Payday Loans

Keresés

A legújabb

Sok a székely agglegény
PROSTITUÁLT VILÁG - KURVA ÉLET S MÁS ABNORMITÁSOK
2013.08.08. | 16:53 Sok a székely agglegény – VIDEÓ

1918  1

Hargita megyében van a legtöbb agglegény Romániában, a férfi lakosság majd fele, egész pontosan a 48 százaléka nőtlen – hozta nyilvánosságra legfrissebb kimutatását az Országos Sta- tisztikai Hivatal.

A két évvel ezelőtti népszámlálási adatok alapján készült adat- sorok szerint Kovászna és Maros megyében is magas az aggle- gények aránya, előbbi 46,7 százalékkal a negyedik helyen rang- sorolt, míg utóbbi, 46 százalékkal az ötödik a listán. A székely vidék közé csupán a második helyen tanyázó Iaşi, valamint a harmadik helyen álló Temes megye furakodott be a maga 46,8 százalékával. Országos viszonylatban egyébként a férfi lakosság 43,6 százaléka nőtlen, míg a nők esetében 32,9 százalék a hajadonok aránya. Ugyanakkor utóbbiak körében 15 százalékos az özvegységi aránya, ellentétben a férfiak 3,5 százalékával.

Nagy a migráció

„Azt gondolom, hogy ezt a székely megyék gazdasági helyzete miatti elvándorlás okozhatja. A zord környezet, a gazdasági bizonytalanság egyaránt taszító hatással van" – magyarázta az adatokat a Krónika megkeresésére Péter László szociológus. Mint ecsetelte, a Székelyföld esetében már korábban is tapasztalható volt egyfajta migráció Bukarest, illetve Budapest irányába. Amennyiben megfigyeljük a 2002-es adatokat, látszik, hogy Hargita megye már akkor is az élen állt a nőtlen férfiak tekintetében, akkor 48,4 százalékkal vezette a ranglistát, miközben Kovászna a harmadik volt 48 százalékkal, míg Maros megye a hatodik helyen állt 46,4 százalékkal.


„Van egy törés a házasodási piacon, ugyanis a lányok közül, akik elmennek más városba tanulni, kevesebben térnek vissza. Általában ott találnak maguknak párt, ahol az egyetemet végzik, így az otthon maradt férfiak nem találnak maguknak korban hozzájuk illő partnert" – fogalmazta meg a szakember.

Házasság helyett együttélés

A kimutatás alapján szembetűnő, hogy Románia majd minden megyéjében negyven százalék feletti a nőtlen férfiak aránya, csupán Teleormanban 39,9 százalékos. A statisztika ugyanakkor csalóka is lehet, hiszen nincs korcsoportra való leosztás, az adatok nincsenek külön városokra és falvakra meghatározva, továbbá arra sem tér ki, hogy az agglegények közül hányan élnek párkapcsolatban.

Péter László szerint ugyanis valószínűsíthető, hogy többen az együttélést választják a házasság helyett. „Egyre gyakoribbak a házasság nélküli együttélések, különösen a fiatal, magasabban képzettek körében. Ugyanakkor posztmodern tendencia az is, hogy kitolódott a házasságkötések és a gyermekvállalások időpontja is, a házasságok egyre később köttetnek meg" – magyarázta a szociológus.

Gyakori válások

A statisztikai adatokhoz az is hozzátartozik, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a válások aránya, Péter László tájékoztatása szerint általánosságban véve a házasságok negyven százaléka végződik válással. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők körében elterjedtebb ez a tendencia, ám a szociológus szerint ez azzal is magyarázható, hogy az össznépességben a férfiak vannak kevesebben.

szebbjovo.hu