Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szleng PDF Nyomtatás E-mail
Nyelvformák és életformák - Nyelvformák és életformák

SZLENG-SZTORI A PINCEKÁVÉZÓBÓL

Néhány éve történt, egy hangulatos, füstös pincekávézóban, hogy a téglafalnak támasztott könyvespolcon felfedeztem egy idős, dohos szagú kis könyvet. Ahogy lapozgatni kezdtem, kiderült róla, hogy nagyjából húsz éves (talán több is volt), és az akkori szleng divatos szavait foglalja össze, fordítja embernyelvre. Olyan érdekes, sosem hallott sok cifra szóval ismerkedtem meg a kis szlengszótárnak köszönhetően, mint a krapancsák, a bűzropi, ami más szóval bláz vagy koporsószeg, csak hogy néhányat említsek. Elgondolkodtatott: vajon tényleg használták egy időben ezeket a szavakat, vajon megtörtént, hogy valamikor egy csapatnyi tini az iskola mögött bagózott, olyan természetességgel beszélgetve szlengül, mintha nem is lehetne másképp, mikor valaki azt mondta, „Héj Gyuri, adjál már egy koporsószeget, légy oly szíves!”?

 

 

Végül is mennyivel furcsábbak ezek a szavak, mint a ma divatos testvéreik, az oltás, kajak, szvegjoló vagy offos? Tulajdonképpen egy kutya. 

Viszont milyen érdekes kis körforgás figyelhető itt meg egy-egy szó, kifejezés esetében. Van mindig egy első alkalom. Kihallom egy beszélgetésből, nem hallottam még sose korábban, meglepődöm, de figyelek tovább. Másodszorra-harmadszorra megfigyelem, milyen szövegkörnyezetben hangzik el, kikövetkeztetem a funkcióját, rájövök a jelentésére. Aztán vagy eltűnik, vagy robbanás-szerűen népszerűvé válik, és ezt hallani már a házibuli konyhájában, a menzán a sorban állva, a lánymosdóban, az utcán, a slágerszámokban, a buszon, amíg meg nem unják. A fiatalok, merthogy általában ők gyártják a divatos szlenget. Aztán évekkel később még visszahallani a lépcsőn ücsörgő munkásoktól vagy a szülőktől, mikor tini gyermeküknek imponálni próbálva, annak legnagyobb szégyenkezésére azt mondják „tök gáz” „full ciki” vagy éppen „frankó”.

A füstös kis kávézó pultosának rimánkodtam, hadd vegyem meg tőle a könyvet, nekem erre szükségem van, tanulni akarok még ó-szlengül. Azt mondta, sajnos nem eladó. De kölcsönkaphatom, tette hozzá, csak majd valamikor hozzam vissza. Pár héttel később hallottam, hogy a kis kávézó végleg bezárt, így a könyvet nem volt hova visszavinnem, hát megtartottam.

 

 

 

Habár szlengszótárból elérhető azóta már mai kiadás is, engem az a jó öreg kis könyv mindig remekül elszórakoztat. A szleng pedig – használata legyen bár vagány vagy éppen kínos – olyan jelenség, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ha másért nem, hát a móka kedvéért.

Kontró Lili, a TINTA Könyvkiadó gyakornoka

A TINTA Könyvkiadó adta ki Parapatics Andrea Szlengszótárát.