Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az otthoni pálinkafőző PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Elbukott Orbán szabadságharca:

ezer helyett

71.810 forintot fizethet az otthoni pálinkafőző

 

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Orbán Viktorpálinkafőzésagrarszektor.hu;

Előbb volt az ingyenes otthoni pálikafőzés jogának meghirdetése, majd lett rajta 1000 forint átalános adó, de Brüsszel köti az ebet a karóhoz. A kötelességszegési eljárás zajlik, a kormány titokban egyezetet(ne).

Az agrárszektor beszámolója szerint a kormány teljes titokban tárgyal Brüsszellel arról, milyen szabályozás lépjen életbe a házi pálinkafőzésre. Az Európai Bizottság februárban ugyanis kötelezettségszegési eljárást indított az égetett szeszekre kivetett ezer forintos éves jövedéki adó miatt.

Iparági források a portálnak úgy nyilatkoztak, hogy az lehetne a heylzet kezelése érdekében jó megodás, ha az EB elvárásainak megfelelően a kormány minden pálinkára 50 százalékos adókulcsot vezetne be. Ez azért volna jó irány, mert a legális magyar pálinkapiacot is megerősítené.

Fotó: 

A kötelezettségszegési eljárás azért indult, mert Brüsszel szerint az nem felel meg az uniós szabályozásnak, hogy Magyarország a házi pálinkafőzésre ezer forintos éves jövedéki átalányadót vezetett be. Az uniós regula szerint a tagállamoknak egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot lehet alkalmazniuk, mely nem lehet kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál. Az EB felszólító levele a kormány számára február végén megérkezett, arra a napokban az Igazságügyi Minisztérium (IM) válaszolt. A részletek azonban nem ismertek. Az erről érdeklődő agárászektor.hu-t a tárca arról értesítette, hogy várhatóan további egyeztetésekre kerül majd sor.

A portál számításai szerint az eu-s normáknak is megfelelő szabályozás azt jelentené, hogy az otthoni pálinkafőzés  (86 liter 50 fokos éves mennyiségre számoltan) ezer forint helyett 71.810 forint adóvonzattal járna, viszont vélhetően jelentősen, félliterenként akár 500 forinttal is csökkentené a legális szeszipari termékek árát.