Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Kádár-rendszer egyházpolitikája PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt

1964. szeptember 14-15.

Részlet egy visszaemlékezésből:
"1964-ben papszentelésem előtti utolsó nyaramat töltöttem szüleimnél, Aszódon. A vakáció utolsó napján, szeptember 14-én két ismeretlen férfi jelent meg lakásunkban. Engem kerestek, és meghívtak, sétáljak velük egyet. Nem sokat kellett gondolkoznom, kik lehetnek. A beszélgetés két jellemzőjére emlékszem: rendkívül durva, obszcén szavakkal dobálództak (akkoriban ez csak a legegyszerűbb rétegek körében volt szokásos), és a papságot, püspököket és mindenkit, aki cölibátusban él, erkölcstelennek, homoszexuálisnak bélyegezték. Majd kijelentették, hogy szeretnének velem rendszeresen beszélgetni arról, milyen élet folyik a szemináriumban. Közöltem velük, hogy erre nem vagyok hajlandó. Egyikük erre megkérdezte: „Mit gondol? Megvan-e nekünk a hatalmunk arra, hogy magát eltávolíttassuk a szemináriumból?” – „Bizonyosan megvan” – válaszoltam. „Akkor sem gondolja meg magát?” - „Nem!” - „Jó, akkor rövidesen el fogják küldeni a szemináriumból. Elmehet dolgozni. Egy év múlva meg fogjuk keresni.” - „Egy év múlva se keressenek meg, akkor sem fogok mást mondani.” – „Nem akar pap lenni?” - kérdezték. „Akarok, de nem minden áron!” Akkoriban ez a fordulat ismerős volt a kispapok között, mert hasonló történeteket többektől hallottunk. (Viccesen mondtuk, hogy mi nem tartozunk az „ároni” papsághoz: nem akarunk minden áron papok lenni.) – Keményen megfenyegettek, hogy erről a beszélgetésről senkinek sem szólhatok, szüleimnek sem, mert államtitok. Ennek megsértése X év börtönnel járhat.
Elmentek."
http://tomkaferenc.hu/…/A-papi-%C3%BCgyn%C3%B6k-k%C3%A9rd%C…

A következő nap eseményei:

1964. szeptember 15. Prantner József, az ÁEH elnöke és Agostino Casaroli c., érsek Budapesten aláírják a Magyar Népköztársaság és az Apostoli Szentszék közötti részmegállapodást.

1964. szeptember 15. VI. Pál pápa hat katolikus főpásztort nevez ki, Magyarországon.

Szabó Gyula Az MNK és a Vatikán közötti kapcsolat az 1964-es megállapodás után című könyvében így ír erről:

"A Vatikán 1964-ben részleges egyezményt kötött a kommunista államhatalommal. Annak ellenére tette ezt. hogy közben sokan - egyházi személyek és civilek - börtönbüntetésüket töltötték. Ez nem zavarta Róma képviselőit. Megállapodást kötöttek azokkal az üldözőkkel, akik a katolikus egyház elit rétegét lefejezték és bebörtönözték. Nem követelték a börtönben lévők azonnali szabadon bocsátását, sőt, a részleges egyezmény aláírásával hivatalosan elismerték, hogy Róma nem az üldözöttek, hanem az üldözőkkel parolázó egyházi személyek mellé állt. Úgy is fogalmazhatjuk, hogy ismét megkötötték a trón és az oltár szövetségét.
Meg kell jegyeznünk, hogy volt néhány püspök, aki példamutató módon ellenezték ezt az "együttműködést". Ilyen volt Mindszenty József bíboros, aki inkább vállalta a száműzetést, mintsem elárulja saját közösségét. Hasonlóképpen cselekedett Pétery József és Badalik Bertalan püspök, de ide sorolhatjuk Shvoy Lajos székesfehérvári püspököt is. A vatikáni diplomácia magyar tárgyalásainak vezetői, Cheli, Casaroli kiválóan megtalálták a hangot az egyház üldözőivel. Ez nem annyit jelentett, hogy az egyház nagyonn mozgásteret és szabadságot kapott. A Magyar Katolikus Egyház 1990-ig a társadalom peremére szorult, s szinte kizárólag a templom falain belül fejthette ki tevékenységét. A Vatikán tárgyalói megelégedtek az egyház liturgikus szabadságának fenntartásával, és nem találtak olyan kitörési pontokat, melyek a katolikus egyházat közelebb vitte volna a társadalom szélesebb rétegeihez. Tárgyalásaik során kinyitották a kaput a magyar állam egyházpolitikáját támogató, az ő elvárásaiknak megfelelő személyek előtt. Eredményeik minimálisak voltak. Egyházi iskolák száma nem nőtt, egy szerzetesrend sem jöhetett létre, a kisközösségeket üldözték, sokan börtönben voltak. Lénárd Ödön szabadult utoljára, 1977-ben. A hitéletet a templomi egyházi szertartások jelentették. az egyház közéleti társadalmi szerepét nem engedték, a hívő emberek másodrangú állampolgárok lettek."
http://www.eucharisztikuskongresszus.hu/SZGY_szemin_102.html

Még ugyanebben az évben történt:

1964. szeptember 18–november 23. Magyar püspökök részvétele a II. vatikáni zsinat harmadik ülésszakán.

1964. december 8. Hat jezsuita pátert és hét ifjúsági lelkipásztort letartóztat a magyar rendőrség „tiltott ifjúsági szervezkedés” koholt vádjával.

És végül egy dolgozat, amely nem csak a magyar titkosszolgálat és a Szentszék 1961–1978 közötti kapcsolatát elemzi, hanem részletesen felsorolja a téma szakirodalmát is, például:

"...Kitűnő elemzést ad a magyar egyházfők részvételéről a II. Vatikáni zsinaton Máté-Tóth, 2003. Impozáns dokumentáció segítségével ismerteti Magyarország és a Vatikán kapcsolatának alakulását az 1960-as években Szabó, 2005. A zsinat előkészítése alatt egyházi vonalon folytatott magyar hírszerzési és elhárítási tevékenységet kutatta Fejérdy, 2004, 85–203. A magyar–csehszlovák együttműködésről a Vatikán elleni hírszerzésben lásd Hal’ko, 2006, 81–88. A különböző állami intézmények (Állami Egyházügyi Hivatal, MSZMP KB Propaganda és Agitációs Osztálya, belső elhárítás és hírszerzés) szoros együttműködéséről az egyházi kérdésben lásd a kötetben Szabó Csaba tanulmányát. Az egyházi elhárítás tevékenységét a katolikus egyház ellen részletesen tárgyalja Tomka, 2005; A Kádár-rendszer egyházpolitikájáról kitűnő elemzést nyújt Köbel, 2005. A magyar katolikus egyház belső helyzetének változásairól az 1956 utáni időszakban lásd Bauquet, 2006–2007, 91–106. A Szentszék a Kádár-rendszerrel megvalósított együttműködésének negatív hatásait az egyház erkölcsi tekintélyére hangsúlyozza Tabajdi–Ungváry, 2008, 285–311..."*
Stefano Bottoni
Egy különleges kapcsolat története
http://www.academia.edu/…/Egy_k%C3%BCl%C3%B6nleges_kapcsola…

* Ezek a tanulmányok jelentős részben a Történeti Levéltárban található iratok alapján készültek. Levéltárunkban 44 dosszié foglalkozik a II. Vatikáni zsinattal, többek között a "Canale" című dosszié sorozat 14 kötete is, melyek jelzete: 
ÁBTL - 3.1.5. - O-14963

A csatolt kép a II. Vatikáni zsinaton készült, forrása:
http://host.madison.com/…/collection_b9a63f92-57e9-11e5-a0a…