Payday Loans

Keresés

A legújabb

Keserű felnőttkor PDF Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 07. hétfő, 11:32

"Szolzsenyicin, Rózsás János és az állambiztonság
Keserű felnőttkor

Aligha véletlen hát, hogy 1985. szeptember 7-én 22.05-kor épp azt a Volgát állították le Zalakomárnál, amelyben ő utazott. A járőr kérdéseire semmit sem árult el a kocsiban szállított csomagról, így előállították a kanizsai rendőrkapitányságra. Az erről szóló NOIJ szerint a csomag a Keserű ifjúság két fénymásolt példányát rejtette, fekete műbőrbe kötve. Ezeket lefoglalták." - írta Szőnyei Tamás a csatolt cikkében. Következzék a hivatkozott jelentés:

NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
177. szám
Budapest, 1985. szeptember 10.
[...]
5./ A Zala megyei RFK áb szerve "F" dossziésként operatív ellenőrzés alatt tartja R. János 59 éves nagykanizsai lakost, akit korábban a Szovjetunióban börtönbüntetésre ítéltek, s aki Keserű ifjúság címmel megírta szovjetellenes visszaemlékezéseit.

F. hó 7-én egy rendőri intézkedés /gépkocsi ellenőrzés/ eredményeként megtalálták R. Jánosnál könyve legújabb, átdolgozott változatának két, fénymásolt példányát. Megtagadta a választ a sokszorosítás helyére és az azt végző személyre vonatkozó kérdésekre. Az anyagokat a további intézkedésig lefoglalták.

Intézkedés: - jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek;
- folytatják a személy ellenőrzését.
/Zala megye/
ÁBTL - 2.7.1. - NOIJ Összefoglaló jelentések 177/5. 1985. szeptember 10.

Szőnyei Tamás cikkében később még ez is olvasható:

"Rózsás János 1944 decemberében, a Dunántúlon, Marcali közelében esett szovjet hadifogságba. 18 éves levente volt, egysége harc nélkül adta meg magát. A 3. Ukrán front hadbírósága 1945 februárjában, még magyar területen ítélte el tíz évre. Önéletírása szerint fő bűne az lehetett, hogy kiképezték páncélököl használatára, ráadásul óvatlanul elárulta, hogy beszél németül, így fasiszta harcoshoz méltó sorsot mértek rá. Sorstársaihoz hasonlóan szabadulását Sztálin halála tette lehetővé. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) több dosszié őrzi a Szovjetunióból hazatért foglyok, így Rózsás János nevét is (A-1341; V-113409/10; V-113409/5)."

Az orosz író magyar sorstársának életútja nem tárgya a Terror Háza Szolzsenyicin-kiállításának, pedig bensőséges kapcsolatukat egykor árgus szemek figyelték.
MAGYARNARANCS.HU