Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nyári táborok ellenőrzése PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt

Még tart a nyár.

Tabajdi Gábor blogbejegyzésében a nyári táborok ellenőrzéséről szóló Napi Operatív Információs Jelentésben két név szerepel. Az egyik a "Kurír" fedőnéven említett Bába Iván, a másik Choli Daróczi József. (A linkhez csatolt képen ő látható, Pintér Sándor cigány festő által megfestve. Kép innen: http://www.sulinet.hu/…/az_emleke…/pages/aesza_18_pinter.htm)

Choli Daróczi József költő, író, műfordító, tanár, politikus először 1957-ben került az állambiztonsági szervek nyilvántartásába, amikor tiltott határátlépés kísérlete miatt hat hónap börtönre ítélték. Szabadulása után segédmunkásként dolgozott, majd befejezte az általános iskolát, leérettségizett, és 1975-ben már tanítói diplomát is szerzett. A cigány értelmiség tagjaként az 1970-es évek végén került újra az állambiztonsági szervek látókörébe. "Ipoly" , "Frederich" és "Zóna" fedőnevű ügynökök jelentettek róla rendszeresen (ÁBTL - 3.1.2. - M-42089, M-41752, M-41684). 
Szőnyei Tamás a Titkos írás - Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet című kötetében részletesen foglalkozik a cigány értelmiség megfigyelésével, és ennek részeként beszámol arról is, hogy "Zóna" fedőnevű ügynök olyan szoros kapcsolatban állt Choli Daróczi Józseffel, hogy az a személyes iratait is nála tartotta egy időben. Ezek aztán idézet formájában bekerültek "Zóna" munkadossziéjába. 
A Történeti Levéltár nyilvántartása szerint 1983-ban Choli Daróczi Józsefet bizalmas nyomozás alá vonták, és személyi dossziét is nyitottak rá, de ennek sorsa ismeretlen.

NOIJ – összefoglaló jelentés, 1987.08.05. (153)5. A BRFK áb szervének információja alapján június 15-én jelentettük, hogy a Társadalompolitikai és Honismereti Klubok 2. országos…
III-III-KRONIKA.BLOG.HU