Payday Loans

Keresés

A legújabb

melyszegenyseg.hu PDF Nyomtatás E-mail
A gazdaság és a szegénység

A szakmai nyitókonferencia (2011. december 1.) dokumentumai

Az 'Adósságcsapda és mélyszegénység' c. képzés anyagai

Szakmapolitikai ajánlások

A TÁMOP 5.1.3. program eddigi tapasztalatai alapján állítottuk össze a következő eu-s programozási időszak tervezésében résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlás csomagunkat. Munkánk során számos olyan tapasztalatot gyűjtöttünk és elemeztünk, amelyek alapján a mélyszegénységben élők befogadását célzó intézkedések, szakpolitikák, programok döntéshozói, tervezői és végrehajtói számáraigyekeztünk konkrét és hasznos javaslatokat tenni.
Szakmapolitikai ajánlások

Sajtómegjelenések

2010/11 TÉRPORT Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért: lezárult a TÁMOP 5.1.3. program előkészítő szakasza  [elektronikus sajtó]

2011/11 FALU VÁROS RÉGIÓ 2011/2 77. oldal: Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért  [nyomtatott sajtó]

2012/12 FALU VÁROS RÉGIÓ 2012/1-2 63. oldal: "Sajnos a hátrányos helyzetű települések között vagyunk" - Pillanatkép a mélyszegénység kezelését célzó lokális programokról  [nyomtatott sajtó]

2012/12 PAROLA 2012/4 Settlementek a közösségi integrációs programokban  [nyomtatott sajtó]

2014/5 Heves Megyei Hílap (nyomtatva és online) A helyzet rossz, "hajózni muszáj" (nyomtatott cím) ill. Megyénkben nyáron érnek véget a mélyszegénység elleni programok (online cím) [nyomtatott sajtó]

A program kiadványai

1.) A nyitókonferenciára (2011. november) készített Programtájékoztató kiadvány

A 2. komponens projektjeinek tapasztalatait felhasználva készült 3 módszertani kiadványunk: 
2.) Az elsősorban szociális szakemberek számára összeállított, „Áttekintés a szegénységben élők társadalmi befogadását célzó fejlesztésekről” című anyag a helyi projektek sikeres kezdeményezéseiről írt esettanulmányokat dolgozza fel.
3.) A „Közösségi lehetőségek a mélyszegénység elleni küzdelemben - Önszerveződés és szakmaközi együttműködés” című kötet a közösségi megoldások iránt érdeklődők számára foglalja össze a közösségfejlesztés tapasztalatait a szegénységben élők integrációját célzó projektekben.
4.) A „Térségfejlesztők a szegénység elleni küzdelemben” című módszertani útmutató pedig bemutatja azokat a fókuszokat és tématerületeket, amelyeket a szegénység leküzdése érdekében érdemes bevonni a vidékfejlesztő, településfejlesztő munkába.

5.) A Mélyszegénység program zárókiadványa (2014. április) összefoglalja a programmal kapcsolatos fő információkat, a 2. komponens keretében megvalósított 25 helyi program jellegzetességeit és fő adatait, a program hatástanulmányát, a három szakmai módszertani anyagot, a szakmapolitikai ajánlásainkat, valamint a honlapon elérhető tudástár tartalmát.

6.) A tájékoztató, figyelemfelkeltő Mini segédlet a közösségi tervezéshez a következő kérdésekre ad rövid, könnyen áttekinthető válaszokat: Mi a közösségi tervezés? Kinek miért érdemes közösségi tervezést kezdeményezni, abban részt venni? Hogyan épül fel egy közösségi tervezési folyamat? Milyen módszerekkel érhetünk el sikeres együttműködést, közös munkát?