseket kapunk a független felméréseken a személyzet elégedettségével kapcsolatban."

A Premier League-ben egyébként a Chelsea, az Everton és a West Ham akkreditált létminimum-fizető, a Liverpool pedig tavaly nyár óta fizeti dolgozóit ugyanazon a szinten (8.75 font/óra).