Payday Loans

Keresés

A legújabb

A hársfa virága/NKA PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék
2016. 01. 14. 17:29

'56-OS PESTI SRÁC REGÉNYÉTŐL TAGADTÁK MEG A TÁMOGATÁST

Mialatt 300 milliót kapott egy csúfos kudarcot valló holokauszt-dráma, a forradalom 60. évfordulóján egy fillér támogatást sem kap A hársfa virága című '56-os regény szerzője könyve kiadásához.

A Hársfa virága – különös sorsok, igaz történetek című könyvet először 2006-ban jelentette meg H. Bodó József egykori '56-os elítélt. A dokumentum-novellákból álló regény olvasmányosan, kifinomult részletességgel engedi be az olvasót az 1956-os forradalom- és szabadságharc megpróbáltatásaiba, a történet az író saját emlékeire épül, melyeket dokumentumokkal igazol. Számos olvasói vélemény szerint a könyv mély nyomokat hagyó szépirodalmi mű. Irodalmi és történelmi értékére jellemző, hogy 2015-ben a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron is bemutatták.

A könyv első kiadásához Kiszely Gábor történész, a másodikhoz Kondor Katalinújságíró, a leendő harmadikhoz Takaró Mihály irodalomtörténész írt ajánlást. Mindezek ellenére a harmadik kiadás elé komoly akadály gördült:

A kiadáshoz szükséges 1,5 millió forintos forráskiegészítés iránti kérelmet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elutasította, a szerző enélkül viszont nem tudja nyomdába küldeni remekét.

Az Alfahírnek nyilatkozó H. Bodó József értetlenül és csalódottan áll azelőtt, hogy a magyar forradalom 60. évfordulóján elutasították pályázatát.

A könyv első két kiadása is kiadói gondozás nélkül maradt, így azok költségét a szerző saját maga kényszerült állni. Ennek oka az volt, hogy az író nem volt hajlandó megváltoztatni az előszót, melyben ma élő személyek is szerepelnek. A kiadók nem vállalták annak kockázatát, hogy ezek a személyek vagy leszármazottaik pert indítsanak ellenük kegyeleti jog vagy jó hírnévhez való jog megsértésének indokával.  A könyvben többek között szerepel Biszku Béla egykori belügyminiszter is. Az a Biszku Béla, aki a forradalom utáni megtorlások egyik vezetője volt, és akit mindezért csupán felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek 2015 decemberében.

„Az 50. évforduló előtt szembesülnöm kellett azzal, hogy a könyvemet csak saját kiadásban adhatom ki, mert a kiadók nem vállalták az előszó miatt. A 60. évfordulóra pedig az a meglepetés ért, hogy az állam sem támogatja könyvemet. Az a magyar állam, melyet október 23-dika tiszteletére neveztek el köztársaságnak, és ahol azóta folyamatosak a látványos és költséges protokolláris megemlékezések” - nyilatkozott az író.

Volt fontosabb téma

Az Alfahír megkeresésére az NKA titkársága közölte: a pályázatok elbírálása közös kuratóriumi döntés alapján történik, fellebbezésnek helye tíz nap elteltével már nincs. A szerzőnek azonban nem volt lehetősége fellebbezésre, mert – mint elmondta - az elutasításról szóló levelet csak később, a pályázati felületnek nem az értesítések céljára szolgáló részén, hanem a pályázó által feltöltött pályázati dokumentumok között fedezte fel véletlenül, az üzenetek céljára szolgáló rész a mai napig üres.

A kiválasztás során egyébként a pályázók számát és a rendelkezésre álló összeget is mérlegelik. Az NKA pályázati rendszerén a könyv támogatásának elutasítását azzal indokolták, hogy sok volt a jelentkező.

Ha pedig sok a jelentkező, nyilván mindenkinek az jut eszébe aforradalom 60. évfordulóján, hogy egy közkedvelt '56-os könyvet hagyjon ki a szórásból – ez csak természetes.

Lapunk megkereste Dúró Dórát, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökét, aki korábban a 309 millióval megdobott Hajnali láz című film bukása kapcsán fejtette ki, hogy változásokra van szükség a támogatási rendszerben, most ugyanis „az Orbán-kormány jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik”.

A parlamenti képviselő azt mondta, „sajnos a kormány nem a nemzeti értékek érvényesülését tartja szem előtt a kultúrában, és a liberális hegemónia sokak által várt megdöntése várat magára”.

Dúró Dóra szerint ennek a szellemiségnek egy konkrét megnyilvánulása ez a döntés is, ami a hatvanadik évforduló közeledte miatt különösen nagy hiba.

„El kellett mesélnem a mai generációnak, gyermekeimnek és unokáimnak életem történetét, hogy megismerhessék a különféle kommunista diktatúrák és a későbbi álszocialista kormányok által meghamisított történelmünk fájó és mindmáig elhallgatott részleteit is” – foglalta össze írói szándékát az egyébként mérnökként tevékenykedő egykori '56-os pesti srác. H. Bodó József még nem adta fel, támogatókat keres könyve megjelentetéséhez. Akinek erre lehetősége van, ide kattintva jelezheti.