Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gáli József esete PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt

Apor Vilmos püspök keresztfia, az 1956-os halálraítélt Gáli József esete Nagy Imrével, Kádár Jánossal, Aczél Györggyel, a "Sárdi" nevű besúgóval és Máté Gáborral, a budapesti Katona József Színház igazgatójával.

A budapesti Katona József Színházban egy "ügynökdarabot" játszanak, amelynek kapcsán Máté Gábor, a színház igazgatója és egyben a darab rendezője nyilatkozott az egyik napilapnak.*
Ennek részeként megemlíti, hogy amikor először jelentkezett színésznek, és nem vették fel a főiskolára, a Magyar Rádió ifjúsági adásainak riporterkedett, egészen addig, el nem küldték, mivel kiderült, hogy a Csili Művelődési Ház Soós Imre Színpadán Gáli József Válás Veronában című darabjában játszik, és Gáli indexen volt, azaz be volt tiltva.

Gáli József, a győri mártír püspök Apor Vilmos keresztfia, 1930-ban született Gyulán. 1944-ben szüleivel és nővérével Auschwitzba hurcolták, ahol a családját megölték, a bátyja munkaszolgálatosként halt meg, egyedül maradt. 
Hazatérte után a Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumban fejezte be a középiskolát (tanulmányai egy részét korábban Pannonhalmán folytatta), majd 1954-ben diplomát szerzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan 1949-ben mint osztályidegent kizárták, és csak két év múlva, immár József Attila-díjas íróként vették vissza.

1956. október 6-án, Rajk László újratemetése napján mutatták be a budapesti József Attila Színházban a Szabadsághegy című, Rákosi személyi kultuszát bíráló drámáját. Az egy előadás után rögtön betiltott színdarab bemutatóján Nagy Imre is ott volt.**

Az 1956-os forradalom- és szabadságharcban Obersovszky Gyulával együtt szerkesztette az Igazság című forradalmi lapot, és a Péterfy Sándor utcai kórházban működő ellenállócsoport tagja volt. (Többek között tőlük származott az 1956 decemberi nőtüntetés ötlete is.) December 5-én „ellenforradalmi tevékenység” vádjával letartóztatták.
Első fokon három hónap börtönre, másod fokon a Tóth Ilona perben, halára ítélték.
Az ezt követő nemzetközi tiltakozás megszervezését Faludy György írásából*** ismerjük. Ennek része volt, hogy az angliai magyar emigránsok Arthur Koestler támogatásával felkeresték a Nobel-díjas tudóst, Bertrand Russellt, aki a nyilvános tiltakozáson túl még egy titkos táviratban is "megzsarolta" Kádár Jánost, és ezt követően Gáli József ítéletét felfüggesztették, majd 15 év börtönre mérsékelték.

Gáli József 1961-ben amnesztiával szabadult, és fordítóként helyezkedhetett el. Természetesen szabadulása után folytatták a titkos ellenőrzését - a neve 87 dossziéban fordul elő a Történeti Levéltár adatbázisa szerint. 
Ezek közül egy az ÁBTL - 3.1.2. - M-35897 jelzetű ügynöki munkadosszié, amely a "Sárdi" nevű informátor 1966 és 1968 közötti jelentéseit tartalmazza. 
"Sárdi" 1967. január 18-án kelt jelentésében ez olvasható:

"GÁLI JÓZSEF DARABJÁNAK BEMUTATÁSA
A Bartók Gyermekszínpad a Fővárosi Operettszínházban bemutatta Gáli Józsefnek A TŰZ BALLADÁJA című ifjúsági darabját. A mű valóban szép, sikerre számító alkotás. Mondanivalója mélyen humanista. A bemutatón sokan voltak jelen az 1956 után börtönbüntetésre ítélt revízionisták közül. /Donáth Ferenc, Józsa Péter, Kardos László, Ádám György, Sándor András, Eörsi István, Lakatos István, stb. Jelen volt Keresztury Dezső is. A bemutatón részt vett Aczél György elvtárs, a darab tetszett neki. A bemutatónak sikere volt, az első meleghangú cikket Fencsik Flóra írta az Esti Hírlapban."

A jelentést követő, Mészáros Béláné rendőrszázados**** által jegyzett értékelés szerint "Sárdi" jelentése utasításra készült, és lehetséges, hogy a célszemély nem csupán Gáli József és 1956-os társai, hanem maga Aczél György volt, hisz az ügynök jelentésének egy másik része Aczél egy írószövetségben tartott konzultációjáról számol be.***** Aczél György 1958. február 10-től a művelődésügyi miniszter első helyettese egészen 1967. április 18-ig, ezt követően nevezték ki az MSZMP Központi Bizottsága kulturális területért felelős titkárává. Azt nem lehet tudni, mi lehetett a belső elhárítás szándéka Aczél megfigyelésével - kompromittáló adatot akartak gyűjteni róla vagy csak egyszerű rutinszerű ellenőrzés volt-e a kinevezés előtt.

"Sárdi" fedőnvű informátor****** jelentéséből kiderül, hogy a darab sikert aratott. Ebben része lehetett - a darab kvalitásán túl - a nagyszerű színészi gárdának is hisz a darab címlapján******* az első két helyen Domján Edit és Mensáros László neve szerepel. (1972-ben egy TV film is készült a darabból, Venczel Vera, Sinkovits Imre, Tolnay Klári, Bessenyei Ferenc, Gobbi Hilda és Rajz János szereplésével.)

Gáli József tehát 1967-ben nem volt indexen, azaz nem volt betiltva - ezt Máté Gábor rosszul tudja. Ugyanakkor drámái közül a Válás Veronában címűt, melynek a Csili Művelődési Ház Soós Imre Színpadán tartott előadás próbáin Máté Gábor részt vett, valóban betiltották. Ennek története már egy másik történet, amely ebbe az amúgy is hosszúra nyúlt posztba már nem fér bele.

Gáli József életéről, irodalmi pályájáról Pályi Márk egy 2011-es szép írását ajánljuk a Litera irodalmi portál oldaláról:http://www.litera.hu/hirek/harminc-eve-halt-meg-gali-jozsef

* Máté Gábor nyilatkozata: http://nol.hu/kult…/vagy-negyvenen-jelentettek-rolam-1603989
** A Szabadsághegy című darab 1956-os bemutatójáról és egy későbbi felújításáról lásd Földes Anna írását:http://www.criticailapok.hu/index.php…
*** Faludy György: Szabadságheghttp://www.forrasfolyoirat.hu/0009/faludy.html
**** Mészáros Béláné adatai: https://www.abtl.hu/ords/archontologia/f…
***** "Sárdi jelentése 1967. január 18. ÁBTL - 3.1.2. - M-35897 81-82. oldal
******* "Sárdi" azonos Sándor András íróval, megnevezése már számos alkalommal megtörtént.
******* A tűz balladája című darab 1967-es előadásának címlapja:http://www.szinhaziadattar.hu/web/oszmi.01.01.php…