Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szurkolói politizálás vagy rendbontás - "zéró tolerancia" és "kollektív büntetés" PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló













THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.08.18 23:50 Frissítve: 2017.08.19 00:53


Egy kalap alatt –

Thury Gábor jegyzete

 

Fiola Attila: Ne kapjunk gólt Belgrádban!
Újpest: nem egy, két zárt kapus büntetés a klubnak

Lehet, hogy furcsa, de több mint sportszerű választ adott Fiola Attila még a Partizan–Videoton Európa-liga-selejtező belgrádi mérkőzése előtt arra a felvetésre, mit szól a zárt kapus meccshez. A válogatott védő mismásolás helyett – hogy a Vidinek így jobb meg miegymás – azt mondta, őt feldobta volna, ha harmincezer néző előtt játszik, s bizony nem rajong a hangulattalan mérkőzésekért. Novothny Soma, a Diósgyőrből a Megyeri útra igazoló csatár is amiatt panaszkodik, hogy a zárt kapus Újpest–DVTK találkozó nemcsak a lila-fehér drukkereket zárja ki, hanem a vendégcsapat lelkes szurkolótáborát is.

Mondjuk ki: nézők nélkül nincsen futball! Lehetne persze azon poénkodni, hogy nálunk számos olyan NB I-es mérkőzés van, amelyen nem nyomják agyon egymást a szurkolók, uram bocsá' a hangulat inkább a zárt kapus meccsek kriptacsendjére hajaz, de az üres nézőtérnél nincs elszomorítóbb látvány.

Noha a Partizan-szurkolók nem lehettek ott a Videoton elleni összecsapáson, száz székesfehérvári drukker élőben láthatta azt, az UEFA ugyanis nem zárja ki a vendéggárda szimpatizánsait a hazai nézők fegyelmezetlenségéért. Hasonló volt a helyzet a Bp. Honvéd–Hapoel Beer-Seva BL-selejtező kispesti visszavágóján: az izraeli szurkolókat nem tiltották ki. Az is érdekes, hogy Bódog Tamás, a DVTK edzője kijelentette, az újpesti lesz élete első zárt kapus mérkőzése.

Ugyanakkor nem az MLSZ szigorával van baj. A szövetségben – nagyon helyesen – a zéró toleranciára törekszenek, ám a hazai gyakorlat nemcsak a vétkes szurkolótábort, s ezen keresztül együttesét bünteti, hanem a vendégek híveit is. Sőt, a jelen eset kapcsán a lila-fehérek józan gondolkodású drukkerei azt vetették fel, bizony a jelenlegi büntetési gyakorlat egy kalap alá veszi a renitens nézőket a normálisan viselkedőkkel, ergo a kollektív büntetés esete forog fenn. S a zárt kapus vita kapcsán bizonyos szempontból nyitott kapukat döngetnek az újpestiek: azért van bekamerázva a stadion, hogy a rendbontókat ki lehessen szűrni. Valóban: többek között ez is célja a stadionépítési programnak. A rendbontókat kiemelik, majd gyorsított eljárásban ítéletet hoznak. Megfordult a sorrend: büntetés van, de a konkrét rendbontók ugyanúgy járhatnak meccsekre.

És minden folytatódik a régiben...

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

 

nemzetisport.hu 2017.08.18 08:53 Frissítve: 2017.08.18 22:23

El: leporolta disznófejes molinóját a Legia

Az Asztana elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn az 1944-es varsói felkelésre emlékeztek a Legia szurkolói, a transzparens miatt az UEFA 35 ezer euróra büntette meg a klubot. A drukkerek felvették a kesztyűt, és grafikusaik az európai szövetséget disznófejű nagyúrként ábrázolva a Sheriff elleni Európa-liga-mérkőzés előtt ismét kitettek magukért.

legia629
A Legia félreérthetetlen üzenetet küldött az UEFA felé (Fotó: Twitter)

Augusztus 2-án egy szektort betöltő drapériával emlékeztek a hazai szurkolók az 1944. augusztus 1-jén kezdődött varsói felkelésre. Az élőképen egy náci katona egy gyerek fejéhez szorított fegyvert, a felirat pedig így szólt: „A varsói felkelés alatt a nácik 160 ezer embert gyilkoltak meg. Több ezren közülük gyermekek voltak.”

Az UEFA nem hagyta szó nélkül mindezt, 35 ezer eurós büntetést szabott ki, s indoklásul azt közölte, futballpályán nincs helye a politikai megnyilvánulásnak.

A csütörtöki, Legia–Sheriff Európa-liga-mérkőzésen ismét a helyi grafikusoké volt a főszerep: az UEFA-t disznófejű, pénzéhes figuraként ábrázolták, jelezve, tudják, hová megy a 35 ezer euró.

A büntetés várhatóan ezúttal sem marad el – főleg úgy, hogy a disznófejű figurával egyszer már éltek a lengyelek. A 2014–2015-ös idényben ugyanis a csapat nagyszerűen játszott a Bajnokok Ligája-selejtezőben, a Celticet például 6–1-es összesítéssel múlta felül a pályán. De miután Bartosz Bereszynski jogosulatlanul szerepelt a glasgow-i visszavágón, az európai szövetség a meccset 3–0-val a skótoknak adta, akik így a varsói 4–1-es vereség ellenére, idegenben szerzett góllal továbbjutottak.

Akkor a szurkolók a kazah Aktobe elleni következő Európa-liga-selejtező előtt egy olyan élőképet mutattak be, amelyben az UEFA címerének közepén egy disznó volt látható, alá pedig azt a szlogent írták ki, hogy „a futball nem számít, csak a pénz”.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

LAST_UPDATED2