Payday Loans

Keresés

A legújabb

Aláírták a TPP-szerződést PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás
Aláírták a TPP-szerződést
2016. február 5. péntek magyaridok.hu

Tüntetők százainak tiltakozása közepette írta alá 12 ország képviselője csütörtökön az új-zélandi fővárosban a Csendes-óceán két partját összekötő, főként az Egyesült Államok által szorgalmazott kereskedelmi egyezményt (Trans-Pacific Partnership, TPP).

Fotó: Europress - AFP
Több száz tüntető tiltakozott Aucklandben a megállapodás ellen

A nemtetszésüket kifejező demonstrálók közben Auckland főbb közlekedési csomópontjain megbénították a forgalmat. A TPP aláírására azután került végre sor, hogy az érintett tucatnyi ország tárgyalódelegációi tavaly októberben végső megállapodásra jutottak a részleteket illetően is. Az így létrejövő szabadkereskedelmi övezet a világgazdaság 40 százalékát öleli fel, s olyan országok tartoznak hozzá az Egyesült Államokon kívül, mint Japán, Malajzia, Vietnam, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Mexikó, Chile és Peru. Kína nem kívánt csatlakozni az egyezményhez, mivel Peking az elmúlt években már egyenként megállapodott - vagy a közeljövőben meg fog állapodni - a térség országaival, sőt még azon kívül is.

A TPP létrehozását célzó tárgyalások öt évig húzódtak, a késlekedés egyik fő oka az volt, hogy a részt venni kívánó országokban a kormányoknak komoly belpolitikai csatát kellett vívniuk, mire kialakult valamiféle kompromisszum. Japánban például az autógyártók és a gazdálkodók attól tartottak, hogy hátrányba kerülnek a most már akadálytalanul beözönlő olcsóbb amerikai áru miatt. Az ausztráliai ellenzők amiatt emelték fel hangjukat, hogy az egyezmény folytán megemelkednek a gyógyszerárak. Az Egyesült Államokban az ellenérvek között többek között azt is felsorolták, hogy az amerikai áruknak olcsó, ázsiai országokban készült cikkekkel kell versenyezniük, továbbá számos amerikai munkahely fog a fejlődő országokba költözni. A támogatók viszont azt emelték ki, hogy a paktum serkenti az exportot és elősegíti a hazai, jobban fizető munkahelyek létrehozását. Barack Obama amerikai elnök szerdai nyilatkozatában pedig egyenesen azt mondta, hogy az új típusú kereskedelmi egyezmény a tö bbiek elé helyezi az amerikai munkást, és a partnerség előnyt biztosít az Egyesült Államoknak más vezető gazdaságokkal, például Kínával szemben. Michael Froman, Obama külkereskedelmi főtanácsadója szerint a TPP évente 100 milliárd dollárral járulhat hozzá az amerikai gazdaság növekedéséhez.

A helyzetet azonban csak bonyolította, hogy a tárgyalások zárt ajtók mögött folytak, és a szerződéstervezeteket sem hozták nyilvánosságra. Ez egyébként nem szokatlan eljárás kereskedelmi tárgyalások esetében, mivel a felek nem akarják, hogy részletek szivárogjanak ki a végső megállapodás megkötése előtt. Szakértők egyúttal rámutatnak: hosszabb távon a TPP bebetonozza az Egyesült Államok csendes-óceáni térségre gyakorolt befolyását, s kellő hatalmat ad Washingtonnak ahhoz, hogy Ázsia nagy részén diktálja a globális kereskedelmi szabályokat.

A TPP nem árt az oroszoknak

Mivel az új regionális kereskedelmi unió tagállamaival folytatott áruforgalom a teljes orosz mennyiségnekmindössze tíz százalékát teszi ki, a TPP nem gyakorol komoly hatást Moszkva kereskedelmi kapcsolataira - nyilatkozta az orosz gazdasági miniszterhelyettes az egyezmény aláírására reagálva a Rosszija-24 hírtelevíziónak. Sztanyiszlav Voszknyeszenszkij szerint a részt vevő országok számos vállalatának még alkalmazkodniuk kell az új szabályokhoz, különös tekintettel a nem energetikai termékekre.

Kapcsolódó:
Olvasatlanul: A lisszaboni szerződés ratifikálása egyenértékű Magyarország elvesztésével (kuruc.info
Minden magyar termék (benne a termőföld) elvesztése, a nemzeti termékek védelmének elvesztése, pénzügyi függetlenség elvesztése, kereskedelmi függetlenség elvesztése, vám elvesztése, az önálló adópolitika elvesztése, külügy és hadügy elvesztése, önálló jogalkotás elvesztése, közigazgatás elvesztése, belbiztonság elvesztése, igazságszolgáltatás elvesztése, Magyarország kinyitása minden idegen előtt és bezárása az Unión kívülre szakadt minden magyar előtt - ezt jelenti az Orbánék által is megszavazott szerződés.
Jobbik: Orbánék az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény ügyében is átverik az embereket (kuruc.info
A Jobbik megdöbbentőnek tartja, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet egy rendezvényen elmondott beszédéből kell megtudniuk a magyar embereknek, hogy a kormány támogatja az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt - írja közleményében Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Alább a folytatás.
Ezúttal dicséretet kapott Orbán Belltől - amiért a magyar és az európai érdek helyett az amerikait támogatja TTIP-ügyben (kuruc.info
Szokatlan módon, bő egy éven belül másodszor mondott közösen beszédet Colleen Bell amerikai és Szemerkényi Réka magyar nagykövet az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén. Aki azonban hasonló beszédre számított, mint amit a nagykövet a Corvinus Egyetemen mondott, annak csalódnia kellett.
Minden európai parlamenti képviselő betekinthet a TTIP tárgyalási dokumentumokba (gyarmat.wordpress.com
Most hogy már 11 TTIP tárgyalási fordulón túl vagyunk, az Európai Parlament és az Európai Bizottság szerdán megállapodott abban, hogy az erre a célra felállított "titokszobában" az Európai Parlament minden képviselője betekintést nyerhet a TTIP tárgyalási anyagaiba (ún. "konszolidált szövegek"), sőt, kézzel még jegyzeteket is készíthetnek! A civil szervezetek vagy az egyszerű európai polgárok viszont továbbra sem férhetnek hozzá a letárgyalt TTIP fejezetek anyagaihoz.
Az amerikai ak csendben kilóra megvették az Orbán-kormányt (nol.hu
Egy uniós tagállami támogatója már biztosan van az USA és az EU között kötendő, Európa-szerte vitatott és támadott szabadkereskedelmi megállapodásnak: az amerikai nagykövet szerint az Orbán-kabinet szimpatizál a globális tőkeérdekek érvényesülését segítő egyezménnyel. Ez különösen annak fényében meglepő, hogy a TTIP megkötése 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra kényszerítené a kormányt.