Payday Loans

Keresés

A legújabb

62 embernek annyi a vagyona, mint a népesség felének PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

62 embernek annyi a vagyona, mint a népesség felének

2016. január 18. 10:15
A világ 62 leggazdagabb emberének vagyona felér a teljes népesség felének, azaz 3,5 milliárd ember vagyonával, ami azt jelenti, hogy a leggazdagabbak még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek az utóbbi években - számolt be az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet. Öt évvel ezelőtt még 388 fő vagyona tette ki a népesség feléét.



A világ 62 leggazdagabb emberének vagyona 44 százalékkal, 1760 milliárd dollárra emelkedett 2010 óta, miközben a legszegényebb 3,5 milliárd emberé 41 százalékkal csökkent - áll a davosi World Economic Forum kezdetének idejére időzített jelentésben.

A leggazdagabbak majdnem fele az Egyesült Államokban él, 17-en európaiak, míg a többiek - többek között - olyan országokból származnak, mint Kína, Brazília, Mexikó, Japán vagy Szaúd-Arábia.

A magánszemélyek vagyonának egy tizenkettede, körülbelül 7600 ezer milliárd dollár offshore számlákon található a világban, és ha ezek után a pénzek után is normális módon adóznának, az 190 milliárd dollárnyi extra forrást jelentene a kormányoknak évente - számolta ki a kaliforniai egyetem adjunktusa, Gabriel Zucman.

Az afrikai pénzügyi vagyon 30 százaléka offshore adóparadicsomokban található, ami 14 milliárd dollárnyi adóbevétel-kiesést jelent évente - állítja az Oxfam Zucman számításai alapján. Ebből a pénzből akár 4 millió gyerek életét is meg lehetne menteni az egészségügyi ellátásuk fedezésével, és annyi tanárt lehetne foglalkoztatni, amennyi az összes afrikai gyermek taníttatását meg tudná oldani - írják.

Winnie Byanima, az Oxfam ügyvezető igazgatója szerint 201 vezető multinacionális vállalat közül 188 legalább egy adóparadicsomban jelen van, ami jól jelzi, hogy eljött az idő a cselekvésre.

Az Oxfam szerint ahhoz, hogy a világ vezetői biztosítani tudják, hogy 2030-ig teljesen felszámolják a mélyszegénységet - ahogyan azt szeptemberben célul kitűzték -, meg kell bizonyosodniuk róla, hogy a kormányok a cégektől és a magánszemélyektől is beszedik az őket terhelő adót.

Bár a mélyszegénységben élők száma 1990 és 2010 felére csökkent, a legszegényebb 10 százalék éves átlagos jövedelme kevesebb, mint 3 dollárral emelkedett az elmúlt 25 évben.

Az Oxam szerint a másik ok, ami miatt az egyenlőtlenségek egyre nagyobbak, hogy majdnem minden fejlett és fejlődő országban a nemzeti jövedelem egyre kisebb része megy a munkavállalókhoz, ami mellett a magas, illetve alacsony jövedelemmel rendelkezők közötti szakadék egyre nagyobbá válik. Különösen igaz ez az Egyesült Államokra, ahol a legnagyobb cégek vezérigazgatóinak fizetése 50 százalékkal emelkedett 2009 óta, miközben az átlagos bérszínvonal alig mozdult. A minimálbér 7,25 dollárt teszi ki 2009 óta, miközben a megélhetés költsége jelentősen nőtt.