Payday Loans

Keresés

A legújabb

Öt tavaszi gyógynövény PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2015. április 28. kedd, 08:02

Öt tavaszi gyógynövény

Kisüt a nap és kibújnak a földből az életet jelentő gyógynövények. Csak tudjuk értékelni őket!

Öt tavaszi gyógynövény

Megújul a természet, újratölti a patikáját is. Íme öt tavasszal begyűjtött gyógynövény. Fontos tisztázni, hogy a növény mely részét milyen célra gyűjtik, mert előfordul, hogy egy adott növény különféle részeit más-más célból lehet felhasználni. Például a galagonya virágos hajtásvégét tavasszal gyűjtik, termését pedig ősszel, amikor „izzik a galagonya”.

Medveszőlő

A legrégebben ismert és legelterjedtebben használt húgyúti fertőtlenítő. Kínában történő alkalmazásáról Marco Polo tudósított először, de használták az észak-amerikai indiánok is. Örökzöld cserje, magyar nevét piros bogyóiról kapta, mely a medvéken kívül más állatok és az ember táplálékául is szolgált. De nem ezt a bizonyos bogyót, hanem a növény levelét gyűjtik gyógyászati célra. Hatóanyaga bizonyított baktériumellenes hatással rendelkezik, a húgyúti fertőzések több mint 80 százalékát okozó E. coli baktérium ellen is hatékony. A fertőzés kezdetén elkezdett terápia 2-3 napon belül eredménnyel jár.

medveszolo

Csalángyökér

A csalán gyökerét tavasszal gyűjtik, a föld feletti részét egész évben. Többféle hatóanyagot is tartalmaz, ezek egyike megakadályozza a prosztatasejtek túlzott szaporodását, egy másikuk gyulladáscsökkentő hatású, harmadik vizelethajtó. A csalángyökér modern, úgynevezett kettős vak vizsgálatokkal is bizonyítottan csökkenti ajóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta tüneteket. Biztos hatás elérése érdekében kb. fél éves kezelés javasolt. A csalán levelei gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatással rendelkeznek.

Vérehulló fecskefű

Sárga virágú, hazánkban is előforduló növény. Neve arra utal, hogy a fecskék érkezésekor kezd virágozni, és távozásukkor hervad el. Legáltalánosabbanszemölcsellenes hatása miatt ismert, virágos hajtását használják. A tejnedvvel történt ecsetelés után néhány nappal a szemölcs elsorvad. Ugyanilyen elterjedten használják ezen kívül epepanaszok, görcsök, puffadás csökkentésére. Epehajtó hatása klinikailag is bizonyított, epeút-elzáródás esetén használata ellenjavallt.

Vérehulló fecskefű szára (forrás: en.wikipedia)

Feketenadálytő-gyökér

A fekete nadálytő látványos rózsaszín vagy bíbor virágokkal rendelkezik, de a gyógyászatban tavasszal gyűjtött gyökerét hasznosítják. Zúzódások, csonttörések gyógyítására használta a népi gyógyászat, erre utal a forrasztófű elnevezés is. Vizsgálatokban fájdalomcsillapító, vizenyőcsökkentő és sejtregeneráló hatását igazolták. Legjelentősebb hatóanyaga az allantoin, melyet a felfedezése óta mind a kozmetikai ipar, mind a gyógyászat használ. Mivel a növény mérgező hatóanyagot (pirrolizidin) is tartalmaz, szájon át és nyílt seben nem alkalmazható, viszont rándulások, izomfájdalmak kezelésében egyenértékű lehet a szintetikus gyógyszereket tartalmazó gélekkel. Véraláfutások felszívódását is gyorsíthatjuk a használatával. A pirrolizidin-származékok kismértékben a bőrön át is felszívódhatnak, ezért olyan terméket érdemes választani, amelyen feltüntetik a pirrolizidin-alkaloid mennyiségét.

Galagonya

A galagonyát vesekőre, emésztési panaszokra, menstruációs görcsökre is használták, de jelentős és bizonyított hatása szívelégtelenségben van. Segíti a szívizom működését, a koszorúerek véráramlását és ritmuszavar ellenes hatással is rendelkezik. Csökkenti a szív oxigénigényét, ami rendkívül fontos a már károsodott, szűkült koszorúerek esetén. Csökkenti a koleszterin és trigliceridszintet. Egy vizsgálatban bebizonyították, hogy jelentősen növeli a szívelégtelenségben szenvedők fizikai terhelhetőségét a galagonya-kivonatot nem kapó csoporthoz viszonyítva.

Forrás: http://haziorvosblog.hu/gyogynovenyek/ot-tavaszi-gyogynoveny

 

LAST_UPDATED2