Payday Loans

Keresés

A legújabb

Csúcsostromló államadósság PDF Nyomtatás E-mail
A Nyugat alkonya - A Nyugat alkonya - oly korban él(t)ünk e Földön...

nyaország :: 2014-08-18. 14:50

Történelmi csúcsközelben az államadósság

 

Az államháztartás adóssága 2014 második negyedévének végén 25 432 milliárd forint volt, ami a GDP 85,1 százaléka - idézte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatait a napi.hu. A portfolio.hu szerint az utóbbi időszakban csak négy évvel ezelőtti forintgyengülést követően állt ilyen magasan az államadósság.
A GDP 85,1 százalékára ugrott az államadósság - jelentette a napi.hu az MNB adatai alapján. Ezzel történelmi rekord közelébe duzzadt az adósság.
Az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 434 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte. Az államháztartás nettó tartozása 22 818 milliárd forint volt, ez a GDP 76,3 százalékát tette ki 2014 második negyedévének végén.
Zoom
A pénzügyi számlákon alapuló friss jegybanki közlés alapaján a magyar államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2014 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -3,1 százaléka volt. Az idei második negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -4,0 százalékát tette ki.
Az államadósság az utóbbi években csak egyszer járt ennél magasabban, amikor négy éve Kósa Lajos és Szijjártó Péter megszólalásai után a forint látványosan gyengült - idézte fel a portfolio.hu. Hozzátették, ezt megelőzően csak a "rendszerváltás" sokkja idején láthattunk magasabb mutatót, csaknem 20 éve.
Frissítés: Volner: a kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az államadósság átütemezéséről, a teherkönnyítésről!
A Jobbik szerint kudarccal végződött a kormány "államadósság elleni harca", a sok-sok megszorító intézkedéssel tűzdelt fideszes gazdaságpolitikai küzdelem, ezért a kabinetnek azonnal tárgyalásokat kell kezdenie az adósság átütemezéséről.
Volner János, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese erről azt követően beszélt sajtótájékoztatón, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétette gyorsjelentését, amely szerint az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékát tette ki.
Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a Fidesz 2010-es választási győzelmekor még 82 százalékon állt a mutató. "Magyarország államadóssága annak ellenére is növekedett, hogy a kormány minden eszközzel igyekezett visszafogni a gazdaságot, elszegényítette az embereket, tönkretette az ország versenyképességét, folytatva a szocialisták munkáját" - értékelt Volner János, aki felelevenítette, hogy az első Széll Kálmán-terv megalkotásakor Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter 2014-re 65-70 százalékos GDP-arányos államadósságot prognosztizált.
Megismételte pártja korábbi javaslatát: a kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a magyar államadósság átütemezéséről, a teherkönnyítésről.
Szerinte a jelenlegi gazdaságpolitika folytatása azt fogja eredményezni, hogy még több ember hagyja el az országot, és az Európai Unió ismét túlzottdeficit-eljárást indít az ország ellen.
(HVG - Napi - Portfólió - MTI nyomán)