Payday Loans

Keresés

A legújabb

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2015. március 26. csütörtök, 14:24

Hírek, sajtószemle

10 adózóból 6 nem rendelkezik adója 1%-áról
A tiéd szabad még? Támogasd a Folkrádiót!

Tavaly 64-en ajánlottátok föl a Folkrádió Közhasznú Alapítványnak az adó 1%-át, és ebből 313.051 Ft jött be. Nagyon nagy segítség volt, éves költségeink harmadát fedezi ez az összeg. Köszönjük! Idén 2015. május 20-ig lehet nyilatkozni arról, hogy adód 1%-ával melyik szervezetet szeretnéd támogatni. Ha szívesen segítenéd a Folkrádiót, és még szabad az 1%-od, élj ezzel a lehetőséggel!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2015. március 6.

Egy a lélek, száz a szó

Szülei révén ismerte meg a népzenét és már ekkor is érezte, hogy ez az ő világa. Kubinyi Júlia népdalénekessel beszélgettünk.

NSPPRESS.hu, 2015. március 26.


Csercsel: A népdalok a mi mindennapjainkról is szólnak

A népdalok annyira alapvető érzésekről és örök érvényű dolgokról szólnak, annyira elementárisak, hogy teljesen megfelelnek a mi 21. századi életünknek, köthetőek a mi mindennapjainkhoz is – vallja a Csercsel, a Felszállott a pávában feltűnt, női énekegyüttes. A lányokkal az országos Táncháztalálkozó kapcsán beszélgettünk. A Csercsel szerint az alapműveltség része, hogy tisztában legyünk népdalkincsünkkel, hiszen ez a mi saját kultúránk, ami mindannyiunkat összeköthet. Interjúnk.

Mandiner, 2015. március 25.


Még két napig szavazhat kedvenc néptáncosára

Március 28. és 29. között, immár harmincnegyedik alkalommal rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt. A rendezvényen, melynek a budapesti Papp László Sportaréna ad otthont, negyedik alkalommal azt a népművészt is díjazzák majd, aki kiemelkedő teljesítményével sokat tesz azért, hogy a népi értékek és hagyományok minél többekhez eljussanak.

Hír24, 2015. március 20.


Szerencse, hogy a táncban nincs kiejtett szó

Március 21-én a Hagyomány Háza új sorozatában ismert néptánc koreográfusok kerülnek fókuszba. A szombat esti programon Novák Ferenc Széki Rómeó és Júlia című előadása látható a színpadon. Ezt egy Juhász Zsolt koreográfiáiból válogató műsor követ. Az alkotókkal a néptánc jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

Fidelio, 2015. március 20.


Ilyen esküvőt még nem látott Budapest!

Ezüstlakodalom készül, újra itt a Magyar Menyegző. Novák Ferenc „Tata” a rendszerváltással egybeeső egykori premierről, és a most készülő szuperprodukcióról mesélt.

KultúrPart, 2015. március 19.


Mi is a (folklór)hagyomány?

Az Átmenetek (Folklór és nem-folklór határán) című kötet előszavának mottója aforisztikusan jelzi a parttalan világóceánnak tűnő néprajz örök dilemmáját: „Mi a folklór? Amivel a folkloristák foglalkoznak.” A kötet szerzője Liszka József egyetemi docens, a negyedszázada újjáalakult szakmai társaság első elnöke.

Új Szó, 2015. március 19.


„A magyar népzene bármelyik színpadon megállja a helyét”

„A magyar népzene bármelyik színpadon megállja a helyét” – vallja Rosonczy-Kovács Mihály, a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség vezetője, akivel egy koncertsorozat felénél járva beszélgettünk aktuális fellépéseikről és a Cseh Tamás Program adta lehetőségekről.

Kultúra.hu, 2015. március 18.


Folk Center pályázat
Határidő: 2015.07.01.

A Marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány pályázatot hirdet Néptánc Együttesek részére a XVII. Marosszéki népzene és néptánctáborban való részvételére. A pályázat célja, Néptánc Együttesek a táborban való részvétel 25%-os támogatása.

Folkrádió, 2015. március 18.


Hívogató hosszúhetényi hétvégére

A hétvégén lesz a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam soron következő alkalma. A tanfolyam nemcsak klasszikus és az aktuálisan közkedveltnek számító tájegységek, népcsoportok táncait szeretné megismertetni, hanem olyan területekre is elkalauzol, amelyek nem közismertek még a szakma számára sem. Ezennel ajánljuk mindenki szíves figyelmébe a gyöngyösbokrétás Hosszúhetény tánchagyományát. Figyelem! Ilyen rezeseket nem lehet hallani bárhol!

Hagyományok Háza, 2015. március 17.


A néphagyományok kutatása, ápolása, megőrzése, továbbadása területén tevékenykedők állami kitüntetettjei
2015. március 15

Március 15-e alkalmából kiemelkedő munkájáért számos, a magyar néphagyományok megőrzésén, kutatásán, hiteles továbbadásán munkálkodó szakember kapott állami kitüntetést. A kitüntetettek között találunk etnográfust, táncművészt, menedzsert, népzenekutatót, népzenészt. Mindegyiküknek szívből gratulálunk!

Hagyományok Háza, 2015. március 16.


Korunk Bartókja, Kallós Zoltán eljött a saját életmű-kiállítására

Keveseknek adatik meg, hogy a saját életmű-kiállításukon részt vegyenek. Korunk Bartókja azonban megérhette, hogy kiállítást rendezzenek munkásságából. Hogy mivel éri el valaki, hogy a Nemzet Művésze legyen? Mindenekelőtt fáradhatatlan, lelkesítő és értéket közvetítő munkával. Kallós Zoltán életművét a Skanzen három kiállításban dolgozza fel, s szeptember 13-ig látogatható a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

librarius, 2015. március 16.


Tímea élethivatása lett a tánc

Telefonon beszélgettünk Barcza-Tóth Tímeával, miközben társulatával éppen egy előadásra tartott. A szlovákiai Rimaszombaton A Szabadsághős – Kossuth Lajos üzenete című darabot adták elő.

Tolnai Népújság, 2015. március 16.


A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása

Szentlászlón, a muravidéki kis faluban már a harmadik generáció őrzi a néptánc hagyományát. A falusi emberek régen tiszta szívből tudtak örülni, meg bánkódni is, kiadták magukból az érzelmeket, hogy helye legyen a következőknek. Erősen elsiratták a távozókat, de örömükben nagyokat mulattak a lakodalmakban, bálokban, tollfosztáskor, keresztelőkkor, sőt a kocsmákban is hétvégeken. A hangulat fokozása pedig a muzsikusok dolga volt, és Szentlászló különösen szerencsés volt e téren, hiszen saját zenészei voltak.

Muravidék, 2015. március 15.


A népzene már nem kallódó – Kallós

Viseletekkel, festett kerámiákkal, gyűjtőmagnójával, kiadványaival és fényképek segítségével mutatják be Kallós Zoltán életútját a skanzenben. „Addig leszünk magyarok, míg magyarul beszélünk és magyarul táncolunk, mert ez a kultúra tartott meg minket” – hirdeti a kiállítás bejáratánál elhelyezett felirat a népzenegyűjtő mondatát.

MNO Kultúrgrund, 2015. március 15.


Berecz Pista: A néptánc nemzetnevelő tényező

A néptánc segít kitisztázni az összekeveredett nemi szerepeket Berecz István, a Felszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertese és a Fonó új művészeti vezetője szerint. Berecz a Mandinernek a néptánc által megőrzött férfiképről; az első világháború emlékére rendezett, első saját darabjáról; a népdalok elementáris voltáról és örök aktualitásáról is beszélt. Kell-e erővel megtartani a népi kultúrát? Lehet-e híd a néptánc szlovákok és magyarok közt? Mire jó a kalap? Interjú.

Mandiner, 2015. március 14.


Szól a fülemüle! - I. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató
Nevezés 2015. április 15-ig

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány 2015 tavaszán népzene- és néptáncvetélkedőt hirdet Szól a fülemüle néven Kárpátalján az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával. A 7 és 14 év közötti hagyományápoló zenekarok, néptáncosok versenyére bárki nevezhet legkésőbb 2015. április 15-ig. Nevezni az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységéhez kötődő produkcióval lehet.

Folkrádió, 2015. március 14.


Pávai István Szabolcsi Bence-díjat kapott

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Kiváló Művész-, Érdemes Művész- és Babérkoszorú-díjakat, valamint szakmai díjakat adott át 2015. március 13-án a Pesti Vigadóban. Kiemelkedő zenetudományi és zenei ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként Szabolcsi Bence-díjban részesült: Pávai István, a MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, népzenekutató, aki a Folkrádió alapítása óta segíti munkánkat.

Folkrádió, 2015. március 13.


Tiszavasvári
„Tánc- Lélek - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc – LÉLEK - Kép” címmel Gorácz József fotográfus képeiből nyílik időszaki fotókiállítás március 9-én, hétfőn délután 17 órától a Vasvári Pál Múzeumban. Gorácz József, Jászberényben élő néptánc oktató a Jászság Népi Együttes aktív tagja. A kiállított fotósorozat táncos portrékon és különleges pillanatokban megörökített mozdulatokon keresztül mutatja a tánc világát.

Szabolcs Online, 2015. március 9.


Csörge néven megalakult az első magyar népzenei együttes az Őrvidéken

Csörge néven megalakult az első burgenlandi magyar népzenei együttes - közölte a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. Az együttes, amely az egyesület népzeneoktatásán részt vevő diákokból áll, a burgenlandi magyar népzenei hagyományok és dalkincs ápolását tűzte ki céljául. Az együttes különböző korú tagokból áll, akiket a magyar zene iránti szeretet köt össze.

MTI, 2015. március 8.


Kallós Zoltán életművét mutatják be a Skanzenben

Az idén 89 éves Kallós Zoltán népzenekutató, gyűjtő életművét összegző kiállítás nyílik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban csütörtökön. A Skanzen főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy az Indulj el egy úton... Kallós Zoltán és a Kamerával a kézben - válogatás Kallós Zoltán erdélyi fotóiból című tárlatok mellett a mezőségi Válaszút település népzenei és néptánc-táborainak hangulatát is felidézik áprilistól a Tánccsűrben.

MTI, 2015. március 8.

korábbi hírek, írások a Tallózóban »»

LAST_UPDATED2