Payday Loans

Keresés

A legújabb

HIVATALI BŰNTETT ÉS VÉTSÉG - XIX. SZ. PDF Nyomtatás E-mail
Társas és társadalmi szokásrendek és intézmények

Hivatali büntettek és vétségek

a közhivatalnokok által ily minőségükben elkövetett büntettek és vétségek. Kik tekintendők büntetőjogi értelemben közhivatalnokoknak, azt a büntetőtörvény határozza meg. A magyar btkvben fontos annak kiemelése, hogy a közhivatalnoki minőségnél nem az alkalmazás állandósága irányadó. Különös - egyes esetre szorítkozó - megbizatás is, arra a megbizatásra vonatkozólag megállapítja a megbizottnak közhivatalnoki minőségét. Közhivatalnokok továbbá az állam, törvényhatóság v. község által kezelt közalapítványoknál, kórházaknál, tébolydáknál alkalmazott felügyelők, orvosok, hivatalnokok, szolgák. A kir. közjegyzők is közhivatalnokoknak tekintendők.

A főbb H. a következők:

1. Hivatali sikkasztás, vagyis a közhivatalnok által hivatalánál fogva kezeihez letett, vagy kezelésére, vagy őrizetére bizott értékeken elkövetett sikkasztás. Rendes büntetése 2-5 évig terjedhető börtön, s ha az elsikkasztott érték 1000 frtot meghalad, 5 évig terjedhető fegyház. Bizonyos esetekben, jelesül haa tettes a felfedezés meghiusítása v. megnehezítése céljából hamisításokat, v. a sikkasztással összefüggőleg más büntettet va. vétséget követett el, a büntetés 5-10 évig terjedhatő fegyház. Viszont csak vétséget képez a hivatali sikkasztás és 1 évig terjedhető fogházzal büntetendő, ha az elsikkasztott tárgy értéke a sikkasztónak óvadékpénzből fedezhető volt, amennyiben a sikkasztásnak fennemlített minősített esete fenn nem forog.

2. Megvesztegetés (l. o.).

3. Hivatali visszaélés vétsége, vagyis a hivatali kötelességnek oly célból megsértése, hogy az által valakinek jogtalan haszon v. kár v. más sérelem okoztassék. A bünttés 5 évig terjedhető fegyház.

4. Hivatali hatalommal való visszaélés büntette, ide tartozik:

a) fegyveres erőnek jogos ok nélkül alkalmazása. Büntetés 5 évig terjedhető fegyház, amennyiben a fegyverek tettleges használata által súlyosabban büntetendő büntett el nem követtetett;

b) ártatlan személynek tudva bünvizsgálat alá helyezése a biró v. vizsgálóbiró által. Büntetés 3 évig terjedhető fegyház;

c) törvényellenes eszközöknek alkalmazása a vádlottól, tanutól v. szakértőtől vallomásnak kicsikarása céljából. Büntetés 5 évig terjedhető börtön;

d) a büntető eljárás körül a hivtalos kötelességnek elmulasztása oly célból, hogy valaki a törvényes büntetés alól elvonassék. Büntetése 3 évig terjedhető fegyház.

5. Hivatali hatalommal való visszaélés vétsége. Ide tartozik:

a) valakinek tettleges bántalmazása a hivatal gyakorlásában. Büntetése 6 hónapig terjedhető fogház;

b) visszaélés oly célból, hogy valaki jogtalanul valaminek eltürésére v. elhagyására kényszeríttessék. Büntetése 5 évig terjedhető fogház;

c) a hivatali kötelesség teljesítésének egyes közhivatalnok által megtagadása. Büntetése 3 hónapig terjedhető fogház. Ez utóbbi cselekmény büntettet képez és 3 évig terjedhető börtönnel büntetendő, ha két v. több közhivatalnok összebeszélve követi el.

6. Hivatali titoknak az állam v. mások ártalmára másokkal közlése v. közzététele. Büntetés egy évig terjedhető államfogház. Büntett esetében hivatalvesztés, vétség esetében a viselt hivatal elvesztése is kimondandó. Egyéb büncselekményekről l. Választási jognak; Személyes szabadságnak; Házjognak; Levél- és távirdai titoknak, közhivatalnok által megsértése; Titokfelfedezés.

7. Közveszélyü büncselekmények.

Vannak ezenkivül más büncselekmények, melyekben a közhivatalnoki minőség súlyosabb büntetést von maga után, p. a csalás, ha közhivatalnok hivatala körében követi el (l. Csalás); a közokirathamisítás (l. o.).

PALLAS NAGYLEXIKON