Payday Loans

Keresés

A legújabb

Jól jön ki a Hosszú-lépés? PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2016. január 08. péntek, 09:39
Jól jön ki a Hosszú-lépés?
Írta: SzabadosGabor 2016. jan. 7. 17:27

Bevallom, nehéz megítélni, pontosan mi is zajlik most Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség (vagy esetleg konkrétan Gyárfás Tamás) között.

A magyar úszás egy relatíve szűk, zárt közeg, ahol így a falakon belül minden szónak, gesztusnak komoly jelentősége lehet, és kívülről roppant nehéz bármilyen modellek vagy elvek alapján értékelni a reakciókat. Olyan ez, mintha egy családi perpatvarban próbálnánk kívülről véleményt mondani, miközben fogalmunk sincs mi történt (vagy nem történt) a hálószobában, csupán azt látjuk, hogy a férj és a feleség az utcán veszekszik. (A félreértések elkerülése végett: itt most Hosszú Katinka a férj.)

Viszont a történetnek mégis van több komoly tanulsága és háttere, amellyel muszáj tisztában lenni.

A magyar sport sikerei – különös tekintettel hagyományos sikersportágainkra, az olimpiai egyéni sportokra – jellemzően nem a magyar sportirányítás és azon belül az egyes szakszövetségek által felépített rendszernek, stratégiának, tudatosan kialakított infrastruktúrának köszönhetőek, hanem a sportolók és az edzők tehetségének, szorgalmának, illetve az egyes sportágak történelmileg kialakult hazai kultúrájának. Ezt elősegítette ezeknek a sportágaknak a szűk hazai közege, és sok esetben – lássuk be – az a tény, hogy nemzetközileg kevésbé frekventált sportágakról van szó, amelyekben nem forog komoly pénz, így a konkurencia is szűkebb, mint a legnépszerűbb sportokban. Bár az úszás kiemelkedő helyet foglal el az egyéni sportok között, és így a marketingereje is nagyobb, a magyar úszósportra azért még igazak a fentiek.

A nemzetközileg versenyképes, nyugati sztenderdekhez mérhető háttérrendszer és infrastruktúra hiánya nyilván elsősorban az elmúlt 25 év sportvezetőinek a felelőssége, de furcsa módon maguk a sportolók is tehetnek róla: a rendszerváltás után túl jól szerepeltek ugyanis az olimpiákon… 1992-ben minden idők második legjobb eredményét értük el a 11 aranyéremmel (amelynek felét két, zsenik által nevelt zseni, Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás szerezte), miközben a háttérben éppen omlott össze a magyar a sportfinanszírozás, de a sikerek bőven eltakarták a romokat. Az olimpiai krach azonban csak nem akart beütni, Barcelona után Atlantában, Sydneyben és Athénban is villogott a magyar sport.

Aztán jött 2008, Peking, és a 3 magyar aranyérem láttán hirtelen elkezdte mindenki kongatni a vészharangot – holott azt majd’ húsz évvel korábban kellett volna. Ha a barcelonai olimpián jött volna egy ilyen szereplés, akkor talán ma sokkal előrébb tartana a magyar sportrendszer…

A Peking utáni kormányváltás aztán alapvető fordulatot hozott a magyar sportéletbe, teljesen más anyagi lehetőségei lettek a sportvezetőknek: maga a pénz azonban nem termel feltétlenül rendszert, főleg nem egyik napról a másikra.

Értsünk ez alatt most mindent: kiválasztási mechanizmusokat, sportorvoslást, infrastruktúrát, technikai hátteret, megfelelő funkcionális szakembereket (komplett edzői stábokat) stb. stb. Nem nagy rizikó kijelenti, hogy ezekben szinte mind el vagyunk maradva a nemzetközi mezőnyhöz képest, minden sportágban – amit a sportolónk és edzőink már említett tehetsége, szaktudása és befektetett munkája kompenzál.

És így érünk el akkor a rendszerváltás óta tartó problémáktól Hosszú Katinkáig, aki edző-férje segítségével az elmúlt években bámulatra méltó módon építette fel magát minden szempontból – éppen a kettejük külön kis világa az oka annak, hogy a rendszer hibáit talán sokkal jobban látják, mint bárki más a magyar sportban. Többről van itt tehát szó annál, minthogy van-e valakinek külön öltözője vagy masszőre. Hogy persze valóban csak ez motiválja-e Hosszú Katinkát, vagy mennyi szerepe van a bevezetőben említett „házastársi” szavaknak és gesztusoknak – ezt csak ő tudja.

Nemigen van mindenesetre magyar sportoló rajta kívül, aki ki mer így állni a nyilvánosság elé a felvetéseivel; nyilván ebben is óriási szerepe van annak a fejlődésnek, amelyen az úszónő az elmúlt időszakban átment, Shane Tusuppal együtt bizonyos fokig elszigetelve a magyar úszósport közegétől, így kevésbé kötődve már ahhoz.

Bizonyára lenne több olyan honi sportszövetség, amelyet Hosszú maga alá tudna gyűrni pusztán az eredményeivel és a dacos kiállásával – de Gyárfás Tamásnál dörzsöltebb sportvezető is kevés akad idehaza, az általa felépített és bármilyen politikai háttér mellett kiválóan menedzselt úszószövetség ugyanolyan életmű, mint amelyet Hosszúék alkottak. (Mondhatni, a terepet is jól kell megválasztani: amíg Hosszú Katinka a medencében, addig Gyárfás Tamás a szópárbajban verhetetlen, és talán egyikük sem jár jól, ha a másik terepén akar győzni…)

Lehet erre azt mondani, hogy a családi viták maradjanak házon belül, ne az utcán vívják meg őket – de persze ha a fenti, rendszerszintű problémákra egy kicsit is rávilágított Hosszú Katinka, akkor volt értelme a dolognak, akár ez volt az ő szándéka, akár nem.

A történetben viszont nyilván az a szomorú, hogy alig több mint fél évvel a riói olimpia (és másfél évvel a budapesti úszó-vb) előbb baromira nem arra koncentrál az uszodában mindenki, amire kellene, hanem egészen másra. Mindenkinek kell most egy lépést tennie a másik felé: ha ez a dobálózás nem zárul megegyezéssel, amelyben a konfrontációt legalább az olimpiáig félreteszik, akkor az minden résztvevő hibája lesz, senki sem háríthatja át a felelősséget egyoldalúan a másikra.

Egy áldozat már van Kiss László szövetségi kapitány személyében – senki sem szeretné megvárni, hogy ki lesz a következő. Most kell megmutatni, kinek mennyire fontos a magyar sport.


4,2 (5)
Jelentkezz be a szavazáshoz!

 

 

Eddig 30 komment érkezett 

  • tomi20100 Válasz erre 2016. 01. 07. 17:53 [1]

    Mivel Hosszú az olimpia topfavoritja, jelenleg az első számú magyar sportoló, akinek az eredményességén múlik az egész ország sportjának megítélései. Mindenki tudja: ő az, aki mögé majd be lehet bújni, az olimpia után az ő eredményességén múlnak a jutalmak az intézményekben – nem kizárólag a szövetségben –, elég sok szinten.

  • egyolvasoember Válasz erre 2016. 01. 07. 18:04 [2]

    Egyet nem értek: ebben a perpatvarban miért HK a "férj"? Mivel sokféle olvasata van a metaforának, bőven meg lehet ezt is jól indokolni - mindenesetre azt remélem, a szerző nem úgy gondolta a példát, hogy a való életben is a férj borítja ki mindig a bilit az otthoni dolgok miatt és ő kezd veszekedni az utcán. Hiszen a gyakorlat nagyon sokszor pont az ellenkezője...

  • boxos____nozi Válasz erre 2016. 01. 07. 18:12 [3]

    Gyárfás "Nap-kelte" Tamást akarják megbuktatni, hogy fideszes legyen a szövetség elnöke, Katinka végzi a piszkos munkát

  • pöti Válasz erre 2016. 01. 07. 18:13 [4]

    Az az érzésem, hogy még nem bújt ki a szög a zsákból...
    Tartok két lehetséges verziótól:

    1. Gyárfás elmozdítása

    2. Hosszú amerikai színben való indulása

  • zotya Válasz erre 2016. 01. 07. 18:16 [5]

    Én meg  azt  gondolom , elszállt a  ló  Katinkával , de  még  nincs  egy  db  olimpiai  aranyérme  sem... Semmi  szerénységet   nem  látok   benne , nagyképű  és  anyagias... Kiss  László  sokkal  hitelesebb  számomra , és  Egerszegi  Krisztina   nyomába  sem  ér  emberileg... Nem  példakép  , hanem egy  elkényeztetett  sztárocska , egyenesen  érthetetlen , hogy  miért nem  adja  az  arcát   a 2017-e  VB-hez...

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2016. 01. 07. 18:19 [6]

    @egyolvasoember: :)
    Férj: "Én egész nap dolgozom, miattam élünk ilyen jól, te meg még a háztartást sem tudod rendben tartani..."
    Feleség: "Mindent megtettem, amit kértél, de te olyan érzéketlen vagy velem, nem is válaszolsz, ha kérdezlek..."
    :)

  • Misu Válasz erre 2016. 01. 07. 18:37 [7]

    Nem gondolom, hogy Katinka elszállt volna magától. Ha neki eredményekkel igazolva egy más edzés jobb, látja a jelenlegi rendszer hibáit és segíteni akar, viszont szavai süket fülekre találnak, akkor érthető a nyilvánosság felé való fordulás. Hogy mennyire nem anyagias, azt pedig a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak bizonyítják, ugyanis a neki is járó 12 millió Forintot ajánlotta a felújításra, hogy MINDENKI jobb feltételekkel készülhessen. Nem megsértődni kell, inkább meghallgatni, átgondolni és újra beszélni, végül cselekedni. Nem struccpolitikát folytatni.

  • wasserkopf Válasz erre 2016. 01. 07. 18:39 [8]

    Pont az a legnagyobb probléma, hogy a magyar sportot nem az(ok) tartja(k) el/fenn, aki(k)nek fontos ...

    Bújtatott és nyílt közpénzekből folyik a parasztvakítás ....

  • Sütő Tibor Válasz erre 2016. 01. 07. 18:42 [9]

    Teljesen igazad van zotya. El lehet képzelni,hogy fociban vagy kéziben vagy jégkorongban vagy bármely más sportágban a versenyző diktáljon az edzőnek? Úgy repülne a csapatból,hogy a lába se érné a földet. Hosszú Katinka visszaél azzal,hogy a magyar úszósportnak szüksége van rá. Más olimpiai bajnok önzetlenül,természetes módon adja az arcát a budapesti úszó VB-hez,de ő csak a pénzre tud gondolni. A többi csak körítés!

  • Jobbhalf5 Válasz erre 2016. 01. 07. 18:50 [10]

    Szerény véleményem szerint, semmi értelme nem volt ennek a dolognak. Kifejezetten ártó hatása lehet.

  • Sütő Tibor Válasz erre 2016. 01. 07. 19:01 [11]

    Csak még annyit,hogy Egerszegi Krisztina sosem panaszkodott,nem volt anyagias. Csak sorban nyert meg mindent.  Emberileg meg sem közelíti őt Hosszú Katinka!

  • teisfiambluetooth Válasz erre 2016. 01. 07. 19:05 [12]

    @SzabadosGabor: Jajj, ez nagyon gáz. Szerintem jobban jársz, ha eltávolítod a zárójeles részt mert pont az tette félreérthetővé vagy inkább érthetetlenné mire akarod kifuttatni. Miből gondolod, hogy mindenkinek erre jár az agya ami példádban szerepel? Pláne ha tudod te is ez nem mindig így van (pl. Hosszúék). 
    Az írás többi része rendben.

  • pisti11 Válasz erre 2016. 01. 07. 19:07 [13]

    Két sajtótájékoztató után se lehet tudni mit akar HK! Először öltöző é masszőr.kamerarendszer!Most szoftver, tudományos háttér,regeneráló szoba! Én inkább Kissnek és Hargitaynak hiszek!

  • executive Válasz erre 2016. 01. 07. 19:12 [14]

    Többet ésszel, mint erővel! - ennek az alapelvnek köszönhető minden magyar tudományos és sportsiker.

    A magyar ember nem küzd, nem harcol, hanem okosan játszik. Taktikusan gondolkodik, hogyan lehet túljárni az ellenfél eszén, hogyan lehet a legkisebb munkával a legnagyobb hatást elérni. Nehéz páncélban való kardozás helyett, lóhátról nyilazunk, és a megtévesztés mesterei vagyunk.

    De ez a gondolkodásmód olyan örökségünk, amit könnyen el tudunk felejteni, ha nem tudatosítjuk magunkban és nem ápoljuk, és könnyen olyan sorsa juthat bármely sikersportágunk, mint a foci, amit már csak külső segítséggel lehet feltámasztani, de az sose lesz az igazi, mert egy más kultúra, más gondolkodásmódját erőlteti ránk.

    Ne hagyjuk, hogy ilyen sorsa jusson a magyar úszósport is!
    Ha át kell alakítani a szakmai hátteret, ahogy Katinka kívánja, hát alakítsuk át, de tegyük úgy, hogy fejben tartjuk: többet ésszel, mint erővel!

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2016. 01. 07. 19:18 [15]

    @teisfiambluetooth: Ez csak egy példa volt, ami @egyolvasoemberkérdésére eszembe jutott, de rengeteg más értelmezés lehet :)

  • nincsfoci Válasz erre 2016. 01. 07. 19:34 [16]

    Nekem ezzel az egésszel a bajom ( H.K. botrányos viselkedésén kívűl)  az hogy nem látom a többi úszó,edző egyébb szakember felháborodását véleményét se pro se kontra.

  • G u r u Válasz erre 2016. 01. 07. 19:39 [17]

    Jó a poszt! Nagyon drukkolok annak, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon ezután a ribillió után! Gyárfást lehet szeretni, nem szeretni, de tény, hogy nagyon teljesítmény orientált sportvezető és a hazai szövetségek közül még a hibáival együtt is az úszó szövetség az, amelyik az egyik legeredményesebben teljesít. A dobogók és helyezések mellett rendszeresen rendezünk ifi és felnőtt EB-ket, és jövőre VB-t is fogunk. Gyárfás   Tamás tehát -párthovatartozástól függetlenül- az ország egyik legügyesebb lobbistája mind belföldön, mind külföldön. A most leköszönő 75 éves Kiss Lászlót, az edzői eredményei ellenére nam tartom pótolhatatlan szövetségi kapitánynak, ha ebben a helyzetben a lemondást választotta azt tudomásul veszem (de némiképp csodálkozom is rajta, főleg, ha a lemondásának az oka a sértősöttség lenne). Katinka pont annak köszönheti, hogy világklasszis úszóvá vált, hogy ráragadt valami az Egyesült Államokban az úszáson kívül is (önbizalom, extra motiváció, marketing, dacosság és akaratosság stb., ami jól ötvöződött a képességeivel), ezen felül kitalált valami egyedit a felkészülésben a férjével együtt. Nem hinném, hogy a legkisebb mértékben is az esetleges USA válogatottság motiválta volna a mostani cselekedeteit (ha mégis így lenne akkor hatalmasat csalódnék benne). A kialakult helyzetben inkább annak örülnék, ha Katinkának lenne helyesebb a helyzetmegítélése. de én sem látom pontosan, hogy mi a legnagyobb konfliktusforrás!

  • G u r u Válasz erre 2016. 01. 07. 19:57 [18]

    @Sütő Tibor: Nem szeretem ezt az Egerszegi Krisztinával való összehasonlítást. Egerszegi K. más habitus (inkább introvertált) , más időben, más közegben teljesített, huszonegynéhány éves korában (5 olimpiai címmel és sok EB-VB éremmel), de még jóval a biológiai sportolói pályafutása vége előtt már kiégett a versenysporttól, ezután tisztességes többgyerkese családanyává vált. Neki is voltak sponzori szerződései (pl. Plussz italok), és jelentős havi apanázst zsebel be a magyar államtól (megérdemelten). Ő nem talált ki semmit, csak kiemelkedő képességei voltak és edzői utasításra úszott, mint egy zombi. Katinka lehet, hogy még nem ötszörös olimpiai bajnok (sőt lehet, hogy egyszeres sem lesz soha), mégis legalább akkora úszó zseni, mint Egerszegi, ráadásul gyakorlatilag minden úszásnemben tud teljesíteni. Egerszegihez képest világlátott, extrovertált, aki még mindig élvezi az úszást (sőt saját bevallása szerint még a Riói utáni olimpiai ciklust is bevállalja), ráadásul a celebeskedés sem áll távol tőle. Olyat produkál az úszósportban, amit más előtte még soha, azzal, hogy kisebb versenyeken szinte az összes számban rajthoz áll. Nem szabad az almát a körtével összehasonlítani!

  • antigyarfas Válasz erre 2016. 01. 07. 20:15 [19]

    Ez egy jo iras. Hallgattam a Kossuth Radiot. Szemfenyvesztes. Nincsenek egy sulycsoportban. Gyarfas egy evtizedes maffiozo. Ezt az embert kellene a sajtonak segiteni?

  • Sütő Tibor Válasz erre 2016. 01. 07. 20:16 [20]

    @Guru: Én sosem mondtam,hogy Katinka nem fantasztikus úszó. Minden tiszteletem a teljesítménye előtt. Szurkolok neki,hogy olimpiai bajnok legye.
    Szerintem nem én vagyok az egyetlen akinek ez az egész bűzlik.Nem hiszem,hogy annyira rossz körülmények közt kellene neki készülnie. Nagyon sok sportoló sokkal szerényebb körülmények között ér el világraszóló sikereket. Volt a férjének egy olyan megszólalása,hogy egy ilyen kaliberű sportoló Amerikában mindenből pénzt csinál.Nem tudok szabadulni a gondolattól,hogy ezért nem adja az arcát az úszó vébéhez.

  • Lacapapa44 Válasz erre 2016. 01. 07. 20:31 [21]

    @teisfiambluetooth
    Az meg sem fordult a fejedben, hogy esetleg csak te nem érted? mert egyébként nagyon a helyén van.

  • Erdélyi László Válasz erre 2016. 01. 07. 20:32 [22]

    Guruval teljes mértékben egyetértek. Nem lehet összehasonlitani Egért Katinkával, bár szerintem Katka olimpiai bajnok lesz akkor is ha én leszek az edzője. Már csak azért is hogy megmutassa sok embernek hogy nem a falnak beszélt. Az az érzésem hogy sok disznoság fog még elökerülni, csak az a baj hogy a szövetséget elöbb vagy utobb egy fideszes politikus fogja átvenni mint a birkozoknál és a kéziseknél, és meg lehet nézni mit értek el. Talán még nem jött késön ez a cirkusz!

  • ovisbig Válasz erre 2016. 01. 07. 20:44 [23]

    Remélem nem arra megy ki a játék, hogy bár Katinka büszke a Magyarságára, de ez a csúnya szövetség (valójában a férje) arra kényszerítette, hogy "Cathy Tusup amerikai úszóklasszis" váljék belőle.

  • szabo stefan Válasz erre 2016. 01. 07. 21:40 [24]

    tisztelt musz es hosszu katinka !!
    kulhoni magyar vagyok es megrendulve figyelem az onok nilvanos szo parbajukat!!! kerem alásan uljenek le egy kerek asztal korul es beszéljek meg az egesz problémat !!! maskulomben ha nem csak a elenfeleknek malmara hajtyak a vizet es a magyar uszok karara es az egesz magyar sport karára .!!!
    Tiszteletel egy 73 eves magyar sport rajongo!! Hajrá magyarok....!!!!

  • josuka Válasz erre 2016. 01. 07. 21:54 [25]

    Guru irásával egyetértek. Magam sem tennék egyenlőséget  a két úszó közzé. Mindkettő más-más egyéniség. Gyárfás Tamás Úr ideje lenni felkérni a MOB elnökét és főtitkárát, hogy vegyék kézbe ezt az  elmérgesedett kezelhetetlen ügyet, mert az olimpiai szereplés fogja az eredménytelenséget hozni az egész úszósportnak. Csupán megjegyzem, hogyha várok egy fontos telefont - bármilyen RTL riportert félretéve - azonnal felveszem és ezt követően megszüntetem a riporteri beszélgetést. Egyértelmű, hogy várakoztatás után már nem vették fel a visszahivást. Nem tudatlan és tájékozatlan kis úszókkal van dolga, remélem ezt már észrevette. Volt ideje legalább 1 éve.

  • lempilampi Válasz erre 2016. 01. 07. 21:57 [26]

    Többen felvetik, hogy a többi úszó, edző és sportvezető még nem szólalt meg.

    Örüljünk neki, hogy ez a szomorú eset még nem izgatta fel annyira úszóinkat és azok edzőit, hogy a figyelmüket elvonja a felkészülésektől.

    Mi a biztosíték arra, hogy Katinka eredményei a riói 50 méteres medencében is világraszólóak lesznek az adott pillanatban? És mi lenne a legjobb magyarázat az elmaradt eredményekre? Az Úszó Szövetség nem biztosította a kellő feltételeket.
    Reméljük ez a feltételezés nem jön be. De ebben az összevisszaságban minden elképzelhető.

  • teisfiambluetooth Válasz erre 2016. 01. 07. 22:20 [27]

    @Lacapapa44: Nem. Mivel előttem már más sem értette. De te meg ezt nem értetted meg. Nem baj.

  • birkapasztor Válasz erre 2016. 01. 07. 23:45 [28]

    valaki mondja már meg nekem, Kiss László honnét veszi a bátorságot, hogy mint szöv. kap. megfutamodik, mártírt játszik, tulajdonképpen elárulja a hazáját és a teljes magyar úszóközösséget, csak mert "megsértették". Neki nem volna szabad saját vélt vagy valós sérelmei miatt otthagyni a posztját. Tovább mélyíti a válságot. A T. Szerző is csak tovább erősíti a történet _egyik olvasatát_ azzal, hogy Kiss Lászlót "áldozat"-nak nevezi a cikkben. Kiss László 1) gyáva, hisztis alak és nem érdemli meg, hogy akár egy könnycseppet is elmorzsoljunk érte 2) feladatot teljesít.

  • G u r u Válasz erre 2016. 01. 08. 7:26 [29]

    @birkapasztor: A lemondással, illetve annak indokával kapcsolatban teljesen egyetértünk!

  • tolan Válasz erre 2016. 01. 08. 7:50 [30]

    Ha összerakjuk a mozaikokat, akkor úgy tűnik, ennek az egésznek a sporthoz semmi köze!
    Ugye, felkérték Hosszút, hogy szerepeljen egy, a budapesti úszó vb-t népszerűsítő reklámfilmben, kettő másodperc erejéig, amiért ő pénzt kért. Mivel rajra kívül, a szereplők közül, senki más nem kért pénzt a szereplésért, Gyárfást felháborította Hosszú követelése!
    Erre fel Hosszú decemberben tartott egy sajtótájékoztatót, aminek az értelmét még Cseh László sem értette, és homályosan nyilván Gyárfás ellen irányult!
    Gyárfás a tüzet oltandó januárban már teljesítette volna Hosszú követelését, egy 6 millió Ft/másodperc támogatói szerződés keretében! 
    Amire válaszlépésként Hosszú megtartotta második és teátrális sajtótájékoztatóját, amely során kettő komoly dolog kiderült Hosszú Katinkáról! Egy: hogy hazudik, mert végsősoron roppant anyagias és tulajdonképpen a szerződés nyilvános összetépésével Gyárfást belevitte az erdőbe...
    (Egyéb követelései az úszósport fejlesztése érdekében látszatra logikus és támogatandó szándék, de végsősoron Gyárfás ellen irányul! "A szövetség végre tegye a dolgát...")
    Kettő: eléggé faragatlan és bárdolatlan ember (hétköznapi nyelven: egy bunkó), mert nem reagált Kiss László megszólítására, akiben nem tisztelt egy idős embert és egy szövetségi kapitányt... (Nyilván, ha egyáltalán védekezni fog, akkor azzal jön majd elő, hogy nem ismerte fel a kapitány hangját, ami szintrén hazugság lehet!)
    Tehát igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy Hosszú Gyárfást támadja, hogy mi lehet a célja és mi lehet a háttérben, azt egyelőre jótékony homály fedi...
    Gyárfás eltávolításával (akárki is ez az ember) csak veszítene a magyar úszósport... Hosszú más kategória, de pótlása könnyebb lenne, mint Gyárfásé, szerintem.