Payday Loans

Keresés

A legújabb

Woyzeck - A Stúdió K előadása. PDF Nyomtatás E-mail
INGYEN FILM-SZÍNHÁZ AJÁNLATOK
2012. január 25. szerda, 11:53

21:30, Szerda (január 25.), Duna World

Woyzeck

magyar tévéfilm, 75 perc, 1981
rendező: Fodor Tamás, Gothár Péter

szereplő(k):
Fazekas István
Fodor Tamás
Nagy József
Székely B. Miklós
Gaál Erzsébet
Németh Ilona
Oszkay Csaba
Szőke Szabolcs


Woyzeck, a Kapitány tisztiszolgája, együtt él Marie-val, akitől egy törvénytelen gyereke is született. Marie-nak nincs jó híre a városban, Woyzeck kivételével mindenki tudja, hogy szemérmetlenül kacérkodik a bakákkal. Most éppen az Ezreddobost szemelte ki magának. A kisvárosba vándor komédiások érkeznek. Az esti előadásra katonák és civilek egyaránt elmennek. Ekkor figyel fel az Ezreddobos Marie-ra, akinek szépsége teljesen megbabonázza. Woyzecket egyébként is folyamatosan zavaros gondolatok gyötrik, s amikor a Kapitány félre nem érthető célzásokat tesz arra, hogy Marie-hoz más férfi is jár, megszállottan kezdi keresni az árulkodó jeleket. Egyre zavarosabb elméjében egy hang folytonosan arra bíztatja, hogy ölje meg a "szukafarkast".
A Stúdió K híres előadása.

Idő szerint | Hely szerint
Vetítik: DUNA WORLD: Szerda (Január 25.) 21:30

Vélemény Összes hozzászólás (2)
donnaquijote | Válasz | Előzmény (feketevipera) ma 09:42 | 2/2
Most is ezen az adón találtam az egyetlen feltehetően nézhető műsorra. A címről először az Alban Berg opera jutott eszembe, de az Wozzeck. A meglepő hasonlóság mégis "kutatásra" sarkallt, és végül a Wikipédia igazított el. Az opera librettója valóban a Büchner dráma alapján készült, ám: "Az író fennmaradt kézirata azonban meglehetősen zavaros anyag lett, különálló lapokra írta, ráadásul olyan tintával, ami valamilyen kémiai behatásra elvesztette a színét, az írás láthatatlanná vált. Egy Karl Emil Franzos nevű irodalomkutató vette elő az anyagot az 1870-es évek közepén, és valamilyen vegyszerrel kezelte a dokumentumot, aminek hatására viszonylag jól olvashatóvá vált a szöveg. A rendezetlen szövegben többé-kevésbé rendet teremtett, de – minthogy a gótikus y és z betűk könnyen összetéveszthetők voltak –, Wozzecknek olvasta a nevet. Berg ezt az anyagot is megszerezte, és bár kiderült, hogy az anyagban több hiba is van, meg is próbálta végigjavítani, de a Wozzeck benne maradt."
Kedves...
Tovább >>>

feketevipera | Válasz 2009. júl. 26. 20:00 | 1/2
Hátborzongató előadás volt, néhány jelenet különösen megrázóra sikerült (pl. Marie halála). A feszültség egyre nő a darab folyamán, s ez a nézőt is magával ragadja. Az egyetlen dolog, amit elhibázottnak tartottam a koncepcióban, az az volt, hogy a nézők egy térben mozogtak a színészekkel, s néha inkább hátráltatták őket a jelenlétükkel. Gondolom, ez valamilyen modernista elképzelésnek volt köszönhető.


http://port.hu/woyzeck/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=17405699&i_topic_id=1