Payday Loans

Keresés

A legújabb

A világfoci fekete napja PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

FIFA: Ali visszalépett, Blatter maradt az elnök

További négy évig Sepp Blatter lesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke, miután a FIFA zürichi tisztújító ülésén az első szavazást követően visszalépett ellenfele, a jordániai Ali bin al-Husszein.

Blatter fellélegezhet, újabb négy évig a FIFA elnöke marad (Fotó: AFP)

A szavazás előtti utolsó beszédében Blatter arra kérte a közgyűlés tagjait, tartsanak ki mellette, összefogást kért. A tapasztalatát hozta fel fő érvként kihívója ellen, s elismerte, az utóbbi idők botrányai miatt megingott a FIFA tekintélye, de négy év múlva egy minden korábbinál erősebb szervezetet szeretne maga mögött hagyni.

Egy újabb fekete nap, vesztett a futball - Figo

Ali ezzel szemben a megújulás lehetőségével érvelt, és megígérte, a FIFA a Blatter-érát követően sem marad pénz nélkül.

A szavazás során minden egyes tag egyenként vonult a szavazóurnához, majd összeszámolták a szavazatokat, s az első körben Blatter 133–73-ra „nyert” azaz csak hét szavazaton múlt, hogy nem szerezte meg a kétharmados többséget. A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

Így második kört tartottak volna, de Ali visszalépett, mondván, az első forduló eredményei önmagukért beszélnek, nincs értelme a folytatásnak.

Az 1998 júniusa óta hivatalban lévő Blatter ötödik ciklusát kezdi meg a FIFA elnökeként.

SEPP BLATTER – PORTRÉ 

Születési idő, hely: 1936. március 10., Viege (Svájc)

1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanbóldiplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorongszövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.
1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig – közfelkiáltással – másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát – immár ötödik elnöki ciklusára.
Forrás: MTI
A FIFA EDDIGI ELNÖKEI
1904–1906: Robert Guérin (francia)
1906–1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921–1954: Jules Rimet (francia)
1954–1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1955–1961: Arthur Drewry (angol)
1961–1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974–1998: Joao Havelange (brazil)
1998– : Sepp Blatter (svájci)

Al-Huszein visszalépésekor külön köszönetet mondott azoknak, akik „elég bátrak voltak ahhoz", hogy őt támogassák. Blatter először szintén köszönetet mondott, hogy ismét bizalmat kapott, majd gratulált ellenfelének, aki szerinte nagyon jó eredményt ért el.

„Nem vagyok tökéletes, senki sem az, de jó munkát fogunk végezni együtt, ebben biztos vagyok. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak" - ígérte meg a 79 éves FIFA-elnök, aki azt is kijelentette, hogy szervezeti problémákkal küzd a FIFA, ezért reformokra van szükség, például több nő kell a szervezet vezetésébe. Attól viszont elzárkózott, hogy „hozzányúljanak" a felnőtt világbajnoksághoz, mivel indoklása szerint az „túl fontos".

Blatter munkásságát rengeteg kritika érte amiatt, hogy irányítása alatt elhatalmasodott a korrupció a szervezeten belül. Ennek újabb bizonyítéka az, hogy szerdán hét FIFA-tisztviselőt őrizetbe vettek.

Jerome Valcke főtitkár bejelentette, hogy jövőre Mexikóvárosban lesz a FIFA kongresszusa, míg 2017-ben Kuala Lumpurban, ahol majd döntenek a 2026-os világbajnokság helyszínéről.

ELŐZMÉNYEK

Mi a véleménye a FIFA tisztújításáról?

Eredmények állása

Magyar idő szerint péntek reggel nem sokkal tíz óra előtt érkezett meg Sepp Blatter, a zürichi kongresszusra. Sepp Blatter, a FIFA jelenlegi elnöke nem nyilatkozott az újságíróknak, egyből a nagyterembe sietett, ahol összefogásról beszélt nyitóbeszédében.

„A szerdai események hatalmas vihart kavartak – kezdte beszédét Sepp Blatter,a FIFA zürichi kongresszusán. – Ma összefogás és egységességet kérek mindenkitől, hogy tovább tudjunk lépni. Azért vagyunk itt, hogy szembenézzünk a problémákkal és együtt megoldjuk azokat. Ez persze sohasem könnyű, lehet, nem fog egy nap alatt sikerülni. Időbe fog telni, de önökkel, a szövetségek képviselőivel sikerülhet. Maguké a döntés és a felelősség, hogy megváltoztassák a FIFA-t. Ez olyan hatalom, amit nem lehet a piacon megvásárolni. Mutassuk meg a világnak, hogy együtt képesek vagyunk irányítani ezt az intézményt, amit FIFA-nak nevezünk.”

Az elnök szónoklatát rövid időre megzavarta, hogy néhány tüntető bejutott a kongresszusi terembe. Blatter hívta a biztonságiakat, akik rövid idő alatt rendet tettek, így a svájci elnök befejezhette mondandóját, amit hatalmas tapsviharral fogadott a publikum. Blatter elnézést kért a közjáték miatt. A Sky Sports azt írja, a tüntetők között volt egy nő, aki egy palesztin zászlót lengetett. Mint ismert, a palesztinok Joseph Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének kérése ellenére is fenntartják követelésüket, hogy május 29-én a tagországok szavazzanak Izrael FIFA-tagságának felfüggesztéséről.

Egy palesztin zászlót tartó nőt ki kellett vezetni a teremből (Fotó: Reuters)
A zürichi tüntetők (Fotó: AFP)

Az esemény megkezdése előtt a helyiek tesztelték a szavazógombok működését. A kivetítőn azt a kérdést tették fel, hogy ki nyerte meg a 2014-es brazíliai világbajnokságot. A helyszínen lévő Ben Rumsby angol újságíró szerint a 209 válaszadó öt százaléka rosszul válaszolt.

Az esemény megkezdése előtt a helyi jelentések szerint Blatter és kihívója, Ali bin al-Huszein jordániai herceg nem állt szóba egymással. Ellenben Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke mosolyogva csevegett a herceggel. Mint korábban írtuk, Platini Ali herceget támogatja a szavazáson.

A szavazás menetének ismertetése után ismét Blatter szólalt fel.

„Elfogadom, hogy a FIFA elnökeként enyém a felelősség, de szeretném ezt a felelősséget megosztani. Nem tudok mindent és mindenkit felügyelni. 209 szövetségünk van sokezernyi résztvevővel. A vádlottak emberek, nem a FIFA. Lehetetlen másfél milliárd labdarúgásban érintett embert kordában tartani. A letartóztatások beárnyékolták a futball világát. Képtelenség mindenkit szépen megkérni, hogy etikusan viselkedjen.”

Az elnökválasztás előzményeként Zürichben szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A svájci Handelszeitung azt írta, Zürichben az ebédszünet előtt bombariadó miatt értesítették a helyi rendőrséget. A helyszínen tartózkodó újságírók közül ugyanakkor néhányan azt írták a Twitteren, hogy őket ugyan senki sem értesítette, hogy elhagyják az épületet a fenyegetés miatt. A zürichi hatóságok megerősítették a hírt. Ben Rumsby, a The Telegraph tudósítója azt írta, hogy a szakemberek átvizsgálták a teremben hagyott táskákat az ebédszünet alatt, ám a sajtó munkatársait valóban nem értesítették a bombariadóról.

Magyar idő szerint nem sokkal 13.30 után folytatódott a kongresszus azt követően, hogy a rendőrség nem talált bombát.

Az elnökválasztás előtt a palesztin szövetség visszavonta az izraeli tagszervezet felfüggesztését kezdeményező indítványát. A palesztinok a sportolóik elé gördített – a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti – utazási nehézségekre, valamint sporteszközök importkorlátozására és külföldi sportolók, illetve csapatok fogadásának akadályozására hivatkozva kérték Izrael FIFA-tagságának felfüggesztését.

„Ejtettem a beadványt, de ez nem azt jelenti, hogy feladtam volna az ellenállást" – jelentette ki a palesztin szövetség elnöke, Dzsibril Radzsúb, aki kezet rázott izraeli kollégájával, de láthatóan egyiküknek sem volt ínyére a gesztus.

Az izraeliek ugyanakkor azt állítják, hogy nem tehetnek a biztonsági okokból meghatározott utazási és importkorlátozásokról.