Payday Loans

Keresés

A legújabb

„Elvesztettünk 3000 ultrát, de nyertünk ugyanennyi embert” PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

NEMZETISPORT.HU 2015.11.04 12:49 Frissítve: 2015.11.04 15:07

FTC: „Elvesztettünk 3000 ultrát, de nyertünk ugyanennyi embert”

A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros első embere, Kubatov Gábor a Hargita Népének adott interjújában a kitűzött célok és nehézségek mellett beszélt a szurkolókról is.

Kubatov Gábor szerint a Ferencváros háromezer ultrát elveszített, de legalább ugyanennyi embert nyert (Fotó: NS-archív)

 

„Nincs kevesebb nézőnk, vagy maximum 500 szurkolóval kevesebben járnak ki. A Ferencváros így is vezeti a rangsort, tehát nekünk van a legtöbb nézőnk, a tavaly 8500 volt az átlagnézőszám. Azt gondolom, idén is meglesz ez. Elveszítettünk ugyan 3000 ultrát, de megnyertünk legalább ugyanennyi embert. Ezek az emberek általában családosok, akik gyerekekkel járnak ki a meccsekre. Számukra olyan hangulatot kellett teremteni a stadionban, ahol nincs káromkodás, csúnya beszéd vagy erőszak. Nincs arra szükség, hogy a biztonsági emberek közbelépjenek a találkozó alatt. Azt gondolom, hogy ez közelebb van Európához és a Ferencvároshoz is” – mondta Kubatov Gábor a hargitanepe.eu-nak. 

S, hogy a közeljövőben lát-e lehetőséget arra, hogy kompromisszum szülessen a szurkolókkal?

„Nem! A vénaszkenner és a beléptetés csak indok. A szurkolóktól azt kérjük, hogy viselkedjenek normálisan. Jöjjenek be a stadionba, de ne legyen balhé. Ne legyen a stadion környékén erőszak, ne háborúzzanak sem a rendőrökkel, sem az ellenfél szurkolóival. Szerintem ez a magyar sporttól vagy épp a Ferencvárostól teljesen eltávolodik” – felelte a Ferencváros elnöke.

„Azt kérjük a szurkolóktól, hogy ne trágárkodjanak, mert ha igen, nem jönnek ki az édesanyák. Ha nem jönnek ki az édesanyák, nem jönnek ki a gyerekek. És ha nem jönnek ki a gyerekek, akkor egy idő után nem lesz, aki szerelmes legyen a Ferencvárosba. Azt kérjük tőlük, hogy ne hozzanak politikát a stadionba, bár furcsa ezt mondanom, hiszen főállásban politikus vagyok. A sport nem arról szól, hogy politikai deklarációkat teszünk, hanem arról szól, hogy megnézzük – bőrszíntől, származástól, vallástól teljesen függetlenül –, hogy ki milyen teljesítményt nyújt a pályán. Ha nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy politikai deklarációkat tegyünk a Ferencváros nevében, akkor ez távolabb visz minket a megoldástól. Mint például a Csatáry-molinó, amely egy rendkívül fájó dolog. Ezért azt gondolom, hogy nem kértünk lehetetlen dolgokat, de ha ők úgy gondolják, hogy ezeket nem tudják betartani, akkor arra kérjük őket, hogy ne jöjjenek be a stadionba” – tette hozzá Kubatov Gábor.

FTC: „Elvesztettünk 3000 ultrát, de nyertünk ugyanennyi embert”

A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros első embere, Kubatov Gábor a Hargita Népének adott interjújában a kitűzött célok és nehézségek mellett beszélt a szurkolókról is.

 

 

SZÓLJON HOZZÁ!
Moderálási alapelvek, cikkhozzászólás szabályai |kilépés

Tilos a hozzászólásban linket elhelyezni. Ez alól kivétel az online videó-közvetítések linkjei, és hivatalos sportszövetségek linkjei. A szabály megszegése végleges tiltást, és a felhasználó összes hozzászólásának törlését vonja maga után.

  • tikotrad
    2015-11-05 06:18:53
    Kedves Gyermekeim
    Ne haragudj, hogy megszólítalak de azért nincs Euróban az amit sérelmezel mert nincs rá szükség, megszelídítették vagy kiszorították renitenseket és azért nincs szükség ilyen intézkedésekre.
    Nézd meg Premeier League-t. Emlékszel mi volt és mi van most?
    Ezt szeretnénk elérni és ezért kűzd a sport vezetés is. Lelátói rend nélkül nincs felemelkedés Európa élvonalába.
    NO RACISM is ezt szimbólizálja tágabb értelemben. Ne balhézz a pejoratív jelentése.
  • tikotrad
    2015-11-05 06:08:20
    Egyetértek Kubatovval.
    Mi is szidtuk teli torokból szegény Bene Ferit az ismert rigmusokkal.
    De amit az ultrák művelnek egy-egy meccs előtt-alatt-után az nem európai és nem ember közeli. Engem is elriaszt. Nincs szükség összetört metró szerelvényekre, TEK-re, könnygázra.... 
    Nekem is hiányzik a jó értelemebe vett hangulat. Kérdem én igazi Fradista az aki nem részese annak ahogy kedvenc csapata menetel a bajnoki cím felé hanem dacból távol marad? Saját magát fosztja meg attól az élménytől, hogy hosszú évek után újra zöld fehér lesz az ország és mi fiaink játékáról beszélnek, mert jól játszanak az biztos.
    Hajrá Fradi, Hajrá Kubatov
  • gyermekeim
    2015-11-05 06:05:33
    Megint keveredik az ultra és a huligán jelentése. A huligánok nem tüntetnek, nem is akarnak bemenni. Már a régi stadionba sem jártak, mert kártya volt és nem váltották ki. Akik ultrák valójában (Monsters, Stormy, talán Seven Side, Cannibals) egytől egyik kiváltották a régi kártyát is, be is mentek vele.Ők tüntetnek távolmaradásukkal. Csak ismétlés gyanánt: ultrák a stadionban és a környékén nem balhéztak. Politikai és egyéb megszólamlások köthetők hozzájuk, esetleg görögtüzeztek, rasszista és fasiszta jelképeket nem lengettek, szavaltak, (ó példa, hogy a Fradi akkor kapott zárt kapus büntetést, mikor egy darab ultra nem volt benn a meccsen, azon csak szkenneres "igazi szurkolók" voltak) Kistelekit szidták. És szurkoltak, tele tüdővel, tiszta erőből. A huligánokhoz köthető leginkább a stadionon belüli náci jelkép, balhé(?)(milyen balhé?) és egyéb dolog. Ők elég ritkán szurkolnak, esetlegesen piróznak. Viszont, mint már mondtam, ők sokkal korábban kimaradtak. Sokuk jelenleg biztonsági szolgálatos.
    Kubatov játéka nem jó. Tulajdonképpen nem nyert semmit. Nézőszámban biztosan nem és elveszített egy csomó, minden körülmények között szurkoló, hajtó, amolyan csapat szíve és lelkiismerete embertömeget. Amíg fut a szekér lesz fogyasztó ("igazi szurkoló"), utána nem. Játékelméletileg neki nulla/mínuszos eredménye van. Az ultráknak csak mínuszos. Értem én, hogy szponzorok, meg eukonform, meg Európa. Baj az, hogy ilyet Európában egyetlen klub sem csinált eddig (talán az MU), miszerint szándékosan hagyja a szervezett szurkolókat elveszni. Identitászavar, a múlt nem ismeretéről, önismeret hiányáról árulkodik. A jelenlegi elnök tudja, hogy mitől Fradi a Fradi, hiszen 2-es szektoros "huligán" volt, éppen ezért érthetetlen a viselkedése. Európában igyekeznek megtartani ezeket a szurkolókat, velük együtt hoznak döntéseket, értük is vannak. Azért, mert kellenek a klubnak. 
    Arról már nem is szólok, hogy amit mi "balhénak", trágárságnak, politikai kinyilatkoztatásnak hívunk, az Európában említésre sem méltó csínytevés, a pálya és a miliő szerves része. A Balkánt ne is említsem. Bármennyire hihetetlen, az ultrák végérvényes lehámozásával mindenki veszített. Még az "igazi szurkolók" is
  • hagyomanyos_erlelesu_asvanyviz
    2015-11-05 02:07:04
    Én kívülállóként (hajrá ETO!) azt gondolom, és ezt már sokszor írtam, hogy a Fradi stadionfejlesztése van elbaharintva. Mert túl kicsi a létesítmény, és készen van, kompakt, kerek, ezt már nem fogják bővíteni. Márpedig ha egy Budapesten (+ország) egy Fradit ekkora ambíciókkal akarnak felfejleszteni, akkor ésszerű cél egy minimum kétszer ekkora stadion. Egy nemzeti stadionként is használt nagy Fradi-stadion lett volna a helyes döntés. 
    .
    Akkor most (illetve nem most, mert akkor még nem lenne kész...), nem lenne az a dilemma, hogy miért nincs a 3000 kitúrt ultra helyett 20-30 ezer szurkoló. Mert szerintem lehetne. Hogyan? Hát ha annyiért adnák a belépőt, amennyit ér. A magyar foci (és a Fradi ilyen foci) ma ha nem is semmit, de nem sokkal többet ér. Max párszáz forintot. Ennyiért lenne a mai Fradira is teltház, még szurkolnának is, mert fiatalok lennének többségben, és nem is randalíroznának, még a feltételeket is elfogadnák. A kulcskérdés sosem a vénaszkenner volt szerintem, hanem az, hogy mennyiért lehet bejutni meccsre. 
    .
    Viszont ha a mai stadionban méltányos (tehát 500 forint alatti) jegyárakat kínálnának, akkor meg hamar kiderülhetne, hogy kicsi ez a stadion, és már körbe is értünk. MIlyen praktikus lenne, ha lenne egy jó, népszerű, a piacra jól bevezetett (visszavezetett) brand, amire vevő a nép, mert budget árban láthat focit, kulturált környezetben, közösségi élményben van része, és a létesítmény olyan nagy, hogy egyben meg van oldva a 65 ezres pesti nemzeti stadion is, amivel lehet pályázni EB-re, BL-re, meg úgy általában bármire.
  • hagyomanyos_erlelesu_asvanyviz
    2015-11-05 01:59:42
    „Elvesztettünk 3000 ultrát, de nyertünk ugyanennyi embert”
    .
    Tőlem aztán távol áll, hogy a fradista kemény magot védjem, de ez így nem volt jó biznic. 
    Más lett volna, ha azt tudja mára mondani, hogy a sok blabla, hogy ezek a nememberek (mert ugye a fentiek ezt jelentik) családok tízezreit riasztották el a nézőtérről, de mára elvesztettünk 3000 ultrát de nyertünk teltházat, minden meccsen. 
    De hát tudjuk, hogy lofatot nyertek nem teltházat. 
    Ez így nettó veszteség, mert a büntetések ugyan itthon - vajom miért is? - elmaradnak, de külföldi meccset nem kockáztattak az ultrák jelenlétével sem (amíg nem hergelték őket). Viszont azért jobban szólna a mostani stadionban az a 3000, mint ez a 3000.
  • djatis
    2015-11-04 23:55:14
    Kb 30 eve vagyok Fradi drukker!
    Kint voltam fitalabb koromban osszes hazai meccsen belertve a BL "menetelest" is.
    Regen egy fostalicska veszprem ellen is 14-15000 szurkolo volt! Jobb volt e a fcoi?ketlem...voltak sztarjatekosok?hat talan ezzelis lehet vitatkozni...hangulat fergeteges...buntetesek iszonyatosak!Es itt a lenyeg! Ha a Ferencvaros nemzetkozi szinten akar letenni valamit az asztalra nem zart kapus meccsek vagy kitiltasok alatt akkor megkell huzni valahol a vonalat.
    Kicsit gondolkozzunk...bele olsz egy csapatba X milliot keressel 200 milliot elbuksz 400 milliot a fenti okok miatt...nincs hangulat hat ez lehet de nincs minuszos bevetel se hosszutavon ha a nemzetkozi szereplest nezem.
    Megkell tanulni viselkedni!Es ez itt intelligencia kerdese nem mas!
    Az "ultak" sajnos ugy terjedtek el hogy csak a balhe miatt mennek.Jogos e ez? Jobban belegondolva tan igen. Barmelyik ilyen nagy szurkolot megkerdezel a kezdo 11rol azt se tudja kik azok,ALbert tudod ki? hat focizott valaha a fradiba stb...
    De szetb.szni a stadiont az megy meg masok fejet mondvan Hajra Fradi! amit nem ismer es tud! Na ennyit errol!
  • Tuttiminarik
    2015-11-04 23:46:14
    Bocs, egy "kicsit" tudatlan vagyok. Amikor én meccsre jártam, még nem volt ilyen fogalom, hogy "ULTRA". (Pontosabban volt, mosáshoz használtuk.) Jelenleg nem világos, de gondolom, nem attól "ultra" valaki, hogy sunyi módon a személyazonosságát titkolva, szurkolás helyett (vagy mellett) balhét csinál, rettegésben tartja az ellenfeleket, illetve azok szurkolóit. Van olyan ismerősöm, aki "vállalta" a vénaszkennert, mégis hangosan szurkol a Fradinak!
  • ragazzidibuda
    2015-11-04 23:26:52
    mindig azt hiszem, ezt már nem lehet fokozni, de lehet....a stadion építésénél azt mondta, hogy 50%-kal fog emelkedni a nézőszám, aztán folyamatosan tagadta, hogy csökkenne a nézőszám, aztán most először ismerte el, hogy ja, csökken, most amikor szárnyal a csapat..persze káromkodások ugyanúgy vannak, büntetések vannak..és nemcsak 3000 ultra hiányzik, hanem még legalább annyi „nem ultra” ,mint például én, aki nem kiváncsi erre a szánalmas hangulatra, ami most bent van..és ilyenkor persze varázsütésre beindul a sok ultra ellenes észosztó, ti inkább a stadionban mutassátok meg, hogy különbek vagytok az ultráknál, de az hang nélkül nem megy..
  • LAZIO19OO
    2015-11-04 23:15:09
    percze: Az elsősorban nem ultra, hanem politikai megnyílvánulás volt. Oka pedig az ellenfél iránti utálat, melyet nem csak az ultrák, hanem sajnos a fél ország érez. Erre meg mondhatnám én, hogy ez a mentalitás (mármint a xenofóbia) pedig látható volt bent a stadionban, ahol kórusban szólt a "ki nem ugrál b*dös r0mán!" Valóban, az ultrák jelentős része politizál is, de magyar-román meccs egy társadalmi esemény volt, több, mint két ultracsoport esetleges kálváriája, úgyhogy ezt ne keverjük már össze, ha kérhetném! Annál is inkább, mivel vannak politikailag semleges ultrák. Én ismerek ultrákat, akik érdekes módon nem voltak ott akkor az utcán, mert erre a részére nem kíváncsiak. Viszont döbbenetesen olvassák a hírekben, a független bíróság megtorló ítéleteit. 4-5 év letöltendő, gyorsított eljárásban, néhány eldobott tárgyért vagy egy megrongált padért.
    Vladislav: Ez komoly? Mint írtam: "Utána lehet ám olvasni, itt az internet!" 3 klikkelésre van tőled a tudás, amire szomjazol! Nem vagyok semmilyen tanító.
    ****//1909.hu/2011/12/lapszemle/
  • percze77
    2015-11-04 22:14:59
    matke: ja, a szenvedély nem összekeverendő a gyűlölettel és az erőszakkal, mert az ultráknál ez nagyon összefolyt, fogalmuk sincs mit jelent egyik, másik.
  • percze77
    2015-11-04 22:12:55
    Orwell_1984: ultrák között maffiózók, az még mindig ultrákat jelent: maffiózó ultrák.
  • percze77
    2015-11-04 22:10:02
    LAZIO19OO: látható volt az ultra mentalitás pl. Románok elleni hazai mérkőzés előtt...mégpedig egész nap, szerencsére nem birkák az ultrák, sokkal rosszabbak!
  • Vladislav67
    2015-11-04 21:47:17
    LAZIO19OO...akkor vezesd már le nekem,ó tanító...kik is az ultrák??
  • sport1977
    2015-11-04 21:42:30
    Én Debrecen szurkoló vagyok és gyűlölöm az ftc-t, de mikor meglátom ezt a fidesz pártkatonát, amikor magyarázza, hogy milyen jól alakultak a dolgok komolyan együtt érzek az ftc szurkolókkal. És itt nem a fizetett bérszurkolókra vagy divatmajmokra gondolok, hanem az igazi nagybetűs Szurkolókra!
    Voltak balhék, voltak verekedések, de hol nem? Egy futball meccsek nem lehet érzelmek nélkül buzdítani és igen, ez sokszor szélsőséges módon nyilvánul meg. Valahol persze meg kell húzni a határt, de ez ami most megy már a szánalmasabbnál is szánalmasabb...
    Milliárdokat tolnak a magyar futball feneketlen kútjába és aztán még elvárják, hogy tapsoljunk is hozzá! 
    Nagyon kellene egy erős ellenzék...
  • Baang
    2015-11-04 21:16:19
    Orwell_1984, hiszem amit látok, látom amit hiszek. Ezt értsd úgy ahogyan akarod, de ne csak az Én vonatkozásomban. Sok hibbant vagy tudatlanságából vagy szándékosságból túlmisztifikál bizonyos dolgokat, mellyel más hibbantakat lehet megvezetni. Egy emeletes ökörség, hogy bárki is láthatta a szurkolói kártyájának fénymásolatát egy külhoni rendőr kezében. Ilyen hülyeségekkel lehet hergelni a jó népet. Különösen olyanokat, akiket bele lehet hergelni egy jó kis bunyóba, Öncélú magamutogatós tüntetésbe.
    Verik magukat az anonimitás miatt, miért is? Friss hír, hogy a norvégok kisorsolják a magyaroknak fenntartott jegyeket a szurkolóik között. Én vettem a fáradságot, hogy megnézzem az oldalt. Aki akar a jegyből, megadja a nevét, lakcímét, telefonszámát e-mail címét. Komolyan gondolja valaki, hogy aki majd kap a jegyből, úgy mehet be, hogy meg sem kérdezik ki fia borja? Még a jegyet sem tudja átvenni anélkül, hogy ne igazolná magát. Itt meg megy a hiszti. 
    Jó lenne felfogni, hogy nem az az ultra, aki annak nevezi, vagy hiszi magát. Ezt a címet ki kell érdemelni és nem egymásnak adományozni! 
    Egyébként javasolom a sok hagyományőrzőnek olvassanak utána, hogy kiket is tart a futballtársadalom valódi ultrának.
  • LAZIO19OO
    2015-11-04 20:58:35
    laca65: Tévedsz barátom, 530 jegyet kapott a Ferencváros a Rijekától. Kubatov ekkor is félrevezette az ultrákat! Azt hazudta, hogy első nap kizárólag az új stadionba érvényes szurkolói kártyával rendelkezők vásárolhatnak jegyet. Másnap, a pénztárak nyitása után 20 perccel az ultrák már nem kaptak jegyet, később kiderült, hogy nem csak a szkenneres fogyasztók vásárolhattak és a klub név nélkül tett félre tucatszámra jegyeket a csókosainak. Valamint, mikor már Horvátországban volt több száz, jegynélküli, felültetett fradista, a rijekai klub további 300 jegyet ajánlott fel a szurkolóknak. Kubatov a jegyeket visszautasította! Köszi, ennyi lett volna csak.
    Baang: Lehet, hogy elmeszelnének, mivel nyílván nincs bizonyíték, így egyelőre ez csak rágalmazás, de a jelek árulkodnak, a tények pedig magukért beszélnek. Aki nem látja, az csak nem akarja látni!
    Vladislav: Látszik, hogy fingod sincs az ultra mentalitásról! Utána lehet ám olvasni, itt az internet! De nem, inkább nagybetűvel (!) osztod a f*szságot! Az ultra nem egy birka, akit kötélen húzni! Épp ellenkezője.
  • kismagyar1984
    2015-11-04 20:57:36
    Diabolus
    Számomra nema balhé a lényeg, és az előbb leírtakkal részben 1-et is értek.S lehet hogy nem voltam kint nagy meccseken,de a papám mindig azokról mesélt,s talán ezért is szerettem bele a fociba.De sajnos ez jutott osztályrészül,ma már csak álmokat kergetünk.
  • XdzsiX
    2015-11-04 20:49:03
    van annak valami diszkrét magyaros bája, amikor a fidesz pártigazgatója a szurkolókon kéri számon, hogy politikát visznek a stadionba, miközben a miniszterelnök szülőfalujának focijába öntik az állami milliárdokat, első és másodosztályú csapatok sora fideszes kötődésű, kézilabdától birkózószövetségig minden élén narancsos bohóc ül... ne vigyük ki a politikát, besz@rok. nem kell azt vinni, ott van sajnos magától.... (a többi demagóg baromságára kár is reagálni, legyen büszke a 7000 nézőre...)
  • beeezoli
    2015-11-04 20:43:21
    Ez a hülye barom még mindig azt hozza fel legnagyobb szörnyűségként, hogy a szurkolók kiraktak egy molinót egy elhunyt ember nevével??? Akárki is volt! Ez a huliganizmus csúcsa valóban.
  • Orwell_1984
    2015-11-04 20:42:31
    Diabolus! Elmondanád, hogy miről beszélsz? MrRooot állított valamit én cáfoltam. Semmi több.
LAST_UPDATED2