Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az ügynök apák köztünk élnek - a fiúk vezető pozícióban PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt

Securitate: Az ügynökök köztünk élnek

A A A
Szőcs István, Varró János, Balázs Péter és Veress Zoltán is jelentett?
Feltárul a múlt Erdélyben is. Újabb neves magyar művészekről derülhet ki, hogy a rettegett román titkosrendőrség szolgálatában álltak. Könczei Csilla kolozsvári adjunktus, néprajzkutató édesapja, Könczei Ádám megfigyelési dossziéját vizsgálva találkozott igen ismert nevekkel. Könczei szerint Szőcs István, Varró János és Veress Zoltán, Balázs Péter is jelentett édesapjáról. Tőkés László szerint elmaradt az erkölcsi rendszerváltás.

Lelkesen jegyzetelnek / Fotó: jandarmeriacampina.ro
Lelkesen jegyzetelnek / Fotó: jandarmeriacampina.ro
Feltárul a múlt Erdélyben is. Újabb neves magyar művészekről derülhet ki, hogy a rettegett román titkosrendőrség szolgálatában álltak. Könczei Csilla kolozsvári adjunktus, néprajzkutató édesapja, Könczei Ádám  megfigyelési dossziéját vizsgálva találkozott igencsak ismert nevekkel. Könczei szerint Szőcs István, Varró János és Veress Zoltán, Balázs Péter is jelentett édesapjáról. Tőkés László szerint elmaradt az erkölcsi rendszerváltás.
Könczei Csilla blogjában bemutatja apja, Könczei Ádám néprajzkutató megfigyelési dossziéját. A művész ezúttal Szőcs István, Varró János és Veress Zoltán íróról, valamint Balázs Péter festőművészről hozta nyilvánosságra, hogy fedőnéven jelentettek a Szekuritáténak.
Könczei Csilla blogjára feltette a Szekuritáte Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) dekonspiráló jelentéseit. Az átvilágító bizottságtól származó dokumentumok szerint Szőcs István író, kritikus, műfordító Rusz Péter néven jelentett a Szekuritáténak. Varró János irodalomtörténész, regényíró, műfordító Vincze János és Vasilescu, az 1986-tól Svédországban élő Veress Zoltán költő, író, műfordító Ovidiu, míg Balázs Péter festő Balogh Iosif néven működött együtt a titkosszolgálattal.
Az érintettekről (egyelőre?) nem tudni, pontosan milyen jellegű jelentéseket adtak, de Könczei Csilla leírja, hogy korábban, 2010-ben már felkereste a jelentésekkel Szőcs Istvánt – Szőcs Géza volt magyar kulturális államtitkár édesapját –, aki nem is tagadta, hogy ő a jelentések szerzője. Az író ugyanakkor azt is közölte, hogy a nyilvánosság előtt nem fogja, nem akarja felvállalni ügynöki múltját.
"Az, hogy rajtam kívül sokan tudják, hogy ki is az a „Rusz Péter”, már 2010-ben kiderült -írja Könczei Csilla a blogjában Szőcs Istvánról. - Miután megkaptam a CNSAS-tól a hivatalos értesítést, többen kérdezték tőlem személyesen is, telefonon is, hogy igaz-e, hogy a Szőcs Géza édesapja besúgó volt. És, hogy mikor fogom ezt nyilvánosságra hozni. Kérdezték „határon innen” is, „határon túlról” is. Volt ennek akkor jelentősége, mert tudni lehetett, hogy Géza Magyarország kulturális államtitkári posztjának a várományosa. Arról, hogy még kiről másról derült ki, hogy annak idején bedolgozott, senki sem kérdezett. Mindenkit csakis „Rusz Péter” érdekelt."
"Szőcs Istvánról Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvének második, 2010-ben megjelent kötete is megállapítja, hogy Rusz Péter fedőnéven jelentett a Tőkés családról és a nemrég elhunyt Cs. Gyimesi Éva egyetemi tanárról -írja a Krónika.ro. - Különben a most leleplezett írók közül Veress Zoltánt 1952-ben Bodor Ádámmal együtt elítélték kommunistaellenes röplapok terjesztése miatt, 1954-ben szabadult a börtönből; Könczei Csilla róla megjegyzi, hogy ő írta és olvasta fel édesapja temetési búcsúztatóját. Varró Jánost az ’56-os forradalommal való szolidarizálásáért 16 év börtönre ítélték, 1964-ben általános kegyelmi rendelettel szabadult."
Egyértelmű, hogy még sem történt meg az erdélyi közélet megtisztítása. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is erről beszélt a Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm november eleji, budapesti bemutatóján. "A rendszerváltás azért is bicsaklott meg, mert ez a folyamat nem ment még végbe - fogalmazott Tőkés László. - Pedig a rendszerváltozásnak szerves része egy erkölcsi rendszerváltozás. A bőrünkön érezzük, hogy ha nem történik meg a múlttal való szembenézés, akkor elaknásított területekre érünk".
- See more at: http://archivum.magyarhirlap.hu/hataron-tul/securitate-az-ugynokok-koztunk-elnek#sthash.AHBbuNk9.dpuf
LAST_UPDATED2