Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szerelem a kolera idején PDF Nyomtatás E-mail
A mennyei-pokoli földi szerelem
2011. október 19. szerda, 17:07

del_amor_y_otros_demonios_03

20:15, Csütörtök (október 20.), m1

Szerelem a kolera idején
(Love in the Time of Cholera)


amerikai romantikus dráma, 138 perc, 2007

rendező: Mike Newell
író: Gabriel García Márquez
forgatókönyvíró: Ronald Harwood
zeneszerző: Antonio Pinto
operatőr: Affonso Beato
producer: Scott Steindorff
vágó: Mick Audsley

szereplő(k):
Javier Bardem (Florentino Ariza)
Giovanna Mezzogiorno (Fermina Urbino)
Catalina Botero (Ofelia Urbino)
Benjamin Bratt (Dr. Juvenal Urbino)
Laura Harring (Sara Noriega)
Gina Bernard Forbes (Digna Pardo)
Hector Elizondo (Don Leo)
Liev Schreiber (Lotario Thugut)
John Leguizamo (Lorenzo Daza)

Ez a film megrendelhető DVD formátumban.
Feliratozva a Teletext 334. oldalán.

Florentino első látásra beleszeret Ferminába. A gazdag kereskedő azonban nem hajlandó gyermekét szegény hivatalnokhoz adni. Hogy elszakítsa őket egymástól, Ferminát másik városba költözteti. Kezdetben a két fiatal még levelez egymással, de az évek múlásával a lány feleségül megy a jómódú orvoshoz. Dr. Urbino sokat tett a Cartagena városát pusztító kolerajárvány megfékezéséért. Miközben Fermina elfeledkezik volt szerelméről, Florentino sosem felejti őt. Megszállottan keresi a szerelmet, de képtelen szabadulni Fermina emlékétől.


Bemutató dátuma: 2008. február 14. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Díjak és jelölések:
Golden Globe díj (2008) - Legjobb eredeti filmzene jelölés: Antonio Pinto

Idő szerint | Hely szerint

Vetítik: M1: Csütörtök (Október 20.) 20:15

Vélemény Összes hozzászólás (146)
margit60 | Válasz | Előzmény (Fairy88) okt. 11. 21:40 | 146/146
A hitetlenkedőket sajnálni kell... mert nem tudják, mindig és minden korban a szerelem a legfantasztikusabb érzés, amiért érdemes élni. Akinél meg „nem akad be a lemez”, az nézzen filmet helyette!

Fairy88 | Válasz feb. 11. 12:17 | 145/146
Bardem miatt néztem meg, miatta megérte, de nem fogom újra. Nem tetszett a film. A lány játékát egy percig sem hittem el. A történettel sincs baj, csak még Márquez stílusát kéne szeretni, az meg nem megy...
A zene és a kép gyönyörű, ennek ellenére: 10/5
Az előző hitetlenkedő hozzászóloknak: VAN ilyen szerelem, kívánom, hogy tapasztaljátok meg!

PivarnyikKrisz | Válasz | Előzmény (Bellavita) jan. 07. 23:48 | 144/146
Teljes mértékben egyetértek.

Bellavita | Válasz jan. 03. 01:36 | 143/146
Nekem tetszett a film. A könyvet nem olvastam, így egészen más szemmel néztem, mint akik olvasták. Bardem nagyon karakteres színész, számomra ebben a filmben inkább egy megszállott elmebeteg benyomását keltette játékával, ijesztő volt. Marquez történetét nem kommentálnám,úgy zseniális ahogy van. Nyilván az örök szerelem létezéséről lehetne bőven eszmét cserélni- véleményem az, hogy ez csak őrültek esetében létezik, ha beakad a lemez....A megfilmesítésért megtettek mindent, szép képkockák, s a hangulata nekem átjött. Marquez miatt 7/10.

Morcheechen | Válasz 2010. aug. 21. 18:53 | 142/146
Szerintem egyáltalán nem gáz ez a film. Nagyon szép történet, és a szereplők is tök jók. Persze Marquezt szerintem semmi sem szárnyalhatja túl.

*

Szerelem a kolera idején
Toroczkay András

A Szerelem a kolera idején az a regény, amit csak elrontani lehet a megfilmesítéssel. Talán tudta ezt a mester, Gabriel García Márquez is, ezért művét sokáig nem engedte vászonra alkalmazni.
Aztán a producer két évig tartó kérlelése után elgyengült, és állítólag a bemutató előtt levetített változatra már áldását adta egy hangos "Bravó!" felkiáltással. De persze ő volt az is, aki ragaszkodott hozzá, hogy Shakira énekelje a film dalait, mivel baráti szálakkal kötődik az énekesnőhöz. A bravót persze felejtsük el. A gyártási költségekhez képest vérszegény bevételt hozó filmet sem a (nevesebb) külföldi kritikusok, sem a közönség nem szereti. Leginkább dél-amerikai, illetve más latin országokban nézik, és -mivel a főszereplőnő itáliai származású - Olaszországban.
A fanyalgást csakis a regényt övező rajongással tudom magyarázni -egy barátom részegre itta magát szomorúságában, amikor megtudta, hogy megfilmesítették -, mert a film tisztességes, középszerű romantikus mozi. A többek közt a Harry Potter és a tűz serlegét, illetve a Négy esküvő és egy temetést rendező Mike Newell vérbeli szaki. Sem több, sem kevesebb. A filmkészítés mesterségéről mindent tud, de vagy nem képes, vagy nem akar magasabb régiókba törni. Az ihlet, merészség, vagyis az igazi művészet így messze elkerüli.
Szerethető, nézhető, szórakoztató mozgóképet rendezett ezúttal is. A filmnek vannak ugyan üresjáratai és egyéb hibái (köztük a főszereplőnő, Giovanna Mezzogiorno nem meggyőző alakítása, az öregedés nem mindig következetes ábrázolása), de játszanak ennél sokkal rosszabb filmeket is a mozik. Így aki randira hívná kedvesét, nem is választhatna jobbat. Azért a feldolgozásba bőven átszüremlik a regényből annyi, hogy kedvet kapjunk belevetni magunkat a Márquez-univerzumba. És milyen jó, ha plázázók tucatjainak lesznek személyes ismerősei a kolumbiai mester regényalakjai: Florentino Ariza, Fermina Daza és a többiek. És utánuk jöhetnek a Buendiák.
HETI VÁLASZ

*

Szenvedélyes helyett tisztességes kosztümös
2008. február 13.
Gabriel Garcia Márquez 1985-ben írta azonos címmel azt a regényt, amely most hollywoodi feldolgozásban kerül a filmszínházakba. Márquezt megfilmesíteni nagyon nehéz, hiszen abszurd és rengeteg időt felölelő történeteit leginkább az író könnyed és olvasmányos nyelvezete, továbbá fülledt hangulata teszi feljethetetlenné. Mike Newell rendező a történet szempontjából egy elképesztően szoros adaptációt készített Marquez regényéből 138 percben. Amit nehéz volt teljesíteni, az a könnyed és az olvasmányos nyelvezet, no meg a fülledt hangulat. Viszont ettől még sokan fogják szeretni.

Florentino Ariza fiatal távirdász beleszeret Fermina Dazába, de annak apja nem hagyja, hogy egymáséi legyenek. Idővel Fermina ki is szeret a hősszerelmes Florentinából és hozzámegy a város legjobb partijához, a fiatal orvoshoz. A távirdász elhatározza, hogy ő kivárja az orvos halálát és utána újra szerelmet vall Ferminának. Ez meg is történik 50 év várakozás után. Mindeközben pusztít a kolera és mire eljön az idő a két szerelmes már jóval hetven fölött jár.

Florentino úgy bírja ki ezt az ötven évet, hogy pontosan 622 nővel hál együtt, egyikbe majdnem bele is szeret. Márquez stílusa a könyvben elképesztően fülledt és buja, élénk vizualitás jellemezi. Newell, a film rendezője ezt megváltoztatja. Megtisztítja a képeket és a történetet, kikerül az író iróniája a szereplőkkel szemben, kikerül a kolerajárvány mocskossága, az emberek romlottsága, és a ronda öreg testek látványa is kozmetikázott. Egy szenvedélyes regényből egy tisztességes kosztümös film lesz. Bónusz Javier Bardem személyében egy zseniális Florentino-alakítás.

Márpedig, ha valamiért érdemes megnézni ezt a filmet, akkor az Javier Bardem alakítása. Természetesen, nem elhanyagolható egyetlen másik színésznek sem a játéka, ugyanis ebben a filmben a mellékszereplők is nagyon jók, tőlük kel életre Márquez regénye. De a Florentino-alakítás tökéletes. A fiatal hősszerelmes, a korán öregedett szerencsétlen szűz és az idősebb kujon, aki a legyet is röptében kapja el, mind-mind elképesztően eltalált személyisége a regénybeli Florentinónak. Nem tudom, ilyenkor a rendező színészvezető képességét, vagy magát Javier Bardem-et dicsérjem, de az kétségtelen, hogy ennek a kitalált regénybeli szerelmesnek nagyszerű alakítását látjuk ebben a filmben. A legfiatalabb verzióját ugyan egy igen fiatal színész, Unax Ugalde játssza (hihetetlenül hasonlít Bardemhez), ám a be nem teljesedett szerelemtől kissé szerencsétlenné vált Arziának a lényét találta el ez a film. Olvasván a könyvet, teljesen másképp képzeltem Florentinót, de a film jobbat mutatott.

Ez után az alakítás után pedig nem is zavaró annyira a film sterilitása, sőt még az is elnézhető, hogy a hetvenes Ferminát játszó Giovanna Mezziogiornónak alig egy ötveneséhez hasonlítanak a szem körüli ráncok, az is megbocsátható, hogy angolul, spanyol akcentussal beszélnek a Dél-Amerikában játszódó történetben., meg még talán az is, hogy a felénél kissé leül a film tempója.
Trillian, PORT.hu

LAST_UPDATED2