Payday Loans

Keresés

A legújabb

Folkrádió - tallózó PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2015. április 23. csütörtök, 07:54
falt_hess_pava
======================================================
TALLÓZÓ
======================================================

A népzene a magyar kultúra egének "állócsillaga"
Agócs Gergely szerint a népzenéből mindig lehet meríteni
2015.04.21.

A magyar népzene hordoz annyi értéket és szépséget, hogy ma is megáll a saját lábán, nem kell csak azért feldolgozásokat készíteni, hogy jobban eladható legyen - mondta az MTI-nek Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató azzal kapcsolatban, hogy a Fonó Zenekarral készített egyik felvételük több mint 500 ezres nézettséget ért el a YouTube-on.
http://folkradio.hu/hir/6441

Hagyományok és hagyományozódás átalakulása Magyarpalatkán
Rőmer Judit dolgozata
2015.04.21.

[...]A zenészeknek 1975-76 körül lett rádiójuk (többnyire elemes, tranzisztoros), melynek adásaiból hamar tanulni kezdtek. Természetesen a kezdetben fogható rádióadók szinte csak román zenét sugároztak, így elsősorban az került „feldolgozásra” általuk. [...] A falusiak és a zenészek egyaránt igényelték a repertoár folyamatos megújulását, mindkét fél hozott be új dallamanyagot. A táncanyagot is hasonló hatások érték, a zenészek ebben is közvetíthettek. Kiváló zenei memóriájuk és zenei termékenységük a modernizáció során egyre nagyobb intenzitással működött, ami a hagyománykészlet folyamatos belső érését és gazdagodását eredményezte, bár mély, és kibogozhatatlan nyomokat hagyott a falusi folklórban.
http://folkradio.hu/hir/6440

Ünnepi hét a 20 éves Táncházban – Új műsorra készül az Alba Regia Táncegyüttes
2015.04.21.

A Táncház születését felelevenítő beszélgetéssel, a tavalyi „Fölszállott a páva” műsorban készült fotókból nyílt kiállítással, valamint az Alba Regia Táncegyüttes készülő új produkciójának beharangozójával kezdődött a jubileumi hét programsorozata. A júniusban bemutatásra kerülő műsorban a város köztéri alkotásain és legendás személyiségein keresztül jelenik meg a több mint ezeréves Székesfehérvár történelme. A 20 éves fennállását ünneplő Malom utcai intézmény a héten minden napra kínál érdekességet a néptánc és népzene iránt érdeklődőknek.
http://folkradio.hu/hir/6439

Táncház is lesz az Éjszakai Forgatagban
2015.04.21.

Éjszakai Forgatagot és Táncházat szerveznek a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér munkatársai április 24-én, pénteken az asztalitenisz-csarnokban.
http://folkradio.hu/hir/6438

Addig, amíg az ember lábai bírják!
2015.04.19.

„Naphajlattól pitymallatig” címmel fergeteges néptáncbemutató gálával ünnepelte a Muravidék Néptáncegyüttes fennállásának 15+1 éves évfordulóját teltházas rendezvényen a lendvai Színház- és Hangversenyteremben.
http://folkradio.hu/hir/6437

Harminc éves a kolozsvári Bogáncs néptáncegyüttes – AUDIÓ
2015.04.18.

Fekete-piros flashmobbal indul a harminc éves Bogáncs születésnapi rendezvénysorozata. Ahol egykor a székiek táncoltak, a posta mögötti parkban szabadtéri tánc lesz április 19-én, majd tíz napig szinte minden napra jut valamilyen táncesemény. A harminc év alatt rengetegen fordultak meg a Bogáncsban, vagy legalább valamelyik kisebb csapatában, most mindenkit szeretettel várnak a születésnapi rendezvénysorozatra, amelyet a tánc világnapján zárnak a Tranzit házban.
http://folkradio.hu/hir/6436

Színes programokkal ünnepel a székesfehérvári Táncház
2015.04.18.

Ez a ház a mi házunk címmel hétfőtől egy héten át gazdag programokkal ünnepli a székesfehérvári Malom utca 6. szám alatti Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület.
http://folkradio.hu/hir/6435

A legjobbak közé került a Bartina Néptánc Együttes
2015.04.18.

SZEKSZÁRD, SZÁZHALOMBATTA | „Örökség nívódíjas gyermektánc koreográfia” címet érdemelt a Bartina Néptánc Együttes mindkét résztvevő csoportja az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által szervezett Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Versenyen.
http://folkradio.hu/hir/6434

Rekordjelentkezés a budapesti Womexre
2015.04.18.

Rekordot jelentő több mint ezer jelentkezés érkezett az április 10-i határidőig az őszi budapesti World Music Expóra (Womex). Magyarország október 21-től 25-ig a közép-kelet-európai országok közül elsőként rendezi meg a világzene első számú nemzetközi eseményét.
http://folkradio.hu/hir/6433

Ez a mi házunk - 20 éves a fehérvári táncház
2015.04.14.

Ez a ház a mi házunk címmel egy héten át gazdag programokkal ünnepli a Malom utca 6. szám alatti Táncház 20 éves fennállását az Alba Regia Táncegyesület. Az április 20-a és április 26-a között megrendezett programok között fotókiállítás, tánctanítás, népzenei est, nyilvános főpróba és a Tánc Világnapja alkalmából szervezett gálaműsor is szerepel.
http://folkradio.hu/hir/6432

Sepsiszentgyörgy
Öröm a néptánc színpadán – Folkhétvége
2015.04.14.

Hat prímás húzta, még annyi zenész kísérte, és legalább huszonnégy pár táncos járta a kalotaszegit – így ért véget a 2012–2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny erdélyi és magyarországi résztvevőiből összeállt százfőnyi csapat szombat esti előadása a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Nem volt versenyhangulat, a közönség sem drukkolt egyik vagy másik együttesnek, szólistának, csak örömteli tánc és muzsika másfél órán keresztül.
http://folkradio.hu/hir/6431

Folytatódik Virágvölgyi Márta tanfolyama
6 óra gyakorlás az Óbudai Népzenei Iskolában
2015.04.08.

Április 11-én, szombaton 13 és 19 óra közt széki és vajdaszentiványi dallamokat tanulhatnak, ismételhetnek hegedűsök, brácsások és bőgősök Virágvölgyi Márta tanfolyamán az Óbudai Népzenei Iskolában. Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várják a helyszínen a tanulni vágyó vonósokat. Tanárok: Virágvölgyi Márta (hegedű), Fekete Antal „Puma” (brácsa)  és Kerékgyártó Gergely (bőgő). Cím: 1036 Budapest, Mókus u. 20.
http://folkradio.hu/hir/6429

Hiánypótló népzenei gyűjtemény
2015.03.11.

Több ezer tételből álló gyűjteményt adott közre a Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza Pávai István és Zakariás Erzsébet szerkesztésében. A Ja­gamas János Széchenyi-díjas erdélyi magyar népzenekutató, zenetudós egyedülálló munkáját archív formában bemutató háromnyelvű könyv és DVD-összeállítás olyan anyagot tesz elérhetővé a széles közönség számára, amelynek korábban csupán öt százaléka volt nyilvánosan hozzáférhető.
http://folkradio.hu/hir/6428
LAST_UPDATED2