Payday Loans

Keresés

A legújabb

A szexiparunk európai...
PROSTITUÁLT VILÁG - KURVA ÉLET S MÁS ABNORMITÁSOK

Egy Győr melletti falucska az európai szexipar egyik központja

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Amor UngarndildoBeate UhsenagyhatalomszexiparguminőBörcsműpénisz;

Egykor egész Európa szexboltjait ellátták a Győr melletti Börcsön készült női szexbabákkal – a “gumizsuzsikkal”, de tavalyelőtt már nulla forint árbevételről számolt be a ma már végelszámolás előtt álló, a szerelemipar német nagyágyúja által birtokolt cég. Az ezerlakosú falucska azonban továbbra is az európai vágyipar egyik központja, új cég, de ugyanabban az üzemben szintén multis háttérrel nyomja tovább a guminőket.

Jó ideje tetszhalott állapotban van az európai szexipar egyik meghatározó háttércége, amely Magyarországról látta el a fél világot termékekkel. A vállalat leánykori neve Trans-ex Kft., de a fennállása nagy részében BU Production Termelési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nevet viselő céget valószínűleg végelszámolással bezárják – tudtuk meg a cég kézbesítési megbízottjától. A Hévizi Héra Zrt. lesz jó eséllyel a cég végelszámolója is.

Fotó: 

Az 1990 nyarán 5 millió forint jegyzett tőkével alapított társaság első tulajdonosai a Németországban élő Bazsó Magdolna, valamint a győri Transpack Szállítmányozási, Csomagolási és Raktározási Rt. voltak. (Utóbbi társaság 1996 nyarán megszűnt.) A győri cég székhelyére bejelentett vállalkozás tevékenységi körében kereskedelem, textilipar, bőripar, gumiipar, videofilm-készítés is szerepeltek – derül ki az Opten céginfomációs szolgáltató adataiból. A kft. az alapítás után pár hónap múlva a Győrtől mintegy 12 kilométerre fekvő, nem egészen ezer lakosú Börcsre költözött, ahol aztán csaknem napra pontosan 24 évet töltött, majd nemrégen Hévízre telepítette székhelyét. A társaság jegyzett tőkéje bő három év alatt 32,76 millió forintra emelkedett, de a készpénz ebben továbbra is 5 millió maradt.

Az egyetlen komolyabb munkaadó

A településen a Beate Uhse volt az egyetlen számottevő munkaadó, fénykorukban hozzávetőleg 40 embert foglalkoztattak, és iparűzési adóként több millió forintot fizettek a község egyébként szűkös büdzséjébe. Az Amor Ungarn ugyanezt a szerepet tölti be már most, az épülési szakaszban is, a polgármester szerint már tavaly is “elég jól” fizettek iparűzési adóelőleget – sőt, most is vanmunkaerő-felvétel. A településen jelenleg 42 vállalkozást jegyeztek be az önkormányzattal együtt, közülük 11 áll valamilyen – felszámolási, kényszertörlési vagy végelszámolási – eljárás alatt.

A cégben azóta megfordult néhány magyarországi, illetve németországi lakcímmel megjelenő magyar magánszemély, majd 1998 nyarán az ugyancsak németországi lakcímmel regisztrált Bianca Bazsó csaknem 100 százalékos tulajdonába került. Ez után mintegy két évvel lépett be a cégbe az akkor már jó ideje az európai szerelemipar óriásaként működő német Beate Uhse Holding AG, amely 14 és fél évig volt előbb fő-, majd 2002 nyarától 100 százalékos tulajdonos.

A német szexipari óriás megjelenéséig többé-kevésbé a Bazsó-család vállalkozása volt a cég, az ügyvezetői és a felügyelőbizottsági posztokat a család itthon, illetve Németországban élő tagjai töltötték be.

Előbb a korbács és a guminő voltak a slágertermékek

A Beate Uhse AG belépése utáni második évben 800 millió forintos befektetéssel Börcsre telepítette a holdinghoz tartozó Lavetra GmbH németországi üzemét Offenbachból, ez után indult felfutásnak a műhímtagtermelés, addig inkább a korbács és a guminő voltak a slágertermékek. “Eleinte érdekesen néztek az emberek, hogy miket készítenek az új gyárban, de elég hamar elült a kiemelt érdeklődés, ennyi erővel péküzemet is vihettek volna” – mondta a hvg.hu-nak Rácz Róbert, a település polgármestere.

A győri ÁFÉSZ volt kárpitosüzemét vették meg, átalakították, jelentősen kibővítették, új gyártósorokat telepítettek. Ekkor a vállalat neve is változott, felvette a Lavetra Kft. nevet, amelyen egészen 2007 nyár közepéig jegyezték, utána kapta az anyacég, az iparágban nagyon is jól csengő nevét. A társaság döntően külföldön értékesítette a szerelmi segédeszközöket, de a korabeli hírek szerint hazai szexboltok és pornóproducerek is vásároltak, sőt a BU akkor még a belföldi piachoz is komoly reményeket fűzött.

Fotó: 

A társaság árbevétele kisebb-nagyobb megtorpanásokkal stabilan nőtt. A cégadatbázisban látható adatok szerint a csúcsév ebből a szempontból 2009 volt, amikor csaknem 600 milliós forgalmat bonyolítottak. Ez a következő évben még csak 50 millióval apadt a forgalom, de 2011-ben már kevesebb mint felére esett, egy évvel később már a 100 millió forintot sem érte el a bevétel, majd tavalyelőtt nulla forintot jelentett a vállalat. Profitot ezzel szemben nem nagyon termelt a cég, amennyiben 2000 – azaz még a németek belépése előtt – óta egy évet kivéve folyamatosan bukó volt, a mérleg szerinti eredmény a 2000-es 13 millió és a 2011-es 222,5 millió forint feletti veszteség között legyezett. Az egyetlen kivétel 2004 volt, akkor viszont 326 milliós nyereséget hoztak a guminők és a további termékek.

Egy másik cég fantáziát lát az üzemben

Nem marad azonban testi örömöket szolgáló ipar nélkül a nyugat-magyarországi falucska, 2012 február elején egy másik német iparági nagyágyú, az Amor lépett az akkor már kornyadozó BU mellé, majd később a helyére. Az Amor Ungarn Kft. – amellyel felvettük a kapcsolatot, de a vállalkozás nem kívánt élni a megszólalás lehetőségével – 500 ezer forintos alaptőkével indult, ami tavaly áprilisra 73,14 millió forintra a nőtt. A társaság szinte belebújt a távozó UB bőrébe, ugyancsak alapvetően az európai piacot megcélozva.

“Ugyanabban az üzemben, ugyanazokkal a dolgozókkal működik ugyanabban az iparágban” – mondta Rácz Róbert polgármester. Persze a piaci kereslettől függően a korábbi termékek mellett óvszereket, más szexjátékokat, kozmetikumokat is gyártani kezdtek. Az alapító Amor Gummiwaren GmbH mellé nem sokkal több, mint egy évvel később jelentős tőkeemléssel belépett egy másik nedvesipari multi, a Malajziában bejegyzett Richter Rubber Technology, s ezzel exkluzív óvszerekkel bővült a vállalkozás szortimentje.