Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hetero/homo szerep PDF Nyomtatás E-mail
A mennyei-pokoli földi szerelem
2016. december 01. csütörtök, 11:06

10+1 hetero színész meleg szerepben

2014. 02. 19.

Hamarosan érkezik hazánkba a Golden Globe-nyertes és nagy Oscar-esélyes Mielőtt meghaltam. Ennek apropóján készítettünk egy válogatást olyan színészekről, akik heteroszexuális létükre igen meggyőzően játszottak el meleg karaktereket.

 

1. Colin Firth - Egy egyedülálló férfi (2009)

Colin Firth George Falconer szerepében öngyilkosságra hajlamos egyetemi angoltanárt alakít, aki elveszítette élete társát egy autóbalesetben 1962-ben. Ám egyetlen nap alatt olyan történések sorozata éri, hogy ad még egy esélyt magának az életben. Firth remek alakítása Golden Globe és Oscar jelölést hozott számára a Legjobb Férfi Főszereplő kategóriában.
Egy egyedülálló férfi - Colin Firth és Julianne Moore (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Egy egyedülálló férfi - Colin Firth és Julianne Moore (Fotó: Europress Fotóügynökség)

2. Greg Kinnear - Lesz ez még így se! (1997)
A meleg New York-i festőművészt (Greg Kinnear) átverik és kirabolják, de a legnagyobb büntetés számára mégis csak az, hogy homofób szomszédja (Jack Nicholson) segítségére szorul. Fergeteges road movie sok iróniával és némi karaktefejlődéssel. Melegen ajánlott homofóbok számára (is).
Jack Nicholson és Greg Kinnear - Lesz ez még így se (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Jack Nicholson és Greg Kinnear - Lesz ez még így se (Fotó: Europress Fotóügynökség)
3. Robin Williams - Madárfészek (1996)
Íme, egy olyan hollywoodi remake (francia film volt az eredeti), ami kivételesen remekmű lett. A Madárfészek a maga nemében párját ritkító fehér holló az azóta is töménytelen mennyiségben ránk zúduló értelmetlen újragondolás között. Robin Willams és Nathan Lane abszolút hozzáadott értéket képviselnek a filmben, minden sztereotípiát kifigurázó meleg párosuk tökéletes alakítás, aki még ezen sem képes röhögni, az is fatökű és pont.
Robin Willams és Nathan Lane - Madárfészek (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Robin Willams és Nathan Lane - Madárfészek (Fotó: Europress Fotóügynökség)
4. Jake Gyllenhaal és Heath Ledger - Túl a barátságon (2005)
Egy másik történet 1962 Amerikájából, de a szereplők most nem értelmiségi körökből érkeznek, hanem rideg  prériken lovagló meleg cowboyok. Bizony. Eből a filmből az is kiderül, hogy Heath Ledger nemcsak Jokert alakította elképesztő hitelesen, de itt még Gyllenhaal is jó volt, pedig ő aztán tényleg egy ripacs.
Jake Gyllenhaal és Heath Ledger - Túl a barátságon (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Jake Gyllenhaal és Heath Ledger - Túl a barátságon (Fotó: Europress Fotóügynökség)
5. Keanu Reeves és River Phoenix - Otthonom, Idaho (1991)
Gus Van Sant '91-ben készült road movie-ja provokatív és megdöbbentő, drámai alkotás. Részünkről kötelőzen ajánlott darab a kivülállóság extrém megnyilvánulásaira kíváncsi elvetemült arcoknak (szigorúan 18 év felett!). A lázadó politikuscsemete Reeves és narkolepsziás árva Phoenix meleg prostituáltat játszanak, kapcsolatuk a bajtárs, barát, szerelem, csalódás, elutasítás, elvesztés fázisain halad keresztül. Flea a Red Hot Chiliből beugrik egy rövid elmebeteg mellékszerepre, nagyjából önmagát hozva, vele együtt az egész vízió hibátlan.
Otthonom, Idaho (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Keanu Reeves, River Phoenix - Otthonom, Idaho (Fotó: Europress Fotóügynökség)
6. Tom Hanks -  Philadelphia - Az érinthetetlen (1993)
Andrew Beckett (Tom Hanks) vállalati tanácsadó egy multinacionális mammutcégnél, de kirúgják, miután gyanított homoszexualitása mellé HIV-fertőzés is párosul. Denzel Washington, Antonio Banderas is remekel vel együtt a filmben. Kötelező, katartikus darab a kitartó harc jegyében, megtekintése szigorúan ajánlott!
Tom Hanks -  Philadelphia - Az érinthetetlen (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Tom Hanks - A Philadelphia - Az érinthetetlen főszerepében (Fotó: Europress Fotóügynökség)
7. Matt Damon - A tehetséges Mr. Ripley (1999)
Matt Damon halmozottan hátrányos helyzetű zongorahangoló, aki beleszeret jóképű barátjába, akinek megfigyelésére a fiú gazdag apja kérte fel Damont. Szó szót követ, majd, miután hidegre tette a szerelmét nem viszonzó, egoista hetero playboy-t, Mr. Ripley átveszi imádottja, Dickie (Jude Law) személyiségét. Igazi klasszikus.
Matt Damon a valóban tehetséges Mr. Ripley bal szélen (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Matt Damon a valóban tehetséges Tom Ripley szerepében baloldalt (Fotó: Europress Fotóügynökség)
8. Leonardo DiCaprio és David Thewlis - Teljes napfogyatkozás (1995)
Arthur Rimbaud és Paul Verlaine a tizenkilencedik század második felének legnagyobb francia költői voltak. Az ő történetüket mutatja be a film, extravagáns, radikális és tudatosan megbotránkoztató életmódjukat, amivel nem csak a legnagyobb költő, de a legnagyobb botrányhős számukra mindenképpen megtisztelő címét is elnyerték. A film azonban meggyőző naturalizmussal mutatja be a két férfit mint magánembert is: Paul Verlaine-t (David Thewlis), aki brutális módon alázza meg nap mint nap gazdag és kiszolgáltatott feleségét, miközben homoszexuális pózokat vesz fel, hogy a fiatal Rimbaud-t (Leonardo DiCaprio) még jobban magához kösse. Arthur Rimbaud pedig mint naiv s a világból tökéletesen kiábrándult ifjú jelenik meg előttünk, aki romantikus és soha be nem teljesülő vágyait kergetve rohan az elmúlás felé...
Leonardo DiCaprio és David Thewlis - Teljes napfogyatkozás (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Leonardo DiCaprio és David Thewlis - Teljes napfogyatkozás (Fotó: Europress Fotóügynökség)
9. Joseph Gordon-Levitt - Titokzatos bőr (2004)

Neil McCormickot (Joseph Gordon-Levitt) nyolc évesen elcsábítja edzője (Bill Sage). Ahogy a fiú tinédzserré serdül, életét változatlanul ennek az időszaknak az élményei kísértik. Keresett prostituált lesz, majd New Yorkba megy. Gregg Araki Scott Heim regényének adaptálásával karrierjének legigényesebb, legprovokatívabb és eddigi legnagyszerűbb filmjét készítette el.
Elisabeth Shue és Joseph Gordon-Levitt - Titokzatos bőr (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Elisabeth Shue és Joseph Gordon-Levitt - Titokzatos bőr (Fotó: Europress Fotóügynökség)
10. Ewan McGregor és Jim Carrey - I Love You Phillip Morris (2009)
Steve Russell (Jim Carrey) hosszú éveken keresztül a törvénytisztelő polgár, tökéletes férj és apa szerepét játssza, ám egy nap beleun és kitör belőle. A felelőtlenül költekező szélhámos szinte minden idejében nyaral, vásárolgat és fiúzik, ami igen drága életnek bizonyul. Ez egészen odáig vezet, hogy végül börtönbe kerül. Itt beleszeret a cellatársába, Phillip Morris-ba (Ewan McGregor) és Russell úgy dönt, hogy egész életét a közben szabadlábra helyezett Phillipnek szenteli. Még az sem riasztja vissza, hogy folyamatos szökési kísérletei miatt életfogytiglanit is kaphat. Drámai, szórakoztató, vicces és szomorú, mégsem súlytalan film. Jim Carrey és Ewan McGregor szerelmespár-szerepben már önmagában nagyon vicces, de legfőbb érdeme mégis az, hogy az ordenáré stílust nélkülöző humorral tudja a homoszexuális szerelmet ábrázolni.
Jim Carrey és Ewan McGregor - I Love You Phillip Morris (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Jim Carrey és Ewan McGregor - I Love You Phillip Morris (Fotó: Europress Fotóügynökség)

+1. Jonathan Rhys-Meyers és Christian Bale - Bálványrock (1998)

A nálunk kevésbé ismert film Londonban játszódik a hetvenes évek elején, amikor az önpusztítás, a mesterkéltség és a vadság volt divatban. Középpontjában a - leginkább David Bowie-ra emlékeztető - glamrock-sztár, Brian Slade különleges élete, kusza kapcsolatai és megrendezett halála áll. Bizony a háttérben Jonathan Rhys-Meyers mögött ott figyel ám Batman is, ezúttal meleg szerepben.
Jonathan Rhys-Meyers és Christian Bale - Bálványrock (Fotó: Europress Fotóügynökség)
Jonathan Rhys-Meyers és Christian Bale - Bálványrock (Fotó: Europress Fotóügynökség)

- Muhammad Ahmed, Mozi24 -