Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hamvas Béla PDF Nyomtatás E-mail
ESZMÉLET
2015. április 08. szerda, 19:56
Hamvas Béla - ékes magyar nyelvünk talán legnagyobb virtuóza
2015 03 30


http://www.hamvasbela.hu
Régen a hóbortos lelkek naiv lelkesedésével vágyódtam kimászni abból a szennytengerből, amivé az emberi életet tettük - méghozzá a "magasztos élet" (Étienne Gilson) elérésének reményében. De szilaj "igazságkeresésem" közben spirituális-teológiai-metafizikai-vallástudományi érdeklődésem erősen megkopott. Már csak távoli emlék, ahogy egykor örömmel olvastam Hamvas Béla nagyszerű szakrális vízióinak eleven nyelvi megfogalmazásait lendületes, sziporkázó esszéiben. Mindez már a múltté. De része életemnek. Mindazonáltal köszönettel tartozom e remek írónak, hogy annyi műveltségtartalommal ismertetett meg, annyiféle emberi és természeti jelenségre hívta föl figyelmemet. Mindenkinek ismerni és olvasni kellene őt. A jövő generációja, a mai gyerekek és ifjúság hosszú és küzdelmes éveket tölt az iskolapadban, hogy végül valamiféle papírokat szerezzen valamiféle megélhetés reményében - de Hamvas Béláról közben még csak nem is hallanak. Sokkal többről van itt szó, mint  kulturális csecsebecséről. Azért, hogy az ún. "Z" generáció már egy spirituálisan-szellemileg-érzelmileg teljesen steril embermasszává fog válni: mindannyian súlyos árat fizetünk - és nem valamikor majd a távoli jövőben...

Amiért Hamvas Bélát nem tudom soha megunni: azok az elképesztő társadalomkritikai elemzései. Minthogy megtanult más korok és kultúrák embereinek szemével látni és szívével érezni, olyan távolságot tudott venni saját korának tébolyától, amelynek perspektívájából megdöbbentő elevenséggel leplezi le a modern tömegtársadalom falansztervilágának hanyatlását. Annak különböző jelenségeit úgy mutatja be, hogy a megfelelően hangolt olvasó érzi, a szerző mindig a gyökerénél képes megragadni a dolgok lényegét. Nyelvének színessége, stílusának egyedi elevensége, pezsdítő humora olyan olvasmányélménnyé teszi esszéit, amely nálam az első találkozásnál azonnal annak az érzésnek a megfogalmazásához vezetett, hogy "ez az a hang, amire egész életemben vágytam!"

Nincs ő és életműve azon a helyen, amely megilletné. Alig merünk rá hivatkozni, jóllehet szinte mindig eszünkbe juthat valamely megkerülhetetlen tétele, szellemes és lényegre törő megfogalmazása bármely társadalmi jelenséget vizsgáljuk is éppen. Pontosan látta civilizációnk hanyatlásának dinamikáját, ezért írásai ma is hihetetlenül aktuálisak. Rendkívüli segítséget nyújthatnak a tájékozódásban, írásai gyakran távolba látó próféciának tűnnek, ahogy jó fél évszázad után tanúi vagyunk annak, hogy mindaz, amit ő akkor felfedett, ma milyen szemérmetlen intenzitással nyilvánul meg, és árasztja el kétségbeejtő állapotban lévő társadalmaink lefokozott életét. Társadalomkritikai gondolatait olvasni nemcsak "hasznos", de mindenek fölött szórakoztató is. (Miféle lények azok, akik idejüket inkább holmi megdöbbentően együgyű zombis és vámpiros filmek bámulásával múlatják inkább? Miféle közösséget kell nekem velük vállalnom? Kell őket sajnálnom, amikor utóléri őket és utódaikat fenyegetően közelgő végzetünk? Kár értük egyáltalán?...)

Korunk tömegének vallásszurrogátuma, de inkább csak ügyefogyott babonája az az "ezoterizmus", amellyel semmiféle közösséget vállalni hajlandó nem vagyok. Mindez többnyire ijesztően műveletlen emberek gyermekded ábrándozásai. De tradícionális gondolkodók okkal fedezték fel előző korok értékeit, és a világ szakrális tiszteletet követelő voltát, amelyből - jóllehet semmiféle vallásos hit vagy babonaság hatása alatt nem állok - soha, semmilyen körülmények között engedni hajlandó nem vagyok. Vagy szentként tiszteljük az egész kozmikus létrendet, a szubatomi részecskéktől az élő szerveződés érthetetlen csodáján keresztül egészen a galaxisrendszerek alkotta filamentekig, vagy köpünk az egészre, adás-vevés tárgyává teszünk mindent, bemocskolunk mindent, hogy végül még ebben az évszázadban egy nagy és rettenetes fináléval befejezzük fajunk erősen kérdéses, de mindenképpen elgondolkodtatóan rövid pályafutását. Ha isteneink már nincsenek is, de az "istentelenség" borzalmánál nem ismerek erősebb realitást, mert tanúja vagyok, hogyan pusztít el minket. Ennek a fenyegetően gyorsuló felbomlási folyamatnak lenne személyes dokumentuma, egyféle nyilvános naplója ez a blog. (Ha el nem unom megint - jóllehet eddig írásos megnyilatkozásra nem is szántam magam, a régi verzió AGY-PUZZLE néven csupán egyfajta dokumentumgyűjtemény volt.)

Köszönet Dúl Antalnak, hogy néhány esszérészlet közlését engedélyezte nekem. És szégyellem magam, mert nem tudtam mindeddig méltón élni azzal a nagyszerű lehetőséggel, hogy annak a szellemi és irodalmi óriásnak, akit - fájdalom - szinte csak szégyellősen merészelek "mesteremnek" nevezni (a fene egye meg az összes "hamvasbélásost" és "nem hamvasbélásot"!), a magam módján próbáljam leróni tiszteletemet - és persze kézzel-lábbal igyekezzem másokkal is megismertetni azt a kincset, amelyet magyarként mindannyiunknak büszke örömmel kellene magunkhoz ölelnünk.

Javaslom, hogy mindenki lelkesen ismerkedjen Hamvas Béla műveivel! (És javaslom, hogy a kiadóját, amelynek honlápját próbálom minden lehetséges helyre belinkelni - többek között a könyveinek képeire -, vásárlásokkal is támogassák azok, akik még egyáltalán képesek az elmélyült olvasás örömének megélésére, mert így talán a jogutód is támogatni tudja lelkes népszerűsítő elkötelezettségem! De a lényeg természetesen az értő olvasó jutalma, aki bizonyosan és okkal fog hálásan gondolni mindazokra, akik őt segítették, hogy Hamvas Béla lenyűgöző személyével és munkásságával művei által megismerkedhessenek.)

> Hamvas Béla - Értekezés a közigazgatásról
> Hamvas Béla - A tudomány démoni voltáról

> Hamvas Béla - A technikai civilizációról
> Hamvas Béla - Patmosz - (részletek)
> Hamvas Béla - Ugyanis - A tömegtársadalom
LAST_UPDATED2