Payday Loans

Keresés

A legújabb

Diogenész Laertiosz: A filozófiában jeleskedők élete és nézetei PDF Nyomtatás E-mail

Képtalálat a következőre: „diogenész laertiosz a filozófiában jeleskedők élete és nézetei pdf”

Diogenész Laertiosz

A filozófiában jeleskedők A filozófiában jeleskedők élete és nézetei

https://hu.scribd.com/document/61121201/Diogenesz-Laertiosz-A-filozofiaban-jelesked%C5%91k

Diogenész ​Laertiosz A filozófiában jeleskedők élete és nézetei tíz könyvben című műve mind a mai napig az antik filozófiatörténet egyik leggyakrabban idézett forrása (miután a filozófiatörténet mai formájában sokáig ismeretlen volt). Ha a szerző népszerűségre törekedett, minden kritika és szövegkritika ellenére elérte célját.
Laertiosz kezünkben levő műve sajátságos műfaj. Maga a szerző filológusként mutatkozik be, aki minden rendelkezésére álló forrást felhasznál, és megpróbál a „filozófusok történetének" Prokrusztész-ágyába kényszeríteni. Leginkább nagy mondaciklusnak tekinthetjük művét, amely a „relata refero"-elv alapján közvetíti amit mások mondtak. Úgyszólván az egész nem egyéb, mint indirekt beszéd.
Laertiosz igyekszik az életrajzi adatokat élénkíteni különböző groteszk jelenetekkel a bölcsek és filozófusok életéből, és amennyire lehetséges, nézeteiket áthagyományozni az utókornak. így számít széles olvasókörre, akárcsak jelen fordítása.
A bölcsek mondásainak áthagyományozása mutatja, hogy a filozófia kezdetének az „életbölcsességet" tekinti. Az összes filozófus közül Platónnak és Epikurosznak szentel egy-egy teljes könyvet, ami valamit elárul a szerző álláspontjáról.
Diogenész Laertiosz, ha sajátságos módon is, bizonyára hozzá fog járulni ahhoz, hogy a nem egy esetben félisteneknek vélt iskolaalapítókat és mestereket, ha nem is tekintjük különcöknek és csodabogaraknak, de hozzánk közelebb állóknak érezzük.
Rokay Zoltán

Képtalálat a következőre: „diogenész laertiosz a filozófiában jeleskedők élete és nézetei pdf”

 

Szereplők népszerűség szerint

Arisztotelész · Anakharszisz · Arisztipposz · Biasz · Karneadész · Khilón · Kroiszosz ·Phaléroni Démétriosz · Szolón · Thalész · Theophrasztosz

 

 

LAST_UPDATED2