Payday Loans

Keresés

A legújabb

Elítélte Luther antiszemitizmusát a német protestáns egyház
Antiszemita és "antiszemita": vád, védelem, ítélet

Elítélte Luther antiszemitizmusát a német protestáns egyház

luther

A német protestáns egyház vezetősége elhatárolódott alapítójának antiszemita kijelentéseitől és ígéretet tett arra, hogy szembe néz múltjának sötét oldalával.

Egyhangú szavazás keretein belül utasította el a német evangélikus egyház legfőbb döntéshozó szervének 120 tagja Luther Márton felhívását a zsidók üldözésére. Luther a zsidók kiüldözését kívánta Németországból.

A szinódus szerdai nyilatkozatában fejezte ki „bánatát és szégyenét”, amiért a protestáns egyház nem volt képes tiszteletet és védelmet biztosítani a zsidóságnak. A nyilatkozat szerint az egyház különösen nagy felelősséget visel az antiszemitizmus minden formájának elutasításában, és a saját múltjával is szembe kell néznie – olvasható aJTA oldalán.

Luther Márton 1543-ban megjelent „A zsidókról és hazugságaikról” című írásában, az általa „aljas”  embereknek nevezett zsidók elűzésre és a zsinagógák felgyújtására bátorította a protestáns hívőket. A 16. századi egyházalapító továbbá olyan szabályozásokat is támogatott, melyekkel a környékén élő és dolgozó zsidókat igyekeztek ellehetetleníteni.

„Luther nézetei a judaizmusról és kirohanásai a zsidókkal szemben ellentétesek azzal, amit mára megértettünk arról, hogy mit is jelent hinni az egyetlen Istenben, aki kijelentette magát a zsidó Jézusban” – fogalmaztak a nyilatkozatban.

A protestáns Jesus.de hírlap információi szerint a Luther antiszemitizmusát elítélő nyilatkozatot pár nappal azután tették közzé, hogy Josef Schuster, a német Zsidók Központi Tanácsának elnöke jelezte, csalódással töltötte el, hogy a szinódus éves találkozóján korábban csak érintőlegesen foglalkoztak a kérdéssel.

zsido.com

 

Kép forrása: jta.com