Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magyar maffia idők PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás
LUGAS

A REICHARDT-GYILKOSSÁG REJTÉLYÉNEK KULCSA A BUDA-CASH?

Továbbra sincs gyanúsítottja a London Brókerház egykori tulajdonosa meggyilkolása ügyében idén tavasszal újraindított nyomozásnak. A 46 éves Reichardt Ignácot 2000. január 14-én saját háza előtt, terepjárójában végezte ki egy máig ismeretlen bérgyilkos. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai azt gyanítják, a hónapokkal ezelőtt kirobbant Buda-Cash-botrány szálai vezethetnek el a leszámolás megoldásához.

Az eljárás ugyan még mindig ismeretlen tettes ellen folyik, de a bűncselekmény elkövezője és megbízói nem lehetnek nyugodtak. Tovább vizsgálódik a rendőrség a tizenöt évvel ezelőtt, 2000. január 14-én kivégzett bróker, Reichardt Ignác ügyében. A Legfőbb Ügyészség ugyanis jövő februá­rig meghosszabbította a London Brókerház egykori tulajdonosa ellen elkövetett gyilkosság nyomozását. A jelenleg is ismeretlen tettes ellen zajló eljárást még márciusban rendelték el újra, miután esély nyílt arra, hogy kiderüljön, kiknek állt érdekükben a bróker megöletése. A 46 éves Reichardt Ignácot saját terepjárójában, a főváros XXII. kerületében, a Gerinc és a Pék utca sarkán gyilkolta meg egy géppisztolysorozattal egy máig ismeretlen elkövető. A bróker testét több mint tíz lövés érte, a mentőautóban életét vesztette. A merénylet után a férfi környezetében is mindenki megdöbbent, hiszen maga az áldozat is azt hangoztatta, hogy nem fél, és semmiféle támadástól nem tart.

A hatóságok akkori adatai szerint eltervezett bérgyilkosság történt, feltételezhetően a tettes vagy tettesek pontosan feltérképezték az áldozat környezetét, és a gyilkosság előtt terepszemlét is tartottak. Az ügyet a BRFK életvédelmi alosztálya vizsgálta, de a nyomozást elősegítő vallomás nem került a rendőrség birtokába annak ellenére, hogy a kivégzés után meghallgattak több, az áldozattal közeli kapcsolatban álló személyt és a gyilkosság helyszínén lakókat is.

A rendőrség a leszámolás után csak találgatott a lehetséges indítékot illetően. Felmerült, hogy a brókercégnél feltárt pénzügyi spekulációk összefüggésben állhattak a merénylettel, de a meggyilkolt bróker az építési szakmában is ismert volt, s nem kizárt, hogy e minőségében kerülhetett bűnözői körök útjába. Olyan verzió is napvilágot látott, hogy Reichardt Ignác egyik korábbi üzletfelével ingatlanvitába keveredett. A rendőrség többször is kihallgatta a férfit, de nem sikerült használható információkat megtudniuk. Az emberölés után azokat az összefüggéseket is vizsgálták, hogy a bróker megölésével egy időben gyilkosság történt a szlovákiai Dunaszerdahelyen is. Az áldozat Vida Tamás 33 éves helyi vállalkozó, akit villája előtt, szintén az autójában ölt meg egy ismeretlen tettes. A gyilkos több mint húsz géppisztolylövést adott le a szélvédőn keresztül, a fegyvert a helyszínen hagyta. Néhány óra múlva a belgrádi Intercontinental Szállodában halálosan megsebesítették a hágai nemzetközi törvényszék által is körözött Željko Ražnatovićot, ismert nevén Arkan kapitányt. A nyomozók felvették a kapcsolatot a külföldi társszervekkel, de ez a vonal sem vezetett el a megoldáshoz, így alig egy évvel a gyilkosság után eredménytelenül zárták le a nyomozást.

Áttörés az ügyben idén tavasszal, a Buda-Cash-botrány kirobbanása után következett be. A nyomozók ugyanis a cég elleni vizsgálat során jutottak olyan információkhoz, melyek miatt újra leporolták a Reichardt-aktát, és elrendelték a nyomozást. A Buda-Cash Brókerház ellen a rendőrség csalás és számvitel rendje megsérté-
sének megalapozott gyanúja miatt folytat hónapok óta büntetőeljárást, amelynek során már több embert hallgattak ki gyanúsítottként, és helyeztek előzetes letartóztatásba. Az eddig feltárt 62 milliárd forint összesített kárérték mellett mintegy 68 milliárd forint értékű vagyont sikerült biztosítani ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában.

Visszatérve Reichardt Ignáchoz: a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékeseinek kezében már olyan tanúvallomás is szerepel, hogy a bróker a halála előtt azt tervezte, kipakol a London Brókernél történt kétes ügyletekről és a visszaélésekben részt vevőkről. Reichardt ismerősének ezzel kapcsolatban három nevet is megemlített: a Buda-Cash Brókerház egyik alapítóját, annak üzlettársát, de az agyonlőtt bróker terhelő adatokkal rendelkezett egy ismert bank alapító tulajdonosáról is. A férfi állítólag azért akart borítani, mert szerinte a megnevezett három személy csaknem egymilliárd forinttal rövidítette őt meg a kilencvenes évek végén. Adatok vannak arra is, hogy Reichardt zsarolta egykori üzlettársait, sőt halála előtt nem sokkal érdekeltséget akart szerezni a Buda-Cashben. A megvásárlás előtt átvilágíttatta a céget, és egy sor kétes ügyben tett volna feljelentést. A konkrét lépések megtétele előtt lőtték szitává.

A nyomozás állása szerint a gyilkosság egyik fő indítéka az lehetett, hogy Reichardt a meggyilkolása előtt néhány hónappal besétált a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályára, és közölte, hogy saját cégénél piramisjáték és sikkasztások zajlanak. Beszélt arról is, hogy a kétes ügyletekről maga is tudott, sőt részt is vett azokban, de kérte kihallgatóját, hogy az általa elmondott információkért cserébe együttműködő gyanúsítottként vehessen részt a további eljárásban. Az alku végül nem köttetett meg, mert Reichardtot agyonlőtték. A gyilkosság után ugyan több szálon is nyomoztak, ám a leginkább indítékul szolgáló vonal, Reichardt alkukötési kezdeményezése kimaradt a nyomozásból.

Az ügyre rálátó forrás szerint a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának a Reichardt-meghallgatásról szóló jelentést mindenképp el kellett volna juttatnia az emberölés után a brókergyilkosságot nyomozó BRFK életvédelmi alosztályához, vagy pedig a szervezett bűnözéssel kapcsolatban információkat összegyűjtő Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központhoz. Ez azonban – nem tudni, miért – elmaradt. Mások szerint lehetséges, hogy a Reichardt kihallgatását rögzítő jelentés eljutott a gyilkosságiakhoz, ám ezzel az információval akkor nem foglalkoztak. Az mindenesetre megtalálható a régi aktában, hogy a gyilkos és a megbízók utáni hajsza során egy, a 2000-es években MSZP-közeliként számon tartott milliárdos vállalkozó szerepét is vizsgálták, neki érdekében állhatott a bróker halála, de nem tudták bizonyítani, hogy köze volt a gyilkossághoz.

Az agyonlőtt bróker azonban nemcsak a rendőrséghez, hanem a titkosszolgálatokhoz is kereste a kapcsolatot. Egy, az áldozatot jól ismerő, önmagát megnevezni nem kívánó forrás szerint Reichardt minden iratból, amely ellenségeire kompromittáló lehetett, adott egy másolatot a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori magas rangú vezetőjének. Az ügyre rálátó forrás úgy tudja, emellett a titkosszolgálatok figyelhették is a brókert, ezért nem kizárt, hogy több akta is porosodhat Reichardt Ignácról és a London Brókerházról a szolgálatoknál. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezeket az iratokat, illetve a Reichardt által átadott dokumentumokat felhasználták-e a nyomozásban.

Sokan úgy vélik, a bróker meggyilkolása ügyében indított nyomozást szándékosan siklathatták félre. Ennek kapcsán állította egy, korábban a rendőrség kötelékéhez tartozó informátor, hogy valamiért a másfél évtizede történt leszámolás utáni vizsgálódást tompítani, hátráltatni próbálták akkori magas rangú rendőri vezetők. Erre szerinte jó példa, hogy az ügyben meglepően rövid ideig nyomoztak, a Reichardt-nyomozócsoport létszámát pedig nagyon gyorsan csökkentették, annak ellenére, hogy – hasonlóan az 1998-ban lelőtt Fenyő János médiacézárhoz – Reichardt Ignác sem bűnöző, hanem társadalmilag elismert személy volt.