Payday Loans

Keresés

A legújabb

Most vagy soha!? PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
Bursaspor: „Nagy 50 éve nem látott tehetség”; Kleinheislert Dzsudzsák ajánlotta

Írta: SzabadosGabor 2015. nov. 18. 12:47

Mielőtt bármit írnék: ezúton is gratulálok a labdarúgó Eb-re kijutó magyar válogatottnak, köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben a sikerben, Pintér Attilától Kleinheisler Lászlóig!

Mi lesz most veled, magyar futball?

Ezt a kérdést általában egy-egy bukás után szoktuk feltenni, de ezúttal nem csupán „megszokásból" írom, hanem mert a mostani siker után is aktuális.

Előre tud lépni ezáltal a magyar futball? (Sőt: előrelépett ezzel a sikerrel?)

A zárójelben feltett kérdést könnyedén meg tudjuk válaszolni: nem.

Ez a siker nem jelez még semmiféle előrelépést, hiszen nincs több néző a bajnokikon, a klubjaink nem versenyképesebbek a nemzetközi kupákban, és tulajdonképpen a válogatottunk sem az: a csoportbeli harmadik hely az előző két selejtezősorozatban is megvolt, csak akkor az még nem ért pótselejtezőt.

Ahogy azt korábban többször is írtam, ez az eredmény két embernek köszönhető: Dárdai Pálnak és Michel Platininek. Dárdainak a válogatott mentalitásának és hatékonyságának megváltoztatásáért, Platininek pedig az Eb kibővítéséért. Egyikük sem tudja igazán kiélvezni a sikert, egyikük sincs már a posztján (még ha Platini egyelőre csak ideiglenesen is, de ki tudja, hol lesz ő az Eb kezdetére...), és különösen fájó, hogy a meccs után a játékosok csak Bernd Storckot tudták a levegőbe dobálni, Dárdait viszont nem. Természetesen Storcknak is jár a tisztelet, különösen a pótselejtező levezényléséért (ha már a közvetlen kvalifikáció kicsúszott a kezéből...), ám az egyértelmű, hogy a folyamatot Dárdai indította el.

Az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt években az MLSZ és a kormány rengeteget tett a magyar futballért, taóval, stadionokkal és rengeteg befektetett pénzzel, de a mostani siker nem ezeknek az eredménye, ilyen rövid idő alatt ez eleve képtelenség. Ehhez a sikerhez a vezetés lényegében egyetlen jó döntéssel járult csak hozzá: Dárdai kinevezésével.

Innentől azonban máris roppant fontossá válnak a korábbi támogatások, ha újra feltesszük a kérdést.

Előre tud lépni ezzel a sikerrel a magyar futball?

A válasz: igen, igen, igen!

A labdarúgásunkat körülvevő teljes közhangulat változhat még végre: az eddigi negatív asszociációk átfordulhatnak pozitívba, miután végre egy értékelhető nemzetközi sikert ért el a magyar futball kirakatcsapata, a válogatott. Ennek nyilván lehet közvetlen gazdasági hatása is, akár a bajnokik nézőszámára, akár a szponzorációra, akár másra gondolunk, de a legfontosabb mégis a közeg átalakulása. Légiósaink emlegetik sokszor, mennyivel jobb külföldön futballistának lenni, ahol valódi bálványok lehetnek, míg itthon sokan titkolják ismerkedéskor, hogy mivel foglalkoznak. Ennek a változásnak kell motiválnia mostantól minden magyar labdarúgót, idehaza és idegenben játszót (vagy nem játszót) egyaránt.

És ha már az ő motivációjuk: a játékosok egyéni karrierépítésében is óriási lépés ez a siker. Biztosra veszem, hogy már a téli átigazolási időszakban lesznek többen, akik előre tudnak majd lépni egy-egy klubváltással, ha pedig az Eb-n becsülettel helytállunk – amire minden esély megvan –, akkor az is garantálható, hogy jövő ilyenkor legalább három-négy futballistánk szerepel majd valamelyik topligában, a mostani kettőn felül.

(Hogy miért van meg minden esély az Eb-n a helytállásra? Egyrészt mert ezt a válogatottat már nem lehet „nagyon" megverni. Másrészt a harmadik kalapos kiemelésnek és a csoportok legjobb harmadikjait is továbbjuttató lebonyolításnak köszönhetően reális az esélyünk arra, hogy eljussunk az egyenes kiesés szakaszig, ott pedig – mint már láttuk sokszor – bármi megtörténhet. Segítsen ebben az Eb hivatalos kabalafigurája, Super Victor...)

És itt jön újra a képbe a magyar futball jelentős állami támogatása.

Merthogy eddig is azt mondhattuk: most minden adva van ahhoz, hogy a hazai labdarúgás elinduljon felfelé, nem lehet több kifogás. Van politikai támogatás, van komoly mennyiségű forrás – ha ezúttal sem sikerül előrelépni, akkor soha. Akkor húzzuk le a rolót.

No, ehhez a helyzethez jön hozzá egyfajta karácsonyi ajándékként a válogatott Eb-kvalifikációja: immár megvan az a siker is, amely megvéd minden eddigi akciót, amely létrehozza azt az országos pozitív hangulatot a futball körül, amelynek – valljuk be – a politikai támogatás néha inkább már ártott, mint használt.

És ne felejtsük, hogy a válogatott most ki tudja tolni ezt a lelkesedést akár a 2020-as Eb-ig is, amelyen ugyebár – hogy az MLSZ és a kormány egy valós sikerét is említsük – hazai pályán vívhatna csoportmeccseket a magyar csapat... ...hogy a 2024-es olimpiáról itt ne is beszéljünk.

Ez egy történelmi esély.

Most vagy soha.

Vagy elindulunk felfelé, vagy elbukunk.

A válasz természetesen nem jön meg azonnal – kicsit várni kell.

Ha öt év múlva ilyenkor, a 2020-as Eb után még mindig ugyanott tartunk, mint ahol jelenleg, akkor már látszik, hogy baj van, nem sikerült jól használni a lehetőségeket.

Ha pedig tíz év múlva, a 2024-es Eb/olimpia után is még mindig ugyanitt tartunk, akkor kimondható: elbuktunk. Akkor a magyar futball menthetetlen, nincs az a pénz és nincs az az ember a földön, amely és aki jobbá tudná tenni; akkor szántsuk be a stadionokat és oszlassuk fel a profi klubokat.

Természetesen hiszem, hogy nem ez lesz a vége. Hiszem, hogy a magyar futball képes megújulni, képes újra versenyképessé és eladhatóvá válni.

Mutassuk meg!


5 (2)
Jelentkezz be a szavazáshoz!

 

 

Eddig 33 komment érkezett 

  • lavor90 Válasz erre 2015. 11. 18. 13:32 [1]

    Szerintem a szerző túlságosan rövid időintervallumot adott meg a felemelkedésre.
    Gondoljunk csak Belgiumra, a hazai rendezésű EB után a gödörbe kerültek, és csak a 2014-es VB-re sikerült felhozni magukat. 10-15 év.
    De mi jóval mélyebben vagyunk, mint a belgák voltak akkor, így jóval több türelemre és megértésre is van szükség.

    Egyébként szerintem nem lesz érezhetően nagy változás a fociban az EB hatására, igen, valószínűleg, akik most kijutottak, azok sokat profitálhatnak belőle, meg talán az NB1-re is elkezdenek figyelni, de ennyi.
    A magyar fociban rendszerszintű változásokra van szükség, azt meg ez a kijutás nem fog hozni.

  • emzol Válasz erre 2015. 11. 18. 13:34 [2]

    faszszopó köcsög, végig se olvastam a böfögésed, elég volt az elején az a pár sor.

  • emzol Válasz erre 2015. 11. 18. 13:51 [3]

    Nem csak Dárdai és Platini kellett ehhez a sikerhez, hanem Storck is, de őt nehogy véletlenül megdicsérd...! Furcsa is lenne a dicséret tőled, mert valószínű, hogy te is azok közé az okostojások közé tartoztál, akik Storck minden döntését fikázták, de most pofára estetek.
    Sz@r érzés, ugye? :))

  • ironaldor9 Válasz erre 2015. 11. 18. 13:52 [4]

    Igen, lassú a fejlődés, és szerintem már 6-7 éve tart, nem most kezdődik/kezdődött.

  • ricraven Válasz erre 2015. 11. 18. 13:58 [5]

    Az NSO megkért, de nem sikerült a megfelelés.

  • rivulinus Válasz erre 2015. 11. 18. 14:03 [6]

    Platini döntése logikus lépés volt, hiszen Európa jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben. Számos szuverén ország jött létre a szovjet szétesés és a balkáni krízis után. Nem kell tehát őt valami jóságos apókának beállítani, mintha a gyengébb csapatok kedvéért hozta volna meg a döntést a bővítésről.

  • xenosz2 Válasz erre 2015. 11. 18. 14:11 [7]

    Abban egyetértek,hogy a fejlődés nem indult el még biztosan,a vval már én sem,hogy Storck szerepe ebben nincs,vagy elenyésző lenne. 
    Még súlyosabb hiba lenne,viszont mindössze a befektetett pénztől várni az eredményt. Ez óriási ostobaság. ugyanis a fejlődés egyértelműen az utánpótlásképzés teljes átalakításától várható csak. Alapok nélkül nincs semmi. mentalitásbeli,szervezettségi,szakmai változás kell ezen a téren. Ezen alap nélkül mehet ki akérmennyi néző, a focisták maximum lelkesebbek lesznek,de többet ne várjunk. Mondjuk már ez is valami,ahogy láthattuk,de itt valami egészen gyökeres változás kell.

  • Skyblue Válasz erre 2015. 11. 18. 14:11 [8]

    A hazai közeg ettől sajnos biztosan nem fog megváltozni! Azoknak az élősködőknek, akik nulla teljesítménnyel akár már évtizedek óta ebből a sz@r magyar futballból jól megélnek, továbbra sem érdekük a változtatás! Én az egyedüli megoldást abban látnám, hogy legalább a "profi" klubbok utánpótlásainál minden korosztályban külföldi (német, holland, spanyol, portugál) edzők dolgozzanak, akik gyerekkortól kezdve úgy építik fel őket, hogy felnőtt korra versenyképes labdarúgók válljanak belőlök! Ha van 100 milliárd forint a Népstadion újjáépítésére, akkor erre is lenne! Sokáig sokan jöttek (jönnek) azzal, hogy "u18-ig jók vagyunk (amúgy sajnos már ez sem igaz), de ott történik valami"! Nem, nem ott történik, hanem már előtte! Alapból rosszul vannak felépítve a játékosaink, csak ez az U18 után bukik ki! A nálunk előrébb jegyzett futballkultúrákban nem arra törekednek, hogy az utánpótáscsapatuk vilégverő legyen, hanem arra, hogy a játékosok felnőtt korra legyenek jók! Ezzel az EB szerepléssel most majd rengetegen takarózhatnak, hogy minden totál rendben van, pedig gyakorlatilag továbbra sincs semmi!

  • ricraven Válasz erre 2015. 11. 18. 14:19 [9]

    A Pintért csak iróniából írtad, hiszen neki csak azt köszönhetjük,hogy már az első meccs után megbukott a selejtezőkön, különben hány pontot veszthettünk volna még.A következő fa..ság, amit írsz, hogy nem lépett előre a magyar futball.Te nagyon hülye vagy, nem a helyezést kell nézzed, hogy megint 3. lett a csapat, hanem , hogy kijutott. Ez az, amit egy fajtádbeli nem képes felfogni.Lehet az EB létszáma bármennyi, aki kijutott, az nem azt nézi, hogy miként sikerült.Egyből más a megítélése az ország futballjának, és nem te döntöd el, hanem nálad lényegesen nagyobb-nem feltétlenül magyar-szakemberek.Ha olvastál volna külföldi szaklapok cikkeiből, amiben szakemberek nyilatkoztak rólunk, akkor nem talán nem írtál volna ekkora blődséget.

  • zoltano Válasz erre 2015. 11. 18. 14:26 [10]

    A legnagyobb eredmeny az lenne, hogyha felnyitna a szemeket, hogy a kulfoldi mentalitas tenyleg mas mint az otthoni; a nyugati szemlelettel igenis lehet eredmenyeket elerni es talan tenyleg a magyar "szakember" brigaddal, szemlelettel van a baj.
    Mert a "sz@rbol nem lehet varat epiteni" elmelet megdolt a focinkkal kapcsolatban.. Vagy lehet, vagy pedig ami van az nem sz@r. Szerintem az utobbi, ezert is tortenhetett, hogy egy masfajta szemlelettel a valogatott hirtelen elkezdett eredmenyeket elerni.
    Mert a csoportharmadik hely lehet, hogy korabban is megvolt, de a potselejtezon mar nem biztos hogy igy helyt alltunk, miazhogy, ilyen paradesak lettunk volna..

  • ricraven Válasz erre 2015. 11. 18. 14:29 [11]

    Az meg, hogy te ezt egyedül a Dárdainak köszönöd, az egyszerűen gusztustalan, és egyenlő vagy azokkal az irigy, kirobbanthatatlan, szarházi őskövületekkel a magyar futball vezetéséből, akik évtizedek alatt ide juttatták a magyar focit.

  • fegyula43 Válasz erre 2015. 11. 18. 14:38 [12]

    Általános szöveg, semmi érdemi, gondolkodtató megállapítás. Sima, egyszerű tényösszefoglaló, az is féligazságokkal. Mert az "A" válogatott kijutott nagy szerencsével és a az utánpótlás? Bukták sorozatban. Ezen felül egyetlen Európai középcsapatban sincs már magyar játékos. 
    Ez a kijutás csak félsiker, most fél évig lehet sütkérezni, utána meg újra jön a fekete leves.
    A magyar foci jelen állapotában menthetetlen.

  • szamarhegy Válasz erre 2015. 11. 18. 14:41 [13]

    @Skyblue: Ugráltam örömömben az EB-re való kijutás kapcsán és töb csoport mérkőzésen is kinn voltam az Üllői úton, de a bicska kinyílik a zsebembe amikor azt látom, hogy 100 milliárdos tételeket milyen lazán kezelnek emberek. 2011-2014 között, 3 év alatt a magyar foci 250 milliárd állami pénzbe került, az összes TAO (ilyen konstrukcióval bármilyen állami szolgáltatást is lehetne támogatni, pl. az oktatás) kiadás közel 60%-át elvitte a magyar foci.
    250 milliárd 3 évre elég lett volna a magyar háziorvosi rendszer 3 évi fenntartására, elképesztő aránytalan, hogy 1 sportágra ekkora állami, önkormányzati pénz kerül felhasználásra. Legyünk már észnél, én is örülök a sikereknek, de eszement aránytalanság van, ahhoz képest, hogy 2010 óta nem tudja a Kormány a 2010-ben megígért évi 40 milliárdot az egészségügynek bérfejlesztésre odaadni. Más se hiányzik még, hogy további 100 milliárdok menjenek egy sportágra. Hajrá Magyar Labdarúgás, de kb. 1000 olyan költségvetésből fizetett, támogatott szükséges ALAP szolgáltatás van, amelyekre nincs pénz.

  • kafka Válasz erre 2015. 11. 18. 14:41 [14]

    Egy nso cikk alá már leírtam, de muszáj megemlíteni itt is:

    Nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a szabályok módosítása miatt jutottunk ki!Ha a harmadik hely nem jelentett volna pótselejtezőt akkor egy-egy meccsen többet kockáztattunk volna, pl. Görögök ellen, és hogy akkor mi lett volna.. nem tudjuk.Illetve a többi csapatra is igaz ez a csoportban,ők is többet kockáztattak volna..

  • Skyblue Válasz erre 2015. 11. 18. 15:06 [15]

    @szamarhegy: Én csak azt írtam, hogy ha arra van, akkor én inkább erre költeném!

  • ironaldor9 Válasz erre 2015. 11. 18. 15:12 [16]

    "Ez a siker nem jelez még semmiféle előrelépést, hiszen nincs több néző a bajnokikon, a klubjaink nem versenyképesebbek a nemzetközi kupákban, és tulajdonképpen a válogatottunk sem az: a csoportbeli harmadik hely az előző két selejtezősorozatban is megvolt, csak akkor az még nem ért pótselejtezőt."

    Hát apám, ez nem úgy megy, hogy minden 3. hely ugyanannyit ér, ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog. Úgy lettünk harmadikok, hogy felálltunk egy elcseszett első meccs után, és a csoportelső is csak a 90 valahanyadik percben tudott egyenlíteni odahaza ellenünk... Majd oda vissza vertünk egy Norvégiát a pótselejtezőn... Az előrelépés fokozatos jó pár éve szerintem, már a dán-portugál csoporttól nem kaptunk ki bárkitől, majd kezdtük verni a nagyokat (lásd Svédország), most meg az EB egy újabb lökést ad majd a magyar focinak. A bajnokságunk nem valószínű, hogy jó lesz, inkább koncentráljunk a válogatottra, mint a többi kis ország.

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2015. 11. 18. 15:13 [17]

    @lavor90: Igen, lehet, hogy túl optimista vagyok, és kevés a 10 év... de mikor legyek optimista, ha nem most? ;)

  • ironaldor9 Válasz erre 2015. 11. 18. 15:15 [18]

    Emlékszem, volt, hogy 6. lettünk a csoportban... Emberek, csak én látom a fejlődést?

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2015. 11. 18. 15:16 [19]

    @rivulinus: A politikai változások miatt emelték 8-ról 16-ra a létszámot, ez most nem amiatt volt. Nyilván nem is Platiniék önzetlensége miatt, erről már írtam korábban: szabados.blog.nepsport.hu/archives/2015/09/07/Merci_Monsieur_Platini/

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2015. 11. 18. 15:23 [20]

    @kafka, @ironaldor9: Egyetértek, nem tudhatjuk, mi lett volna a korábbi kvalifikációs rendszerben - a végcél a kijutás volt, ezt hoztuk, tehát jobban teljesítettünk, mint korábban. Amit állítottam: a létszámbővítés növelte az előzetes esélyünket (#Platini), mi pedig jobban tudtunk élni ezzel, mint korábban (#Dárdai).

  • tolan Válasz erre 2015. 11. 18. 15:43 [21]

    Először is le kell szögezni: ez egy nagy siker! A szövetség és az állam mindent megtett amit megtehetett! Most a futball más szereplőin a sor! És ez itt a nagy kérdés! Storck azt mondta, hogy ez csak a kezdet. Szegény, ha tudná, hogy a magyar futballközeg mennyire utálta és utálja azért, amit csinált és most már azért, mert sikert ért el! A válogatottak szintjén el lehet érni hasonló eredményeket, de egyelőre kizárólag külföldi edzőkkel (főleg, most már németekkel), vagy magyar kötődésű, de a magyar közegtől távoli szakemberekkel (mint Dárdai, Szabics stb.).

    A nagy kérdés a továbblépéshez a klubok és az akadémiák sorsa! Igazi, futballhoz értő, nemzetközi kitekintéssel rendelkező tulajdonosok és vezetők kellenek első lépésben! Akik minden alkalmazottjuktól, így az edzőktől is, meg tudják követelni a minőségi munkát, az állandó önképzést, a komolyabb eredményeket stb. Más megoldás nincs! Csányi példát és irányt mutatott!! Az nem lehet, hogy például Kondás, Bekő, Horváth Ferenc és így tovább folyamatosan becsapják a vezetőket, mondván a futball más szakma... Így, egészen le a 6-7 évesekig! Valamint a korrupciót is tűzzel-vassal irtani kell (mondhatnék példákat az első osztályú kluboknál, de nem akarok börtönbe kerülni!)

  • Giovanni11 Válasz erre 2015. 11. 18. 15:56 [22]

    Nagy változás egy év alatt nem is történhetett,ami magyarázná a kijutást.Egyszerű oka van:

    1.Hozzáértő emberek jó szemmel válogatták össze a keretet./Még mindig van e téren javítanivaló./ 2.Hozzáértő emberek megfelelő taktikát dolgoztak ki.Ennyi.

  • Bazsi Válasz erre 2015. 11. 18. 16:26 [23]

    Azért nem mondanám, hogy Dárdai és Platini sikere. Egyrészt, Platini magasról tesz arra, hogy Magyarország, Litvánia vagy éppen Andorra kvalifikálja magát (igen, gazdaságilag sem sokkal nagyobb a hatás), másrészt az emelés valóban logikus az országok megnövekedett számára való tekintettel.

    Én a köszönetek sorát az MLSZ vezetőségével kezdeném, mert ilyen zseniális húzást nem várhattunk, hogy kineveznek egy teljesen alkalmatlan valakit Szövetségi Kapitánynak, akivel – mint azt az élet bizonyította – esélyünk sem volt semmire....

    Következő a sorban maga Pintér Attila azzal, hogy gyakorlatilag megásta a sírunkat és az Észak-Íreket meg kellő önbizalommal vértezte fel, hogy végül meglepő módon bár, de megnyerje a csoportot.

    Azt zárójelben jegyzem meg, hogy örök optimista ember lévén állandó vitában vagyok a környezetemmel a magyar focit illetően, de amikor Pintér Attilát kinevezték, akkor azt mondtam, hogy nem akarok tudni semmit a magyar labdarúgásról. Annyira illúzióromboló volt az az egész, hogy teljesen padlóra küldött....

    Köszönet Lipták Zoltánnak, aki (többszörösen) megmutatta ország-világ előtt, hogy még az NBII-be sem jó, nemhogy a válogatottba. Nem is értem, hogy lehet még "élvonalbeli játékos". Azóta szerencsére nem játszott a nemzeti csapatban…
    Hála neki és főképp Pintérnek, kikaptunk. Akkor senki (magamat beleértve) nem látta ebben a pozitívumot, gyászhangulat volt, pedig az élet igazolta, hogy jó döntésekkel és megfelelő emberekkel fel lehet állni a padlóról.

    Ezek után az MLSZ végre hozott egy jó döntést, kinevezte Dárdait, aki - mint profi szakember - elismerte, meglátta, tudta, hogy NEM "magyar virtus, meg támadófoci, meg Puskás és a hagyományaink", hanem össze kell szedni a védelmet! A-tól Z-ig. És lám, megfelelő hozzáállással, szakértelemmel és mentalitással megoldható a feladat...

    Sajnáltam és sajnálom, hogy Dárdai nem maradhatott. Tudom, ezzel szinte az egész ország így volt...

    De Bernd Storck – akit sokan kritizáltak az első néhány meccse után – megmutatta, hogy van esélyünk, folytatta és továbbfejlesztette Dárdai munkáját. Mindkettejüknek rendkívül hálásak lehetünk, mert ŐK juttattak ki minket az EURÓPA-BAJNOKSÁGRA. És ez az ember (akit Szabados Úr, mint a cikk szerzője hátrébb sorol, mint Michel Platinit a köszönetek sorában…) a realitások talaján maradva, zseniális és bátor húzásokkal igenis kivezette a Válogatottat az EB-re.

    Mert kérdem én, melyik nagytudású magyar “szakember” merte volna beállítani azt a Kleinheislert, aki még a magyar NBI-ben sem játszik, viszont, aki góljával eldöntötte az első meccset és emellett jól is játszott…

    Melyik nagytudású magyar “szakember” tette volna a kezdőbe Priskint, amikor ott van Szalai, Németh és Nikolics….? Vagy melyik mert volna sorsdöntő meccsen szerepet adni Nagy Ádámnak? Ki merte volna kihagyni Juhászt az eltiltása után? És még sorolhatnám…

    Jó volt a taktika, szervezett és (a magunk szintjén) jó volt a játék, tényleg mindenki 100%-ot nyújtott, de főleg kiemelendő, hogy 100%-ig képes volt koncentrálni….

    Sajnálom, de nekem a magyar edzői kar teljesen hiteltelen… Semmit nem tudott senki felmutatni… És nincs meg bennük az az alázat, hogy azt mondják, igen, hozzanak egy jó külföldi edzőt és elmegyek mellé másodedzőnek, masszőrnek, szertárosnak vagy takarítónőnek, TANULNI. Azért, hogy jobb legyek később…. Azért, hogy fejlődjek…

    Uraim, a vita Magyarországon állandóan arról megy, hogy külföldi vagy magyar. Ez nem jó, mert valóban vannak rossz, sőt pocsék külföldi (szintén nagytudású) “szakemberek”, amelyekből többet is láttunk sajnos, de a kérdés nem külföldi vagy magyar, hanem jó, vagy rossz…

    És jelenleg jó magyar nem sok van… Dárdai igen, de rajta kívül….

    És visszatérve eredeti témánkhoz, azt hiszem köszönet illeti az MLSZ-t, hogy belátták (borzasztóan) rossz döntésüket és korrigáltak, de legfőképpen Dárdainak és Storck-nak!!! Fantasztikus munkát végeztek!

    Köszönjük!!!

  • Giovanni11 Válasz erre 2015. 11. 18. 16:44 [24]

    Bazsi,jó hosszú amit írtál,de IGAZ !!!

  • hansa Válasz erre 2015. 11. 18. 16:55 [25]

    Eddig olvastam csak el ezt a ( minösitesre alkalmatlan) irast: --
    "Ahogy azt korábban többször is írtam, ez az eredmény két embernek köszönhető: Dárdai Pálnak és Michel Platininek." ----- A cikk elejen feltett kerdesre, amire sajat maga aott valaszt: "Előre tud lépni ezáltal a magyar futball? (Sőt: előrelépett ezzel a sikerrel?)

    A zárójelben feltett kérdést könnyedén meg tudjuk válaszolni: nem.
    " - azt kell mondanom, hogy ezzel bizonyitotta a hozzanemerteset vagy csak egyszerüen a rosszindulatat, a jelenlegi kapitany tevekenysegenek ala asasat. ------ Tovabb nem olvastam a cikket mert hanyingerem tamadt.

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2015. 11. 18. 18:18 [26]

    ...és csak a félreértések elkerülése végett:

    - A válogatott előrelépett eredményességben, ez nem is kérdés.

    - A magyar futball (úgy általában) ettől még nem lett jobb. De a válogatott sikere megadhatja az esélyt, hogy jobb legyen.

    Uff ;)

  • hansa Válasz erre 2015. 11. 18. 19:10 [27]

    Nem tudtam megallni, hogy ne olvassam megis vegig Szabados ur eszmefuttatasat. Mindjart a következö bekezdes elolvasasa utan felment nalam a pumpa. "vezetés lényegében egyetlen jó döntéssel járult csak hozzá: Dárdai kinevezésével."

    ----- Kicsit meglep, ugyanis emlekezetem szerint Ön is kritizalta Dardai kinevezeset. Többen arrol beszeltek, irtak, hogy ez a szakma szembeköpese. Kesöbb, Dardai sikerei utan azzal jöttek, hogy ugye milyen jok a magyar edzök. Pedig Dardainak semmi köze a magyar szakmahoz. Ezert is lehetett eredmenyes. Mert igazi profi, nemet mentalitast ültette at a csapatba. 
    ---- De Volt a vezetesnek tovabbi jo döntese is. Ezek köze tartozik Storck sportigazgatoi kinevezese. Jo huzas Volt, hogy Storck vette at az U20-as valogatottat. Logikus es jo döntes Volt, hogy Dardai utan öt neveztek ki kapitanynak. De a legjobb döntest a tovabbjutast követö napon hoztak. Storck marad tovabbra is a Kapitany. Mi több, marad sportigazgato 2018.-ig. Ez lehet a zaloga labdarugasunk fejlödesenek. Most mar csak a klubokon a sor, hogy folytatjak azt az utat amit az MLSZ a valogatott körül megkezdett.

  • hansa Válasz erre 2015. 11. 18. 19:14 [28]

    elnezest, hogy a volt szot több helyen is V -vel irtam

  • kispalyas Válasz erre 2015. 11. 18. 19:36 [29]

    A mesteredzőkkel együtt alkalmatlanok a Szabados-féle sportújságírók is, akik a tények hibás és felületes összegereblyézésével  önmagukat tárgyilagos és hozzáértő elemzőknek szeretnék feltüntetni, pedig messze nem azok, csak próbálnak a felszínen maradni.Bazsi írta még az igazat.

  • Jozi Válasz erre 2015. 11. 18. 21:13 [30]

    Ez egy idiota fasz. Mindenki megkoszonte Dardainak es,hogy dobaltuk volna a levegobe ha ott sem volt te barom. Ez a kijutas nagyban Storcnak is koszonheto mert ha nem hozza a potselejtezot akkor Dardai munkaja hiaba volt. Szornyu egy iras remelem tobbet nem veszel tollat a kezedbe te balfasz.

  • NCFC Válasz erre 2015. 11. 18. 22:15 [31]

    Én (is?) inkább az evolúcióban hiszek. Az EB szereplés növelheti a magyar foci ázsióját, a Fradinak is összejöhetne egy csoportkör, ami további felértékelődéshez vezethet, ami viszont visszahat(hat) a nézettségre és a játék színvonalára. Ami a játékosok eladhatóságát javítja, és így tovább.

  • ladorjan Válasz erre 2015. 11. 19. 0:33 [32]

    Én is vitáznék a cikkíróval, szerintem már a kérdés felvetése is rossz: előrelépett-e a magyar futball ezzel a sikerrel? Valószínűleg azt akarta kérdezni, azért jutottunk ki, mert előrelépett a magyar futball? Én egyébként mindkettőre igennel felelnék. Nyilvánvaló, ha a selejtezőből 44 év után bekerültünk az EB-re, előreléptünk, és azért jutottunk be, mert előreléptünk. Persze kérdés, mihez képest? Én a mélyponthoz képest gondolom, ami úgy a Csank-féle társaság lehetett. Miben érhető tetten a fejlődés? Leginkább csapategységben és szervezettségben. Dárdainak köszönhetően először a védekezés javult fel látványosan, méghozzá az egész csapaté, gyakran a támadók tisztáztak meleg helyzetekben a kapunk előtt. Storcknak szüksége volt néhány meccsre, mire kikristályosította stratégiáját. Az ír- és görög meccs tapasztalataival felvértezve teljesen lemeccselte a norvégokat, mindkét mérkőzésen ökonomikusan kiszámítva, mit kell játszani. Korábban semelyik kapitánynál nem lehetett ilyen szépen követni, mit akar a kapitány megvalósítani, és a játékosoknál ilyen fegyelmezetten betartani a taktikát és (különösen a második norvég meccsen) görcsösség nélkül futballozni. Ehhez nyilván hozzájárult a norvégok középszerűsége, de emlékezzünk csak, Pintérnél nyert pozícióból sikerült felhozni a szintén közepes ellenfelet. Szóval, én úgy gondolom, igenis fejlődött a válogatott, és mivel nem kizárólag légiósokból áll, akik egyébként szintén a magyar focihoz tartoznak, hanem honi bajnokságban szereplőkből (ígéretes fiatalokból) is, a fejlődés kétségtelenül megindult.

  • Árpa Válasz erre 2015. 11. 19. 6:15 [33]

    T. Szabados úr !

    Úri becsszavamra: többet egyetlen cikkét sem olvasom el. Nincs értelme, csak idővesztegetés. Ezzel feliratkozott Szöllősi György mellé.