Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gagarin Kaposváron PDF Nyomtatás E-mail
Szocialista hétköznapok és ünnepek

Ma 55 évvel ezelőtt utazott Jurij Gagarin első emberként az űrbe.
Még ugyanebben az évben Magyarországra is ellátogatott. Egy korábbi posztunkban így írtunk erről:

Gagarin Kaposváron

Gagarin 1961-es budapesti látogatásának (lásd erről a csatolt videót) országos híre volt, Kaposváron is megmozgatta az emberek fantáziáját.
Egy ügynök például így fantáziált::

Részlet „Hermann” fedőnevű informátor hálózati jelentéséből:
Kaposvár, 1961. május 20.
…ezt nem gondoltam, hogy egy oroszt fognak az űrhajóval először fellőni, én azt gondoltam, valami elszánt rabot. Az biztos, hogy ez egy nagy elismerés Gagarintól, még hozzá egy nős, családos apától. Most már befütyültek Amerikának. Most már tényleg mindig erősebb az orosz tábor… […] …én nagyon eltoltam az életemet, mivel mindig a földhöz ragaszkodtam. Ha egy kicsit tanulok és elmentem volna Bőszénfáról, már rég szép állásom lenne. Nagyon szeretném megérni, hogy az űrhajóval én is egyszer a világot körül repülhetném…
ÁBTL-3.2.5-M-13140 „Hermann” fedőnevű informátor munkadossziéja, 290. oldal.

Szintén fantázia, de már írói, ami Kerékgyártó István Makk ász az olajfák alatt című, ugyan csak Kaposváron játszódó regényében megjelenik. Itt az egyik szereplő, a Gyula nevezetű pártitkár nagybácsi, annyira beleéli magát a szovjet űrhajós szerepébe, hogy a kisdobosok őrsi gyűlésén Gagarin nevében beszámolót akar tartani a repülés tapasztalatairól, a május elsejei felvonuláson pedig egy bádogból barkácsolt űrhajóba záratja magát, ahonnan, az ünnepséget követően, a mentőknek kell kimenekíteni a légszomjtól elalélt férfiút.

Kerékgyártó István szatirikus könyvében a kora hatvanas évek vidéki-kisvárosi életének hol rémisztő, hol hangulatos ábrázolása jelenik meg, szórakoztató formában. A történészeknek viszont inkább egy másik ügynöki dossziét ajánlanánk. Ebben ugyan nincs szó Gagarinról, de „Lakatos” fedőnevű informátor munkadossziéjában (ÁBTL-3.2.5-M-13141) a kaposvári Transzvill Vállalat vagy a Vasöntöde munkásainak korszakbeli hangulatáról, politikai állásfoglalásairól részletes beszámolók olvashatók.

https://www.youtube.com/watch?v=JxuWtB7b9hA

Unissued / unused material - dates and locations may be unclear / unknown. Hungarian newsreel. Hungarian title. Budapest, Hungary Various shots of Major Yuri...
YOUTUBE.COM