Payday Loans

Keresés

A legújabb

Zsidó menekülők...
Zsidókérdés régen és ma - Zsidókérdés régen és ma

Európai zsidók tízezrei menekülnek Izraelbe az illegális bevándorlás miatt

Daniel Killy, Hamburg zsidó közösségének vezetője szerint a zsidók már nem érzik magukat biztonságban Európában; Németországban, Franciaországban is fegyveres támadások áldozatává válnak, emiatt egyre többen döntenek a kivándorlás mellett.

Killy egy német sajtóorgánumnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a zsidóság ma már nem csak a szélsőjobboldal látványos megerősödése miatt kell aggódjon, hanem, mert a közel-keleti országokból érkező migránsok nagy része antiszemita, és esetükben nincs jelen az az önkontroll és jogkövető magatartás, ami az európaiakat megakadályozza agresszív cselekmények elkövetésében. A zsidók gyakran válnak fegyveres támadás áldozatává Németországban és Franciaországban, a támadások többségét pedig már nem szélsőjobboldali csoportok, hanem muszlim fiatalok követik el. Németország egymillió menekültet fogadott be egyetlen év leforgása alatt, de többségük olyan országból érkezett, ahol az Izraellel és a zsidósággal szembeni ellenséges viszonyulás általánosan elfogadott. Killy szerint a menekülteket nem lehet megtanítani az antiszemitizmus elutasítására, mert olyan nagy létszámban érkeznek, hogy egész népcsoportok hozzák magukkal saját belső normáikat – ellenben a menekültek érkezése és nyílt zsidóellenessége újra megerősítheti az antiszemitizmust egész Európában.

Avigdor Eskin izraeli újságíró eközben kifejti, hogy bár az Iszlám Állam nem rendelkezik jelentős szervezeti kiterjedéssel Európában, a kontinensre érkező muszlim fiatalokra ideológiai befolyást gyakorol, és a zsidók elleni fegyveres harcra inspirálja őket. Elmondása szerint ez a helyzet egyre inkább arra ösztönzi az európai országok zsidó közösségeit, hogy Izraelbe vándoroljanak, mert Európába olyan létszámú zsidóellenes muszlim közösségek érkeznek, ami a legszigorúbb ellenintézkedések ellenére is lehetetlenné teszi, hogy a hatóságok megakadályozzák a zsidók elleni fegyveres támadásokat. Eskin szerint a bevándorlók nem csak vallási hovatartozásuk okán, hanem etnikai alapon veszik célba a zsidókat; a menekültek egy tekintélyes része Izraelt és a zsidóság egészét okolja azért a helyzetért, amelynek köszönhetően el kellett hagyniuk szülőföldjüket. Ez pedig ideális táptalajt képez az Iszlám Állam ideológiai befolyása számára, ami arra ösztönzi a muszlim migránsokat, hogy az európai zsidókon álljanak bosszút a közel-keleti országokban kialakult anarchikus állapotokért.

Eskin arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevándorlás szintén a szélsőjobboldalt erősíti, így az Európában élő zsidó közösségek egyszerre kell szembenézzenek az európai antiszemitizmussal, és a muszlimok zsidógyűlöletével. Emiatt sokan inkább kivándorolnak: nem várják meg, amíg a bevándorlók és a szélsőjobboldal zsidóellenessége kölcsönösen erősíteni kezdi egymást. Az újságíró arra hívja fel a figyelmet, hogy európai nagyvárosok utcáin már most ölik a zsidókat, bár a sajtó ezt nem így kommunikálja, és igyekszik tompítani a történések ilyen vonatkozásait, kerülni a pánikkeltést. Párizsban csak az utóbbi hónapok során számos késelés történt, de a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásnak is zsidó áldozatai voltak, a terrorizmus antiszemita jellegét pedig kihangsúlyozza a túszejtő akció, ami – nem véletlenül – egy kóserboltban történt. Az izraeli újságíró szerint 2015 folyamán több mint tízezer európai zsidó költözött Nyugat-Európából Izraelbe, és ebben az évben ez a szám százezer fölé emelkedhet.