Payday Loans

Keresés

A legújabb

Futballnemzet? - visszavonultatva PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
SINKOVICS GÁBOR
SINKOVICS GÁBOR
2018.01.13 11:02 Frissítve: 2018.01.13 12:07

Csank János: A jelek szerint visszavonultattak, pedig…

Csank János hetvenegy esztendősen is fut, kerékpározik, és jelenleg szaktanácsadóként dolgozik Tarpán. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával beszélgettünk.

Csank János szerint az ukrán szülők nem ugrálnak a pálya szélén, és nem kényeztetik el gyermekeiket (Fotó: Szabó Miklós)

 

– Annak idején január elején stopperral a kezében figyelte, ahogy a játékosai hegyen-völgyön át trappolnak, és azok a labdarúgók, akik részesei voltak a Csank-féle felkészítésnek, a mai napig emlegetik. Gondolom, a stoppere megvan, már csak egy csapat hiányzik az életéből...
– A jelek szerint visszavonultattak – mondta a korábbi szövetségi kapitány, Csank János. – Pedig hetvenegy esztendősen is kiváló formában érzem magam, rendszeresen futok, hosszabb rövidebb távokat teljesítek, emellett kerékpározom, a kondim tökéletes, és a munkavágyam sem csökkent. Eszembe sem jutott abbahagyni az edzősködést, de ha egyszer nem kellek, ha nem hívnak, nincs mit tenni. Egyébként most sem vagyok munka nélkül, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán dolgozom szaktanácsadóként.

– Minden tiszteletem a tarpaiaké, de azért ez a pozíció aligha élete főműve.
– Az ember becsülje meg, ha bíznak benne és számítanak rá. Márpedig az ezerhétszáz lakosú falu polgármestere rendkívül megtisztelő ajánlatot tett tavaly, amikor egy sportbálon találkoztunk. Rólam sokan tudják, hogy a futball mellett a vadászat a másik szenvedélyem, és Tarpa környékén is űztem-hajtottam a vadakat, így kerültem kapcsolatba a helyiekkel. Aztán megbíztak a kárpátaljai válogatott irányításával, a csapattal tavaly nyáron ciprusi tornán vehettünk részt, és amikor hazajöttünk, kezet fogtam a tarpai polgármesterrel és azt mondtam, segítek, ahogy csak tudok.

KISPADOS SIKEREK 

Csank János 1946. október 27-én született, és bár labdarúgóként nem jutott el az NB I-ig (az Ózdi Kohász, a Debreceni USE és az Egri Dózsa kapuját védte), edzőként annál nagyobb sikereket ért el. Az élvonalban dirigálta az Eger, a Békéscsaba, a Vác, a Ferencváros, a Siófok, a Videoton, az FC Sopron, a Győri ETO, a DVTK és a ZTE együttesét, és volt a görög Prodeftiki trénere is. A Váccal 1994-ben, a Ferencvárossal 2001-ben lett bajnok az NB I-ben, a Békéscsabai Előrével 1988-ban Magyar Népköztársasági Kupát nyert. 1996. április 10. és 1997. november 15. között tizenkilenc mérkőzésen ült a válogatott kispadján, a nemzeti együttes irányításával pótselejtezőt érő helyen végzett csoportjában, majd miután Jugoszlávia ellen 7–1-es és 5–0-s vereséget szenvedett, menesztették. Az első osztályban legutóbb 2011. augusztus 26-án a ZTE kispadján az ETO ellen 5–1-re elveszített bajnokin ült.

Legutóbb 2011 augusztusában ült NB I-es csapat kispadján

– Edzést vezet, taktikát dolgoz ki, jövőt épít?
– A felnőttcsapat újoncként a megyei első osztályban a hetedik helyen áll, a kispadon Márton István ül, a keretben pedig ott van a Zalaegerszegről is ismert Illés Gyula. Ha kérik, természetesen segítek, ha időm engedi, a meccseken otthon és idegenben ott vagyok, de nem edzői feladatot látok el, ezt fontos hangsúlyozni. Ami a jövőépítést illeti, az már jóval közelebb jár az igazsághoz, tudniillik Tarpa a Bozsik-program egyik alközpontja, s mint ilyen, nagyjából kétszáz gyereket foglalkoztat. Vannak közöttük magyarok és ukránok is, az ő szakmai nevelésükhöz, képzésükhöz teszem hozzá a magamét.

– Mennyire mások az ukrán gyerekek, mint a mieink?
– Jóval fegyelmezettebbek. Ez persze természetes, hiszen más közegben nőttek fel. Ha azt mondják nekik, séta kettes sorban, akkor ők valóban kettes sorban, szó nélkül menetelnek. Arról nem is beszélve, hogy az ukrán szülők nem ugrálnak ott a pálya szélén, és nem kényeztetik el a csemetéiket.

– Kérdezném is rögtön: mi lesz velük meg a többi tehetségesnek titulált magyar fiúval tizenkilenc, húsz-, huszonegy évesen? Hová tűnnek, miért nem lesz belőlük piacképes labdarúgó?
– Lionel Messiből egy van. Nagy spíler, korszakos egyéniség tízezer gyerekből talán ha egy lesz, és mondjuk négyből, ötből, hatból válhat átlagon felüli képességekkel megáldott játékos. Amikor még a Vác edzője voltam, Franciaországban jártunk, ott már akkor akadémiai szinten nevelték a gyerekeket. Elmondták nekünk, a sok-sok srácnak jó ha a harminc százalékából válik profi labdarúgó. A többiek mennek az amatőrök közé az alacsonyabb osztályokba, de a képzést, amelyet kaptak, ott is kamatoztathatják, mert ezáltal az alsó régiókban is magasabb lesz a színvonal. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a nálunk különleges, modern rendszerként emlegetett akadémiák sem jelentenek biztosítékot arra, hogy Puskás Ferencet, Albert Flóriánt, Bene Ferencet, Farkas Jánost, Nyilasi Tibort, Törőcsik Andrást vagy Détári Lajost nevelnek.

– Pedig az úgynevezett fiatalszabály, amelyet a klubok többsége betart és használ, pénzt, MLSZ-támogatást élvezve, garantálhatná a feltörekvő tehetségek szerepeltetését, jövőjét.
– Van itt egy aprócska gond, és mindjárt Dárdai Pál szavait tudnám idézni, aki azt mondta, hogy a Hertha keretében úgy van tíz saját nevelésű gyerek, hogy Berlin és a környék százharminckilenc csapatából szedték össze őket korábban. Hol van nálunk ennyi gyerek? Hol van ennyi és ekkorra merítési lehetőség? Nem véletlenül keresik nagyítóval a klubok az ügyes srácokat a kiöregedők helyére, de elfogy a készlet, elfogy a minőség. Az egyesületek kényszerpályán mozognak, ezt jól mutatja, hogy a kilencvenötös születésűek szerepeltetése és a „pénzkeresés" miatt kénytelenek voltak kipöckölni a kilencvenketteseket a kilencvenhármasokat, a kilencvennégyeseket. Én is kérdem: ezek a legények hová tűnnek, mi lesz velük? Tény, hogy sok mindent felülír a pénz. Helyeslem, hogy minél több ifjú kerüljön be a csapatokba, de csak akkor, ha valóban oda valók, ha megütik azt a szintet, és nem a kényszer teszi őket NB I-es játékossá. Nem akarok itt a régi szép időkről beszélni, de a zseniális Albert Flórián egészen fiatalon került a Fradiba, aztán egyszer megsérült, és a nála négy évvel fiatalabb, 18 éves Juhász István lépett a helyére, aki négy gólt rúgott a Pécsnek. A következő héten Albert meggyógyult, és visszakerült a helyére. No de egyikük sem azért vehette fel a legendás zöld-fehér dresszt szinte gyerekfejjel, mert valamiféle szabály írta elő.

– Mit gondol, merre tart a magyar futball kétezer-tizennyolcban?
– Remélem, hogy a földön marad. Merthogy rövid idő alatt hihetetlen magasságokat és mélységeket élhettünk meg. Persze ez jellemző ránk, magyarokra. Az Eb-kijutás és -szereplés erőn felüli produkció volt, amelyhez kellett jó adag szerencse, a kibővített mezőny és a korábbinál jóval gyengébb, átlagos képességű norvég válogatott a pótselejtezőn. Annyira nem voltunk jók, mint akkor gondoltuk, de annyira nem vagyunk rosszak sem, hogy Andorrától és Luxemburgtól szégyenszemre nagy-nagy pofont kapva vereséget szenvedjünk. A földön kellene maradnunk és elfogadnunk, hogy már nem vagyunk futballnemzet, mint régen.

– A belga Georges Leekens az új szövetségi kapitány. Jó választás volt?
– Hideg fejjel kell gondolkodnunk, és a belga szakember képes rá, hiszen rengeteg tapasztalatot halmozott fel, és ahogy látom, olvasom, racionálisan gondolkodó, nyugodt ember. Sajnos már nincs negyven-ötven válogatott szintű labdarúgónk, jó, ha húszat össze tud trombitálni. Az én időmben még az volt a kérdés, hogy Sándor Tamás vagy Illés Béla szerepeljen-e irányítóként, jóval korábban meg az okozott gondot a kapitánynak, hogy Kiss Lászlót, Törőcsik Andrást vagy Izsó Ignácot szerepeltesse-e centerként.

– Tavaly év végén volt a jugoszlávok elleni világbajnoki pótselejtező, a budapesti hét egyes, illetve a belgrádi visszavágón elszenvedett öt nullás vereség huszadik évfordulója. Eszébe jut néha az a két meccs?
– Nem. De bélyeg van rajtam, hiszen én voltam a szövetségi kapitány. Érdekes, hogy az osztrákok néhány évvel később kilenc nullára kaptak ki a spanyoloktól, és náluk nem volt olyan nemzeti gyász, mint nálunk a jugóktól kapott zakók után. Arra emlékszem, hogy jeges nyugalmat éreztem a kispadon meccs közben, aztán néhány nappal vagy inkább héttel az elveszített világbajnoki pótselejtező után kicsit belehaltam mindabba, ami történt. Szerencsémre sokan nyújtottak segítő kezet, hívtak ide is, oda is vadászni, ez segített magamhoz térni a tetszhalott állapotból. Ez is az edzői pályafutásom része, mint ahogy a sok-sok felejthetetlen siker is. Amikor Egerben a helyi Szpari-pályán a fekete salakon Aranyos Imrét, Sass Jánost és a többi ügyes gyereket treníroztam a serdülő kettőben, még aligha gondolhattam, remélhettem, hogy egyszer bajnokcsapatot, sőt a magyar válogatottat irányíthatom. Na, ez most úgy hangzott, mintha a múltban ragadtam volna, holott én ma is csapatot irányítanék.

 

INTERJÚ » Csank János: „Vácon sohasem voltak olyan ideális ...

fociakobon.cafeblog.hu/.../interju-csank-janos-vacon-sohasem-voltak-olyan-idealis-fe...
2017. jún. 28. - TARPA » Már éppen indult volna, amikor utolértük. Csank János vadászni készült. Megtette ezt korábban százszor, ezerszer, ám még friss a hír, még...

Csank János a Mai helyzetben: Minket kicsináltak volna bizonyos ...

https://www.youtube.com/watch?v=fwi5LQhvcQc
2016. jún. 16. - Feltöltötte: Sport1TVhu
A magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, Csank János szerint most más a helyzet a ...

Csank János interjú - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=1VTeF-MvgLE
2015. jún. 18. - Feltöltötte: ZTE FC szurkolói honlap
Csapatunk régi-új vezetőedzőjével a bemutató sajtótájékoztató után készítettünkinterjút. ztefc.webnode.hu.

Csank János: A jelek szerint visszavonultattak, pedig… - NSO

www.nemzetisport.hu/.../csank-janos-a-jelek-szerint-visszavonultattak-pedig-2612787
21 órája - A jelek szerint visszavonultattak – mondta a korábbi szövetségi kapitány, Csank János. – Pedig hetvenegy esztendősen is kiváló formában érzem magam, rendszeresen futok, hosszabb rövidebb távokat teljesítek, emellett kerékpározom, a kondim tökéletes, és a munkavágyam sem csökkent. Eszembe sem ...

Csank János: Egy kicsit meghaltam. Sokkoló élmény volt... - NSO

www.nemzetisport.hu/.../csank-janos-egy-kicsit-meghaltam-sokkolo-elmeny-volt-253...
2016. okt. 27. - Azért lettem kapus, mert a környéken senki sem tudott védeni – mesélte Csank János, aki a váci stadionban adott interjút a távirati irodának. – Az osztálymeccseken általában gólokat rúgtam, aztán beálltam védeni, hogy nyerjük meg a meccset. Persze, ott még önszerveződés volt, én pedig mindig egy kicsit ...

Csank János: "Különösen nagyokat nem hibáztam" | M4 Sport

https://www.m4sport.hu/2016/10/29/csank-janos-kulonosen-nagyokat-nem-hibaztam/
2016. okt. 29. - A Váccal szerzett bajnoki címet tartja legnagyobb edzői sikerének Csank János, aki csütörtökön ünnepelte hetvenedik születésnapját. ... Az interjúban az agrármérnök végzettségű Csank János azt is elárulta, pályája elején sertéstelepet és tyúkfarmot is vezetett, de beszélt a magyar foci problémáiról és ...

Index - Futball - Európa-bajnokság 2016 - Csank János megmondja a ...

index.hu/sport/futball/2016/eb/2016/06/16/csank_janos_megmondja_a_frankot/
2016. jún. 16. - Csank János megmondja a frankót. ... Az interjú végére Fazekas Erzsébetnek is sikerül felnőnie a riport színvonalához egy briliáns kérdéssel, amit a maga teljességében idéznék. Inkább a helyes válaszon töprengjen, mint azon keseregjen, vajon hány világtornán szurkolhattunk volna a csapatnak, ha nem ...

Előkerült Csank János, vannak jó tanácsai - Magyar Nemzet

https://mno.hu/foci_eb/elokerult-csank-janos-vannak-jo-tanacsai-1347338
Előkerült Csank János, vannak jó tanácsai. MTI, BuL. 2016. június 15., szerda 18:15, frissítve: szerda 18:43. csank_janos.jpg. Csank János korábbi szövetségi kapitány szerint az osztrákokat 2–0-ra legyőző magyar válogatottnak „most kell észnél lennie”, mert az Izland elleni lesz a legnehezebb csoportmérkőzése a ...

Csank János – Wikipédia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csank_János
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége 1996. március 29-én Mészöly Kálmánt az izlandiak elleni Európa-bajnoki selejtezőn elért 1–0 arányú győzelem után (1995. november 11., Budapest) felmentette szövetségi kapitányi tisztségéből, és helyébe Csank Jánost nevezte ki. Az edző azt vállalta szerződésében, hogy az ...

Csank János: Mindent Ózdnak köszönhetek | BorsOnline - Sztárhírek ...

www.borsonline.hu/sport/csank-janos-mindent-ozdnak-koszonhetek/124423
2016. dec. 29. - A Borsod megyei Ózd utcáin és focipályáin nevelkedett az idén hetvenedik születésnapját ünneplő korábbi szövetségi kapitány, Csank János. A mai napig hazajár, szülővárosában idézte fel emlékeit.

Keresési eredmények

Csank János nem érti, miért szeretik a magyarok a Barcát - Origo

www.origo.hu/.../20160225-magyar-foci-csank-janos-miert-szeretik-a-magyarok-a-b...
2016. febr. 25. - Csank János egykori magyar szövetségi kapitány a Nemzeti Sport csütörtöki számában megjelent interjúban azt mondta, nem hiszi el, hogy "magyar ember ugyanúgy tud lelkesedni külföldi klubért, mint a sajátjáért". Csank János a ZTE stadionjábanForrás: MTI/Varga György. Csank kedd este szomorúan ...

"Nem voltak hülyék öt-tíz éve sem" - hogyan haladnak a korral a ...

www.origo.hu/sport/.../20100805-kell-egy-szoke-kek-szemu-neger-foci-itthon-es.htm...
2010. aug. 8. - Csank János nincs elalélva a színes segédeszközöktől, Garami József internetes szakoldalt olvas, Prukner László szerint pedig jók a magyar edzők, csak nem segítik egymást. "A labdarúgás fejlődése elsősorban .... "Rosszat tett, amikor rádöbbentem, hogy egy utolsó senki vagyok" - interjú Szabics Imrével.

Csank János cáfol: „Soha nem edzettünk hármat szezon közben”

rangado.24.hu/tartalom/.../354282_csank_soha_nem_edzettunk_harmat_szezon_koz...
2016. ápr. 7. - A Nemzeti Sport Online keddi információi szerint az elmúlt időszakban gyengén teljesítő Zalaegerszeg játékosai túledzettségre panaszkodnak, a cikkben többek között azt is megemlítik, hogy a vezetőedző, Csank János három edzést is tart nekik egy nap. A Rangadó.hu megkérdezte Csankot is a témáról.

Csank szerint a következő Eb-ért beáldozzuk a vb-selejtezőket

rangado.24.hu/.../cikk/415318_csank_szerint_a_kesobbi_sikerekert_bealdozzuk_a_v...
2017. márc. 21. - A Rangado.hu állandó szakértője, az egykori szövetségi kapitány, Csank János volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsor vendége. Az egykori mester a közelgő, Portugálok elleni világbajnoki-selejtező kapcsán fejtette ki véleményét. – Jelenleg nagyon nagy a különbség a két csapat között, annak viszont ...

Csank János szerint Bernd Storck beáldozza a vb-selejtezőt | 24.hu

https://24.hu/sport/foci/.../csank-janos-szerint-bernd-storck-bealdozza-a-vb-selejtezot/
2017. márc. 21. - Csank János a DigiSport reggeli Start című műsorában nyilatkozott. Ahogy fogalmazott, ha most kézilabda, vagy kosármeccsre készülünk, az tuti vereség lenne, de mivel a futballt lábbal játsszák, bármi előfordulhat. Lehet, valami csoda folytán el tudunk érni egy ikszet, de ettől még nem mi vagyunk az ...

Feltették A Magyar Újságírói Kérdést, vigyázz, le ne köpd a monitorod ...

444.hu/2016/.../feltettek-a-magyar-ujsagiroi-kerdest-vigyazz-le-ne-kopd-a-monitorod
2016. jún. 17. - A Sport Tv riportere Csank János volt szövetségi kapitánnyal beszélgetett arról, hogy ő és más magyar társai miért nem jutottak harminc éve ki semmilyen világversenyre, Storck mester meg miért igen. Maga az interjú is atomjó volt, de a lényeg a legeslegvége, az utolsó másodpercekben feltett, ...

Minden, ami egészséges | Csank János

www.mindenamiegeszseges.hu/meselj-a-nokrol/szeretni-es-tisztelni-kell-a-not
Sportújságíróként néhány éven keresztül, hetente kétszer-háromszor hívtam telefonon a hazai élvonalbeli futballcsapataink edzőit, hogy elmondják véleményüket a legutóbbi mérkőzésükről. Csank János azon kevesek közé tartozott, aki nem nyűgnek tekintette a válaszadást, hanem a munkája természetes velejárójának, ...

GYIRMÓT FC GYŐR CSANK JÁNOS INTERJÚ (video)

www.gyirmotfc.hu/index.php?ugras=video&katszama=&elem_id=40824
NB II. 2017/2018. 1. MTK Budapest, 28. 2. Várda SE, 26. 3. Kazincbarcika, 23. 4. Szolnoki MÁV, 21. 5. Békéscsaba, 20. 6. GYIRMÓT FC GYŐR, 20. 7. Zalaegerszegi TE, 18. 8. Vác, 16. 9. Nyíregyháza Sp… 16. 10. Soroksár SC, 16. 11. Győri ETO, 14. 12. Szeged 2011, 14. 13. Ceglédi, 14. 14. Dorogi, 12. 15. Budaörsi SC, 12.

Csank János-interjú a keddi Sportszeletben - Igazgatóságok - MLSZ.hu

https://pest.mlsz.hu/hir/csank-janos-interju-a-keddi-sportszeletben
Csank János-interjú a keddi Sportszeletben. 2013. szeptember. 03., 21:16. Csank János-interjú a keddi Sportszeletben. Hosszabb terjedelmű interjút közöl Csank János egykori szövetségi kapitánnyal a Sportszelet idei 40., kedden megjelent száma. Hosszabb terjedelmű interjút közöl Csank János egykori szövetségi ...

Egy újságírói kérdésen nevet a magyar net - Szeretlek Magyarország

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ezen-az-ujsagiroi-kerdesen-nevet-a-magyar-net/
A válogatott volt szövetségi kapitányát, Csank Jánost a Sport1 Mai helyzet című műsorába hívták beszélgetni. Az egész interjú is elég érdekes; kiderült belőle többek között, hogy Csank szerint a válogatott sikere és az Eb-re való kijutás annak tudható be, hogy Bernd Storck egy szerencsés külföldi, aki sokkal jobb ...

LAST_UPDATED2