Payday Loans

Keresés

A legújabb

Megfelelési görcsök PDF Nyomtatás E-mail

 

 

SORSVONALAK

2016 JANUÁR 15.ÍRTA: BÍRÓ RITA

Észre sem vettem, ráment az életem a megfelelésre

Észre sem vettem, ráment az életem a megfelelésre

Nem volt könnyű a kezdet Annával… Nem volt kérdése. Nem volt nehézsége. Sem problémája. „Jól volt.” Illetve csak majdnem mindig jól…

Hat éve tartott már a párkapcsolata, de Viktorral nehéz volt. Nem engedte közel Annát, nem költöztek össze („majd ha jön a gyerek” – mondta a férfi, de az nem jött…). Sokszor minősítette, kritizálta a lányt, nem igazán támogatta a terveit, vágyait, viszont hatalmas elvárásai voltak vele szemben.

Néztem ezt a szép, okos nőt, aki észre sem vette, fel sem mérte, hogy mennyire kevéssé becsüli, és szereti önmagát. És hogy mennyire el van fáradva attól a nagy erőtől, józanságtól és önuralomtól, amivel az életét élte. Anna hajlandó volt „megkerülni a fát” (a párkapcsolati témát), és megnézni az erdőt. Kideríteni, összerakni, hogy mitől lett ennyire kemény. És „rossz módon” erős. Úgy, ami nem szolgálta őt.

BabaAnna két vasakaratú, rideg szülő egyszem gyereke volt. Otthon a kötelességek sokkal előrébb valók voltak, mint az érzelmek.

A szülei nem engedték meg Annának, hogy önmaga legyen, és ez volt a legrosszabb, ami megtörténhetett vele. Nem volt szabad akarnia, önállóan döntenie, saját barátokat, kedvenc elfoglaltságot választania. Kijelölték az útját. Jó hírű gimnázium hatalmas követelményekkel, nyaranta nyelvtábor, mindig máshol külföldön, ösztöndíjjal egyetem az Egyesült Államokban… Anna élete ráment a megfelelésre, és közben végtelenül magányos volt.

Túlfejlett felelősségérzete miatt könnyebb volt másokkal törődnie, mint saját magával.
Arra összpontosított, hogy a körülötte lévők mit tesznek, mit gondolnak, mit éreznek, de közben elveszítette önmagát, és a kapcsolatot a „belső hangjával”. Nem ismerte fel, hogy mit érez, mit fáj meg, és milyen életre is vágyik igazán.

Önmagát rendre a sor végére helyezte, mert azt tanulta, hogy az ő feladata minden problémát megoldani. Rengeteg olyat vállalt magára, ami nem is az ő felelőssége lett volna. Az „én határaival” Anna cseppet sem volt tisztában.

Nem vette észre, hogy mennyire ki akarja centizni, hogy mikor mi fog történni. Hogy mennyit aggódik, szorong mások döntései miatt, és hogy ezért próbál mindent kontroll alatt tartani.

Ez persze nagyon hatékony vezetővé tette Annát a munkahelyén, de cseppet sem segítette őt a női szerepeiben.

Anna az önismereti út során rengeteg munkát tette abba, hogy megtanuljon gyöngédebben bánni önmagával. Lazult, lágyult, elfogadóbb lett, felszabadultabb és játékosabb. Már nem fél attól, hogyha a szívére hallgat, elveszíti a kapcsolatot a fejével…

 

Bíró Rita

Bíró Rita life coach
www.izekesivek.hu