szerző:
hvg.hu

Házasságon kívüli terhességért és köztéri dohányzásért is került már turista börtönbe, az elnök sértegetése néhány helyen halállal járhat, a melegeknek pedig több tucat országot kell elkerülniük. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelniük a külföldre látogató magyaroknak.

Nem nagy túlzás azt mondani, hogy a fél világ szerepel a magyar külügy veszélyekre figyelmeztető listáján: összesen 97 ország van, amelynek legalább egy részéről eltanácsolnák a nyaralni vágyó magyarokat. A listán nem csak egzotikus, szinte ismeretlen országok szerepelnek, ahová alig tévednek turisták, a magyar nyaralók kedvencei is megtalálhatóak a veszélyes államok között.

Egyértelmű, hogy ha külföldre utazik az ember, érdemes előbb tanulmányoznia néhány fontosabb helyi törvényt, mielőtt kellemetlen meglepetés éri. A neten rendszeresen körbefut a furcsa törvények listája, amelyekről gyakran eldönteni is nehéz, álhírről van-e szó, vagy valahogyan valóban életbe léptek ilyen jogszabályok – Orlandóban például állítólag tilos elefántot kötni a parkolóórához, Oroszországban pedig a nők nem zuhanyozhatnak vodkával. A valóság azonban nem vicces: sok helyen tényleg komoly bajba kerülhetnek a turisták olyan ügyek miatt, amelyekre nem is gondolnának, hogy tilos volna.

Hírhedt példája ennek az az idén tavaszi eset, amikor egy Egyesült Arab Emírségekben nyaraló ukrán nő gyomorpanaszokkal orvoshoz ment, ott viszont kiderült, hogy terhes, mire őt és a barátját is letartóztatták házasságon kívüli szex miatt. A diplomácia nem tudott ezzel mit kezdeni: a helyi törvényeket valóban megsértették.

Európai turisták egy dubaji bevásárlóközpontban
© 

Ez persze extrém eset volt, amire gyakorlatilag lehetetlen lett volna előre felkészülni, sok esetben viszont egy kis odafigyeléssel valóban megúszhatja a turista a bajt. Ha például valaki Szingapúrba megy, érdemes felkészülnie arra, hogy az elnök sértegetése épp úgy halálbüntetéssel járhat, mint ha valakinél drogot találnak. Vannak persze olyan bűnök, amelyeket ezeknél kevésbé ítélnek meg súlyosnak: egy törvénymódosítás után az elmúlt néhány évben a nemi erőszakot már nem büntethetik halállal. Azt nemrég Otto Warmbierpéldáján láthattuk, hogy Észak-Koreában már egy plakát ellopásáért is járhat kényszermunka, ahol halálra kínozzák az embert – azt pedig inkább ne is próbáljuk elképzelni, mi járhat a Kedves Vezető megsértéséért. Nem véletlenül figyelmeztetnek minden európait és amerikait, hogy hiába tűnik érdekesnek a hely, ne utazzanak Észak-Koreába.

Otto Warmbiert
© 
Egyiptom és Törökország is veszélyes lehet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részletes listát állított össze, hova nem érdemes magyaroknak utazniuk. 44 olyan ország van, amelyeknek egész területére, vagy legalább néhány részére kiadták a legsúlyosabb figyelmeztetést, ezeket a magyaroknak érdemes nagyon távolról elkerülniük. A II. kategóriában pedig 72 állam található a listán, ide csak nagy odafigyeléssel, komoly biztonsági előkészületek után lehet belépni, de a legjobb ötlet a külügy szerint elhalasztani az utazást, ha lehet. (19 országnak bizonyos részei az I., más területei a II. kategóriában szerepelnek, ezeket nem duplán számolva jön ki összesítésben a 97-es szám.)


Európából két országot soroltak a legveszélyesebbek közé: Koszovót és Grúziát. Koszovónak az északi, szerb többségű területétől félti a külügy a magyarokat annyira, hogy legszívesebben oda sem engedné őket, Grúzia esetében pedig a szakadár területektől (például Abháziától, ahova nem félt elmenni gyógykezeltetni magát a Jobbik európai parlamenti képviselője, a kémgyanúval illetett Kovács Béla). A népszerű turistacélpontok közül Egyiptom veszélyes – ott a Sínai-félsziget északi és középső része az I., az ország többi területe a II. kategóriában szerepel, igaz, azt azért hozzátették, hogy a legnagyobb tengerparti nyaralóhelyek és a kairói reptér biztonságosabb. A veszélyesnek ítélt Törökországba szintén sok magyar utazik; ott a szíriai határvidék a legveszélyesebb, de a II. kategóriába betették az ország összes többi részét is. Fokozott figyelmet kíván az is, ha valaki Ukrajnába, Tunéziába, Izraelbe vagy Dél-Afrikába utazik. A legveszélyesebb államok közé egyetlen fejlett országként bekerült Japán is, de ott csak Fukusima közvetlen környéke számít problémásnak, talán nem nagyon kell magyarázni, miért.

Olyan ország összesen 36 van a világon, ahol elvben kiszabhatnakhalálbüntetést a droghasználatért. Ezek egy részében ez csak elméleti lehetőség, de azért aki Kínában, Szingapúrban, vagy épp Szaúd-Arábiában nyaralna, annak jobb ötlet inkább más módszert keresnie a kikapcsolódásra.

Turisták Kuala Lumpurban
© 

Szokták riogatni a turistákat azzal is, hogy néhány egzotikus államban börtön járhat egy szál cigarettáért is, de a helyzet ennyire azért nem durva: csupán három ország van a Földön – Malajzia, Nigéria és Zambia –, ahol bárkit is lecsukhatnának köztéri dohányzásért. Még ezeken a helyeken is inkább a pénzbírságot választják a hatóságok, de azért jobb nem kockáztatni a börtönt. Néhány éve volt egy olyan terv, hogy a Cook-szigetek teljes területén betiltsák a dohányzást, de ebből nem lett semmi, pedig emlékezetes látvány lett volna, ahogy a cook-szigeteki dohányosok kihajóznak a nemzetközi vizekre, hogy végre rágyújthassanak.

Ennél sokkal nagyobb bajt jelent, hogy még mindig létezik 72 ország, ahol büntetik a homoszexualitást. Ezeknek a többsége olyan eldugott afrikai vagy ázsiai ország, ahova magyar turisták alig jutnak el, de azért vannak olyan helyek, ahova sok magyar nyaraló is eljuthat. Algériában például két év börtön járhat a melegeknek, Marokkóban és Tunéziában három, Egyiptomban viszont akár 17 év börtön és kényszermunka is lehet a büntetés, igaz, csak a férfiaknak. A karibi térség több, a turisták körében is népszerű országában életben hagyták a tiltó törvényeket, a gyakorlatban azonban nem szoktak büntetni – de azért a jamaicai tíz év kényszermunka, a dominikai pszichiátriai kezeléssel kiváltható börtön vagy a barbadosi életfogytiglan még fenyegetésnek sem hangzik jól. Dubajban 14, Abu-Dzabiban 10 év börtön lehet a büntetés, persze ez még mindig jobb, mint Szaúd-Arábia, ahol kivégezhetik az embert.