Payday Loans

Keresés

A legújabb

Zárt kapus büntetés PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
NEMZETISPORT.HU 2015.09.17 12:14 Frissítve: 2015.09.17 13:15

Válogatott: zárt kapus lesz a magyar–feröeri selejtező!

Az UEFA bejelentette, hogy a Magyarország–Románia Eb-selejtezőn történt szurkolói bekiabálások miatt zárt kapuk mögött kell megrendezni október 8-án 20.45-től a Magyarország–Feröer selejtezőt.

Ők sem mehetnek be az Üllői úti stadionba október 8-án a Magyarország–Feröer mérkőzésre (Fotó: Szabó Miklós)

 

Az UEFA nem a stadionon kívül történtek miatt hozta meg határozatát, hanem mert a meccs során három esetben rasszista bekiabálásokat dokumentált a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelője.

Számoltunk! Továbbjutási esélylatolgatás az Eb-re!Némi szerencsével harmadikként sem kell pótselejtező – ha mégis, kiemeltek lehetünk.

Az MLSZ, amely jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, az alábbi közleményben reagált a döntésre:

A Magyar Labdarúgó-szövetség túlzónak tartja az UEFA ma meghozott elsőfokú döntését, amelynek értelmében a magyar férfiválogatott következő, Feröer elleni hazai mérkőzését a nézők kizárásával kell megrendeznie.

A döntés árt annak a folyamatnak, amely a magyar stadionokban megkezdődött a szurkolók együttműködésével. Összemossa a szenvedélyes szurkolást az elfogadhatatlan gyűlöletkeltéssel, nem veszi figyelembe a szurkolók elsöprő többségének kimondottan sportszerű viselkedését, és kifejezetten rossz üzenetet küld egy olyan magyar–román találkozó után, amelynek általános hangulatáról minden jelenlévő – beleértve a nemzetközi szövetség képviselőit is – pozitív tapasztalatokat szerezhetett.

Az MLSZ az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy felhívja a szurkolók figyelmét a sportszerű magatartás fontosságára. Sajnálatos módon korábban több alkalommal is történt olyan szurkolói rendbontás, a magyar csapatot egyértelműen hátrányos helyzetbe hozó viselkedés, amelyek miatt az UEFA egyre súlyosabb büntetéseket szabott ki klubjainkra és a magyar szövetségre. Az MLSZ mindent megtett azért, hogy a két ország sajátos történelmi viszonya miatt kiemelt kockázatú magyar–román mérkőzés előtt minden szurkoló tisztában lehessen azzal, hogy ha a nézőtéren ismét rasszista magatartás lesz, akkor az UEFA – a büntetési listáján automatikusan következő büntetési tétellel – stadionbezárással fogja büntetni Magyarországot.

Az UEFA a mai döntését (a stadionbezárás mellett 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott az európai szövetség) alapvetően a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat (a FARE felvételei a közlemény alatt megtekinthetők). Az MLSZ a jelentéshez csatolt beadványában (amelyet az alábbiakban változtatás nélkül nyilvánosságra hozunk) azzal érvelt, hogy az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt, szemben a bukaresti meccs ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai telt házas meccs igazi sportélmény volt. Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás. Ez a mérkőzés az MLSZ megítélése szerint éppen azt bizonyította, hogy még egy ilyen feszültségektől terhelt helyzetben is lehet sportszerű körülményeket és kiváló hangulatot teremteni.

A magyar szövetség mindezek alapján az UEFA mai döntését szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja.Az UEFA döntése egy kisebb csoport – az MLSZ által is elítélt – viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével,és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak.

Az MLSZ mindezek mellett továbbra is folytatja a rasszizmus és a gyűlöletkeltés elleni elkötelezett küzdelmét. A szurkolóknak fel kell ismerniük, hogy az idehaza egyelőre még gyakran előforduló sportszerűtlen, rasszista megnyilvánulások után az UEFA minden esetben könyörtelenül büntet. Ez a mai döntés tanulságos lehet valamennyi klub számára, amely nem tesz meg mindent a sportszerűtlen megnyilvánulások visszaszorításáért, hogy az európai futball – akár klubcsapatról, akár nemzeti válogatottról van szó – valóban a zéró tolerancia elvét követi a rasszizmussal és a gyűlöletkeltéssel szemben.”

A FARE (Football Against Racism in Europe) felvételei, ezek alapján döntöttek a zárt kapus mérkőzésről.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-SELEJTEZŐS CSOPORTJÁNAK OKTÓBER PROGRAMJA

Október 8.:
Magyarország–Feröer 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.: 
Görögország–Magyarország 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00