Payday Loans

Keresés

A legújabb

Roland Barthes "Beszédtöredékek a szerelemről" c. könyvének értelmezése és körbejárása nem nyelvi eszközökkel PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2015. november 29. vasárnap, 13:22
Roland Barthes "Beszédtöredékek a szerelemről" c. könyvének értelmezése és körbejárása non-verbális eszközökkel (mozgás, tánc, performansz…) kb. hetven egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő felhasználásával.
--
◕ A workshop nyelve: magyar
◕ Részvételi díj: ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 
◕ Regisztráció: http://goo.gl/forms/57Lv4h0yvx
BEJEGYZÉSEK

Hírfolyam

CÉL
*****
◕ Roland Barthes "Beszédtöredékek a szerelemről" c. könyvének értelmezése non-verbális eszközökön keresztül, a képzőművészeti- és előadóművészeti performansz kifejezési formáit (mozgás, tánc, színház, happening…) kombinálva. 
◕ A Gray Box Projects ruha, jelmez, és kiegészítő kollekció elemeinek felhasználása tematikus egyéni és csoportos improvizációs gyakorlatok során.
◕ A ruhák, jelmezek és kiegészítők szerelmi szituáció(k) metaforájaként való kezelése.
◕ Univerzális és személyes szerelmi szituációk, helyzetek, "alakzatok" értelmezése, felhasználása, (újra)játszása.

ESZKÖZÖK
**************
◕ Roland Barthes "Beszédtöredékek a szerelemről" c. könyve
◕ A Gray Box Projects egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő kollekció
◕ Anyagok,textilek
◕ Improvizációs feladatok
◕ Roland Barthes-tól szövegek, idézetek, hang- és videó anyag

WORKSHOP LEÍRÁS 
*************************
A workshopon Roland Barthes (1915-1980) "Beszédtöredékek a szerelemről" c. könyvét fogjuk értelmezni és körbejárni kizárólag non-verbális eszközökkel (mozgás, tánc, performansz stb.). Egyéni és csoportos improvizációs gyakorlatok formájában foglalkozunk a szöveggel kb. hetven egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő felhasználásával. A testet és a mozgást sajátosan korlátozó ruhák, jelmezek és kiegészítők egy-egy szerelmi szituáció metaforájaként is felfoghatók. Azt fogjuk megvizsgálni, mi a viszonyunk a különböző szerelmi helyzetekhez, vagy – ahogyan Barthes mondja – a különböző "alakzatokhoz", hogy mi alkalmazkodunk-e hozzájuk, avagy ők mihozzánk, és hogy egyáltalán módunkban áll-e formálni, alakítani őket. Az improvizációs gyakorlatok során a "tartalom" és a "forma" összefüggéseit szem előtt tartva "játszunk" a ruhákkal (formákkal és szituációkkal), illetve a ruhák meg a test közti térrel és kapcsolattal. Szólóban, duettben és csoportos "produkciókban" tekintjük át az emberi test vizuális és fizikai lehetőségeit, a test és egyén, az egyén és ruha viszonyának széles spektrumát.

A gyakorlatok és improvizációs feladatok mind Roland Barthes "Fragments d’un discours amoureux" című könyvére épülnek ("Beszédtöredékek a szerelemről", Atlantisz, Budapest, 1997, Albert Sándor fordítása). A könyv ismerete ajánlott, de egyáltalán nem kötelező!

IDŐPONT
***********
December 15. kedd (14h-18h)

PROGRAM 
*************
14:00-14:30 > Bevezető a workshopról
14:30-15:00 > Bemelegítés (tánc, mozgás, improvizáció) - bemutatkozás, ismerkedés a ruhákkal, jelmezekkel, kiegészítőkkel
15:00-17:45 > Roland Barthes "Beszédtöredékek a szerelemről" c. alkotásából merítkező egyéni és csoportos improvizációs feladatok, performansz-instrukciók ruhákkal, jelmezekkel, kiegészítőkkel.
17:45-18:00 > Összefoglalás, beszélgetés
18:00-19:00 > Előkészületek a nyilvános bemutatóra (opcionális!)
19:00-19:30 > Nyilvános bemutató (opcionális!)

A WORKSHOPOT VEZETI
*******************************
Ádám Anna, képzőművész, performanszművész. Párizsban szerzett divattervezői képesítése után az Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy művészeti egyetemen végzett intermédia és performansz szakon. Jelenlegi elméleti és egyben gyakorlati kutatómunkájának központi kérdése a ruha performatív és koreográfiai lehetőségeinek számba vétele, valamint az előadóűvészet (Black Box), a képőművészet (White Cube), illetve a Catwalk közötti átmeneti területek feltérképezése. A képző- és előadóművészeti performansz határait illetve köztes területeit kutató Gray Box Projects egyik alapító tagja. Peformansz, kortárs tánc és kreatív mozgás workshopot tartott már Budapesten, Párizsban és Jerevánban, képző- és előadóművészeknek valamint amatőröknek egyaránt. Jelenleg Párizs és Budapest között él és dolgozik.

JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK
************************************
◕ Bárki jelentkezhet, a workshop szaktudást, előképzettséget nem igényel.
◕ Roland Barthes Beszédtöredékek a szerelemről (Fragments d’un discours amoureux) c. könyvének ismerete ajánlott, de egyáltalán nem kötelező!
A workshop a könyv ismerete nélkül is abszolút élvezhető.

JELENTKEZÉS MÓDJA
****************************
On-line jelentkezési lap kitöltésével a következő címen:http://goo.gl/forms/57Lv4h0yvx

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ
*********************************
2015. December 1.

RÉSZTVEVŐK SZÁMA 
***************************
16 fő

RÉSZVÉTELI DÍJ
*********************
◕ A workshop ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
◕ Regisztráció: http://goo.gl/forms/57Lv4h0yvx

HELYSZÍN
*************
Péter Pázmány Katolikus Egyetem, 1088 Budapest, Szentkirályi u. 28

INFORMÁCIÓ
****************
Anna Ádám, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Facebook

SZERVEZÉS
***************
A workshopot a budapesti Francia Intézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szervezi.

TÁMOGATÁS 
****************
A workshopot a Budapesti Francia Intézet támogatja.

LAST_UPDATED2