Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kínai Nagyágyú, a Cenz Ura PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Letarolhatják az internetet: új fegyvert épített Kína, itt a Nagyágyú

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Kínavírusvédelemtúlterheléses támadásKínai Nagyágyúkiberfegyver;

Új kiberfegyvert hozott létre Kína – állítja a Citizen's Lab, az internettartalom-szabályozás módjait kutató torontói intézet. A Kínai Nagyágyú néven emlegetett informatikai eszköz használatával vírussal tudnak megfertőzni számítógépeket és túlterheléses támadást tudnak intézni bármely honlap ellen.

A kínai kormány informatikai eszközei segítségével ezentúl nem csak blokkolni tudja a nemkívánatosnak ítélt tartalmak megjelenítését, hanem egyenesen az adott internetes oldal összeomlását tudja előidézni. Az erre szolgáló automatizált eszköz (a Nagyágyú) a sebezhető számítógépekre vírust küld, így veszi át felettük a hatalmat, a több ezer (adott esetben több tízezer) gép pedig egy távolról irányítható botnetté áll össze. Amikor pedig megvan a célpont – például egy Kínáról kritikusan vélekedő hírportál – akkor a mestergépről utasítást kapnak a szolgagépek, hogy kapcsolódjanak az adott szerverre. Ilyenkor a szerverre annyi lekérés fut be, hogy megbénul, végső esetben pedig összeomlik – és máris sikeres a túlterheléses (DDoS) támadás.

Az ország internetes cenzúráját biztosító Kínai Nagy Tűzfal napi szinten óriási mennyiségű adatforgalmat ellenőriz. Amikor valaki csatlakozni szeretne egy nem kívánt tartalmú honlaphoz, a tűzfal hamis üzenetet küld a felhasználónak és a tiltott oldalnak, amivel magakadályozza a kommunikációt a két fél között. A CNN szerint a kínai kormány azért ítélte úgy, hogy új eszközt kell kifejleszteni, mert a 640 millió kínai internetező közül egyre többen próbálják megkerülni a tűzfalat. Az új kiberfegyver kevésbé ismert technikai megoldásokat alkalmaz, ezért egyelőre nehéz védekezni ellene.

A Nagyágyú a Citizen's Lab tanulmánya szerint márciusban intézte első, rekordnagyságú támadását a greatfire.org kínai internetes cenzúrát nyomon követő honlap ellen. Ekkor óránkénti 2,6 milliárd kérés érkezett a honlap szerverére, amely 2500-szor több az ilyen jellegű támadásoknál megszokotthoz képest.

Eközben a Szilícium-völgyi székhelyű GitHub programozói szolgáltatásokat biztosító honlapot is támadás érte. A CNN szerint az oldal olyan kódokat tartalmazott, amelyek segítségével megkerülhették a kínai felhasználók országuk tűzfalát. A támadással valószínűleg ezeknek a kódoknak az eltávolítására akarták a szerver üzemeltetőit kényszeríteni.