Payday Loans

Keresés

A legújabb

Besúgók, ÁVH-sok, titkosügynökök PDF Nyomtatás E-mail
Olykor besúgó: megbízó, haszonélvező és kárvallott
2011. március 11. péntek, 10:05

Dosszié:

besúgók, ÁVH-sok, titkosügynökök -

titkos dokumentumok 1990 előttről


Kuruc.info

Dr. Ilkei Csaba tudományos kutató az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában kutatva érdekes aktákra akadt. Kémek, besúgók - akik titokban a legjobb barátjukat is elárulták aprópénzért. És akik a "rendszerváltás" után vezető pozícióba kerültek...

A jelentéseket most Ön is elovashatja az alábbi cikkekben. Titkosügynökök és ÁVH-sok, akik a mai napig köztünk élnek, de fény derült sötét múltjukra. Kiszely, Placid atya, Antall József, rendszerváltás, szigorúan titkos tisztek - szerteágazó történetek.
Eredeti dokumentumok a kommunista diktatúra legsötétebb időszakából. Politikai krimi.

"Orbán Viktornak komoly gondokat okoz az, hogy korábban volt valamilyen ügye, ami akkor ugyan elsimult, de ha nyilvánosságra kerülne, az a politikai szereplésének végét jelentené, olyan mértékben lejáratná őt." - többek között ez is elhangzott az egyik beépült ügynök jelentésében. Ám arra sajnos nem derült fény, hogy mi ez az ügy konkrétan...

az llambiztonsgi szolglatok trtnelmi levltra
Pallagi főcsoportfőnök Horváth csoportfőnöknek: "Ez egy életveszélyesen komoly ügy!"

Rengeteg érdekfeszítő történetet, köztük több száz eredeti iratot találhat az alábbi írásokban, amely csak a Kuruc.infón található meg.

- A Kuruc.info bemutatja: Kiszely István hálózati munkájáról (közel száz dokumentummal)
- Újabb jelentések Kiszely István besúgó magyar- és egyházellenes tevékenységéről
- Dokumentumok: Rózsa-Flores Eduardo Kádárért szervezett tüntetést 1989 nyarán; Ligacsovhoz, a KGB-hez és a Securitatehez készült
- Állambiztonsági rendszerváltás, 1989: "Ez egy életveszélyesen komoly ügy!"
- Tagadnak a besúgók - A harmatos hazudozó, aki tévés kollégáiról jelentett: Spánn Gábor
- Ügyvéd kollégáiról, "ellenforradalmárokról" és nagybátyjáról is jelentett a vén Bárándy
- Ávós történelem - Emberéletek, melyekkel a mai napig nem tudnak elszámolni
- 1990. december 30.: Antall József és Orbán Viktor előszilvesztere a Fehér Házban
- Az átmentett állambiztonsági múlt - a behálózott első szabadon választott magyar országgyűlés
- A varsói szerződés legnagyobb "love story"-ja
- Állambiztonsági jegyzetek 1990-ből - A BM III. Főcsoportfőnökség vezetői a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésein
- Tudós-Takács János titkai - 24 éven át jelentett az állambiztonságnak
- A D-144-es szigorúan titkos tiszt esete Ábrányi Auréllal és 120 millió dollárral
- Cecil Rhodes öröksége: a "Round Table" hálózata a kis nemzetek ellenében uralja a globális világot
- Göncz Árpád disszidálni akart, felesége és az Index nem tud róla
- Állambiztonsági háttér 1977-1987 - a Dégen saga
- Ábrányi Aurél lezáratlan dossziéja: legfelső pártszinten döntöttek sorsáról - kerestük celláját a Gyorskocsi utcában
- Szőcs Géza magyar kultúráért felelős államtitkár németségére hivatkozva kérte az NSZK-ban németesítését
- Vesztegzár a Fehér Házban: a taxisblokád és a rendszerváltás titkai
- 1956. XI. 4. - "... a szabad világ beavatkozhatott volna..." - A szabad magyar rádiók utolsó 24 órájának hiteles szövegei
- A kormány intézkedései visszalépést jelentenek az ügynökmúlt rendezésében
- Állambiztonsági fonákságok szilveszterre - "Ki volt ez a marha, aki ezt csinálta, és miért?"
- Paul Lendvai különös esete a BM. Állambiztonsági Főcsoportfőnökséggel
A hatalmas munkával feltárt és történészi alapossággal megírt cikkek miatt köszönet illeti Dr. Ilkei Csabát.
____________________________________________________________________

Teller-levél-hamisító és Magyar-Izraeli Baráti Társaság-tisztségviselő az szt-tisztek listáján

Egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepelnek abban az összeállításban, amelyet a Heti Válasz csütörtökön jelentetett meg az egykori szigorúan titkos (szt) állományú tisztek nevét tartalmazó lista alapján.

Nagykövetek és külügyminisztériumi alkalmazottak

A cikkben az olvasható, hogy közismert személyiségek mellett a listán olyan egykori szt-tisztek szerepelnek, mint Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet (a Gyurcsány-időszakban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke). Berecz Marianne, az állami tulajdonú Mehib Zrt. nemrég leköszönt felügyelőbizottsági tagja (az egykori befolyásos MSZMP-politikus, Berecz János lánya). Dömény János, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a külügy "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának volt tagja, és Fekszi Márta, a Gyurcsány-időszak külügyi államtitkára; a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja.

40 fős a Heti Válasz listája

A negyvenfős listán megtalálható továbbá John Ede, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetőjeként megismert John Emese apja, Szegedi Károly, aki több cikluson keresztül a szolnoki MSZP egyik legmeghatározóbb politikusa volt, és Tamássy István, aki bal- és jobboldalra sorolt nagyvállalkozók üzleti partnereként "egyaránt megtalálja számításait".

Újságírók

A lap összeállítása tartalmazza még többek között Abella Miklós (AB-102, főhadnagy) nevét, aki a Republic zenekar menedzsere. A listán szerepel Kispál Antal (AG-21, százados), a Szegedi Hírlapkiadó Vállalat volt igazgatója, a Magyar Lapkiadók Egyesületének 1994 utáni társelnöke, valamint Békés Sándor (AC-25, őrnagy), az MTV pécsi stúdiójának volt vezetője, aki jelenleg a kaposvári egyetem médiatudományi tanszékének vezetője, 2008-ban Aranytoll elismerést kapott, s 2004-ig tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökségének - írja a lap. Mint olvasható, szt-tiszt volt Zeley László (E-13, D-55, őrnagy), aki újságíróként dolgozott. Ő a Népszabadságban megjelent, Teller Edének tulajdonított 2003-as állevél társszerzője. Miután a hazai jobboldalt bíráló irományról nem sikerült bebizonyítani, hogy azt az időközben elhunyt atomfizikus írta, a napilap bocsánatkérésre kényszerült.

Tanárok és kutatók

A lap cikkében olvasható még Töttös Gábor (AT-45, hadnagy) neve, aki 1984-től volt MSZMP-tag; ő a Dátum Rt. lapkiadó főszerkesztő-helyettese, a rendszerváltás után Babits Mihály-szakértőként ismert, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszékének docense. A tanárok és kutatók nevei között szerepel még Varga Dezső (AK-40, százados), az MTA Atomkutató Intézetének egykori tudományos igazgatóhelyettese; ő 1963-tól párttag, egy ideig munkahelye pártvezetőségének tagja volt, 1981 és 1985 között a magyar-szovjet kutatási kapcsolatok irányítója, jelenleg az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársa.

Ugyanitt áll Varjas Péter (AV-46, százados), a Pápai Textiles Művelődési Ház volt igazgatójának neve. Ő jelenleg a pápai református kollégium gimnáziuma fiúinternátusának nevelőtanára, a pápai református egyházközség pótpresbitere. Hábermann Gusztáv (E-20), művészneve Algol László, 1979 és 1988 között jelentéseket írt Galántai György képzőművész köréről; ma Gustav M. Habermann néven az új-zélandi Massey Egyetem pszichológiatanára.

A tanárok között olvasható Polgár Tibor (D-58, őrnagy) neve, akinek a fedőmunkahelye az MTA Filozófiai Intézete volt. 2003-ban Pozsgay Imrével közösen jelentette meg könyvét A rendszerváltás (k)ára címmel, később a Kodolányi János Főiskola tanáraként dolgozott.

Mérnökök

Mások mellett kiemelték a 668 nevet tartalmazó listából Horváth Dénes Ivánt (AS-28, főhadnagy), aki 1967-től dolgozott a szolnoki kőolajkutatónál mint fúrómérnök, üzemvezető, osztályvezető, a rendszerváltás után pedig az MB Kőolajkutató Zrt. volt igazgatósági tagja, s a közelmúltig Szolnok városfejlesztő cégének igazgatósági tagja volt.
Hasonlóan mérnökként dolgozott Lázár József György (AO-24, hadnagy), akinek a fedőmunkahelye az Észak-dunántúli Közmű- és Magasépítő Vállalat volt. Ő 1985-ig egy algériai beruházáson főmérnök, majd 1987-től az Obiver beruházásán a bős-nagymarosi vízi erőmű kirendeltségvezetője volt. A Strabag Építő Zrt., illetve a Strabag MML Kft. volt cégvezetője, ma a Metrum Mérnök Kft. tulajdonosa.

Szegedi Károly (AS-9, hadnagy) a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat jogásza volt. A rendszerváltás után ügyvédként dolgozott és több cikluson át az MSZP önkormányzati képviselőjeként tevékenykedett Szolnokon.
A listán ott van Wiktora Antal (AU-30, főhadnagy) neve is, aki az MSZP szombathelyi szervezetének egykori elnökségi tagja; ő a TIT vasi vezetője és a szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság tisztségviselője volt. (Híradó)

LAST_UPDATED2