Payday Loans

Keresés

A legújabb

Pénzmosás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2015. november 25. szerda, 09:43

Dr. Gál István László - Pénzmosási technikák ... - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=B-9_5cXJ1BA
2015. júl. 7. - Feltöltötte: PTE1367
Dr. Gál István László - Pénzmosási technikák Magyarországon és külföldön A legjellemzőbb hazai és külföldi ...



IV. Pénzmosási technikák _______________________________________________ 28 1. Pénzmosás a készpénzforgalomban ______________________________________ 28 2. Ékszer vásárlás _______________________________________________________ 28 3. Szerencsejáték________________________________________________________ 29 4. Ügyvédi letét _________________________________________________________ 30 5. Biztosítások __________________________________________________________ 30 6. Adórendszer _________________________________________________________ 31 7. Fedővállalkozások, fantomcégek_________________________________________ 31 8. Hamis számlázás, offshore______________________________________________ 32 a, akkreditív__________________________________________________________ 32 b, alul-, illetve felülszámlázás ___________________________________________ 33 c, szolgáltatások_______________________________________________________ 33 d, apport_____________________________________________________________ 33 e, fiktív áru __________________________________________________________ 33 f, adócsalás, adóelkerülés, pénzmosás_____________________________________ 33 9. Pártok, egyházak _____________________________________________________ 34 10. Brókercégek ________________________________________________________ 35 11. Deviza üzletek _______________________________________________________ 35 12. Viszonthitelezés______________________________________________________ 36 13. Pénzintézetek megszerzése_____________________________________________ 36 14. Pénzváltók __________________________________________________________ 36 15. Hamis választott bíráskodás ___________________________________________ 36 16. Illegális bankrendszerek ______________________________________________ 37 17. Aranypiac __________________________________________________________ 38 18. Euro bevezetése______________________________________________________ 39 19. Új fizetési technológiák _______________________________________________ 39 20. Ingatlanpiac_________________________________________________________ 41 21. Cégfelvásárlás, -eladás ________________________________________________ 41 22. Pénzmosás a sportban ________________________________________________ 42 23. Luxus cikkek ________________________________________________________ 42 24. Óvadék_____________________________________________________________ 42 25. Pénzügyi csalások ____________________________________________________ 43



Pénzmosási technikák

1.Pénzmosás készpénzforgalomban

Ez a legkezdetlegesebb módszer, bemutatóra szóló betétek, anonim átutalások révén valósul meg, amelyet  - amennyiben az adott országban fennálló törvényi rendelkezések ezt megengedik – alkalmazhatnak mind belföldön, mind pedig külföldön. Megvalósulhat készpénz csempészet révén, földi, vízi és légi úton. Magyarországon a betétek anonimitásának megszüntetésével ez az elkövetési mód ellehetetlenült.

2. Adó túlfizetése

Kisebb összeg legalizálására alkalmas, rendszeres adótúlfizetéssel valósul meg. A bevalláshoz képest túlfizetett adó a gazdasági év végén az adóhivataltól visszakérhető, és így az elkövető

még adóhatósági igazolással is rendelkezik a pénz tiszta eredetéről.

3. Élet- és vagyonbiztosítások

Az élet és vagyonbiztosítások is tág teret nyújthatnak a pénzmosáshoz, mivel a pénzmosók a biztosításért a bűncselekményből származó pénzzel fizetnek, majd lejárat előtti folyósítást kérnek, illetve vagyonbiztosítás esetén valamilyen módon előidézik a biztosítási esemény bekövetkeztét és kártérítési igénnyel lépnek fel.

Még kifinomultabb módszer, ha a biztosítási szerződésnek a pénzmosó csupán kedvezményezettje, ugyanis ebben az esetben a pénz eredetének vizsgálatához a biztosított elleni nyomozás elrendelése szükséges.

4. Garantált kölcsön

A piszkos pénz letétként kerül elhelyezésre egy off-shore bankban, amely kezességet vállal egy másik, tekintélyes bank felé. Kölcsönkérelemet nyújtanak egy másik, tekintélyes bankhoz (pl. ingatlanvásárláshoz),  de ez a kölcsön nem kerül visszafizetésre: a kölcsönt nyújtó bank lehívja a piszkos pénzt:, ami bekerül a legális gazdaságba. Az ingatlanok értékesítése során pedig további legálissá vált jövedelem keletkezik.

Különösen tökéletes módja a pénzmosásnak az ún. holland szendvicsnek nevezett módszer, azaz a viszont hitelezés. A folyamat során a pénzmosó a pénzét kölcsön veszi önmagától. Két alternatíva között választhat, vagy alapít egy bankot valamely adóparadicsomban és saját magát hitelezi, vagy pedig az off-shore cége bankszámláján lévő összeget biztosítékul letétbe helyezve egy különösen jó hírű banknál kér hitelt. A két módszert az különbözteti meg egymástól, hogy az első gyanúsabb, de a kamat megmarad, míg a másodiknál a kamat elvész, viszont nem olyan feltűnő.

5. Fiktív külker ügylet

A mosandó pénz gyors legálissá tételének módszere hamis számlák kiállítása, azonban ez a módszer nem olyan alapos, mint az előzőekben ismertetett módszerek. Ebben az esetben a pénzmosó abban az ország alapít céget, ahol a jövedelem keletkezik és abban az országban is, ahol a jövedelmet el kívánja helyezni, majd árukat vagy szolgáltatásokat rendel attól a cégtől ahová a pénzt küldi, s ezután általában hamis számlákat küld. Ebben az esetben a pénzmosási ügylet elengedhetetlen eszközei az off-shore pénzügyi központok. A pénzmosók általában több off-shore céget alapítanak, és mindegyikhez külön bankszámlát nyitnak, ezen elhelyezik a pénzt a cégeik között átutalva utaztatják a piszkos pénzt lehetőleg minél több országot érintve, ugyanis ahány országot érintenek, annyiszor kellene a felderítés folyamán jogsegélyt kérni az eljáró hatóságoknak.

6. Akkreditív felhasználása

Az előzőhöz viszonyítva bonyolultabb, de biztonságosabb megoldás. Kell hozzá egy partner vevő, aki megfelelő finanszírozásért részt vesz a névleges külker ügyletben. A nem létező áruszállításról hamis átvételi okmányokat ad ki a vevő, és a bank fizet… Nehéz a felismerése, leginkább a vámokmányok hiánya lehet gyanús.

7. Radikális túlszámlázás

Tényleges árumozgást igényel, emiatt gyakran alkalmaznak hozzá off-shore vállalkozásokat.

Az adóalap beállítására belső számlázásokat bonyolítanak. Megkönnyíti az alkalmazást, hogy vannak országok, ahol lehet céget alapítani névtelenül, bemutatóra szóló részvényekkel…

8. Árumozgással nem járó külker ügyletek

Jellemzően a szolgáltatások, terén valósul meg. Nagy összegek számlázása tanulmányok készítésére, de veszélyeztetett terület a marketing,  piackutatás, ügynöki képviselet, szállítmányozás, biztosítás, valamint az egyéb, nagy összegek kifizetésével járó  mellékkötelezettségek (pl. kötbér).

9. Ékszerek vásárlása

Egyik legrégebbi módja az illegális pénzek legálissá transzformálásának az ékszerek vásárlása. E szerint a pénzmosó – adócsaló – hogy a hatóság elöl meneküljön úgy tünteti fel az ékszereket, mintha az elhunyt hozzátartozójának lenne korábban meg nem talált hagyatéka. A technika némileg bonyolultabb változata, ha árverésre bocsátják az ékszert és az árverésen saját maguk vásárolják meg, majd később újból értékesítik. Az aranypiac a pénzmosás egyre jelentősebb módja, mivel a keletkezett illegális jövedelemből aranyat szereznek be, majd egy másik országba exportálják, ahol eladják, így legalizálják a biztos pénzt.

10. Szerencsejátékok

Sok pénzmosási tevékenység kapcsolódik a szerencsejátékokhoz, melynek során nagy összegben vásárolnak zsetont azzal a céllal, hogy játszanak, a zsetonokat azonban felhasználás nélkül visszaváltják és általában csekket kérnek saját nevükre vagy egy harmadik személy nevére. Amennyiben a hatóságok az összeg eredete felől érdeklődnének, indokként azt a választ kaphatják, hogy a szerencsejáték nyereményből származik. Ezen módszer egy professzionális változata, ha a pénzmosóknak saját kaszinójuk van. Mivel a kaszinók számos bank jellegű szolgáltatást, így valutaváltást, széfhasználatot és hitelkihelyezést nyújtanak.

11.Fedővállalkozások, fantomcégek

Magyarországon a legelterjedtebb, az adócsalás komplementer műveleteként jelentkezik a pénzmosás. Összekeverik a bűncselekményből származó vagyont a legális tevékenységből származóval. Egy fedővállalkozás létrehozásával élénk gazdasági tevékenység látszatát keltik, nagy pénzmozgással a bankszámlán, de a valóságban nincs produktív tevékenység.

Erre a tevékenységre a legalkalmasabb vállalkozástípusok az éttermek, hotelek, bárok, éjszakai klubok, diszkók, kaszinók, tanácsadó cégek, kiskereskedelmi üzletek, nemzetközi pénzközvetítők, vegytisztítók, sportszercégek, vidámparkok, videókölcsönzők, árusító automaták üzemeltetői, valamint a parkolók. Fantomcég: egy-egy tranzakcióra használják,   aztán eltűnik.

12. Pártok és egyházak

Veszélyeztetett területnek számítanak a támogatásból származó választási pénzek, amelyek a  későbbi kompenzálással, a jól fizető állami megrendelésekkel legálissá válnak. Ide tartozik a privatizáció során nagy értékű vállalkozások megszerzése, működtetése is. A pénz a sok átutalás után non-profit támogatássá válik, annak célszerinti felhasználása már legális.

Az egyházakban rendszeresített persely pedig a névtelen adakozás lehetőségét biztosítja…

13. Apport alul- vagy felülszámlázása

A pénzmosásra szánt összeg kisebb hányadából nagy értékű, de már lepusztult eszköz vásárlása, majd apportként radikálisan felértékelve új társaság alapítása.

Néhány hónap múlva a piszkos pénzen -stróman segítségével - saját magától megvásárolja a céget, ezzel legalizálja a bevételként kapott pénzt. A stróman is vár három évet ( a „valótlan érték megjelölése” bűncselekmény elévülési ideje ),aztán pedig hagyja, hogy felszámolják a céget…

14. Hamis választottbíráskodás

A hamis választott bíráskodás különösen rendhagyó eljárásnak számít, mivel ilyenkor tulajdonképpen az igazságügyi gépezet igazolja, mossa tisztára a piszkos pénzt azzal, hogy elhelyezik a tisztára mosandó összeget egy off-shore országban bejegyezett cég számláján, majd a pénzmosó másik fedőcége egy bizonyos összeget követel peres úton az előbbi cégtől. Ez a társaság pedig vagy peren kívüli megegyezéssel átutal egy bizonyos összeget, vagy elveszíti a pert és elfogadja a választott bírósági eljárás határozatát és kifizeti a megítélt összeget.

15. Ügyvédi honorárium

óHagyományosnak tekintett eljárás lehet a pénzmosás során az ügyvédi letét alkalmazása, mivel ha valaki az ügyvédnél letétbe helyezi a pénzét, akkor az ügyvéd befizeti az összeget az iroda elkülönített számlájára, így ezen letéti számlák adatai az ügyvédi titoktartás körébe tartoznak. Vitatott, hogy a bűnelkövetőtől, az elkövetéssel kapcsolatban szerzett, ügyvédnek átadott pénz lehet-e pénzmosás tárgya. Elfogadott szemlélet, hogy ha tudta, vagy tudhatta is, hogy ilyen pénzt vett át, legfeljebb etikátlan lehet a viselkedése, de nem valósít meg pénzmosást. Ha fel is használja, nem az összeg eredetének leplezése céljából teszi (ha mégis, akkor természetesen pénzmosás)

16. Részvény tranzakciók

Technikailag értékpapírok alul- vagy felülárazásával valósul meg. Közbülső szereplők közbeiktatásával önkötés is lehetséges. Az értékesítés során árfolyamnyereséget realizál, leadózza, és így legalizálja a pénzt. Több lépcső közbeiktatásával követhetetlenné válik a pénz útja.

17. Deviza-tranzakciók

A deviza átutalás ellenértékeként elszámolt forint összeg terhére betétet helyeznek el, illetve egyidejűleg értékpapírt vásárolnak. Ezt fedezetül ajánlják fel folyószámla hitelhez, amelyet igénybe véve újabb deviza átutalással távozik a pénz. A hitel lejártakor a hitel összege már nem kerül törlesztésre…

18. Pénzintézetek megszerzése

Kockázatmentesé válik az álkölcsönök nyújtása, valamint a látszat pénzmozgások.

Sokszor működtetnek párhuzamos, titkos bankrendszert is – egyik országban átadott pénzt a másikban fizetnek ki.  A levont jutalék magasabb, de kockázatmentesebb az üzlet

A nem hivatalos ún. föld alatti bankrendszerek újabb módjai a pénzmosásnak, mivel ezen nem hivatalos pénzintézetek ugyan úgy működnek, mint legális társaik csak bizalmi, családi kapcsolatokon alapulnak.

19. Alternatív bankrendszerek

Hawala átutalás – pénzeszközök fizikai mozgása nélkül működtethető – több országban vannak tagjai a rendszernek, gyors a lebonyolítás.

Peso feketepiaci átváltási rendszer – jutalék fejében banki pénzmozgások ( a hawalával szemben legális tevékenységet is folytatnak).

Új pénzmozgási lehetőségként jelent meg az euro bevezetése és az új nagy értékű bankjegyek kibocsátása.

 

LAST_UPDATED2