Payday Loans

Keresés

A legújabb

Így tűnhet el kétmillió magyar - Népesedési hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC


Népesedési hírlevél



Így tűnhet el kétmillió magyar
2015. március 13.
Origo
A közeljövőben biztosan nem várható fordulat a hazai népesedési viszonyokban, mivel egy jelentős létszámú generáció éppen most kerül ki a szülőképes korból. Bár a 2014-es előzetes adatok jobbak, mint a korábbi években, trendekről csak legalább 10 éves időtávban lehet beszélni.

Gyermeki jós(z)ág
2015. március 16.
Fülöp Katalin tanszékvezető egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Napi Gazdaság Online
Nincs a közgazdaságtannál szerteágazóbb tudomány. Miközben több alternatív irányzat világvallások alaptételeiből kiindulva magyarázza a gazdaság valós jelenségeit és a kívánatos fejlesztési irányait, a fősodratú közgazdaságtan néha oly módon feszegeti a gazdasági kérdéseket, hogy egyesekben akár a blaszfémia vádja is felmerülhet. Inferior vagy normál jószág-e a gyermek? Tekintélyes szaklapok hasábjairól, vezető egyetemek katedráiról hangzik el a kérdés manapság. Pozitív közelítésben a közgazdaságtan saját logikáját követve alapvető fontosságú lenne az egyértelmű válasz, a gyermekvállalás jelenségének magyarázata. Gazdaságpolitikai stratégiák alapköve a népesség megfelelő jövőbeni alakulása, legyen szó túlnépesedésről vagy népességfogyásról.
A teljes írás itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu/cikk/38565/

A gyed extra sok kisgyermekes családnak segít
Novák Katalin Sümegen beszélt erről sajtótájékoztatón
2015. március 23.
MH/MTI
Ötvenezren részesültek a kisgyermekes családoknak jelentős segítséget nyújtó gyed extra kedvezményeiben tavaly. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára erről hétfőn Sümegen beszélt sajtótájékoztatón.
Novák Katalin elmondta, hogy a 2014. január 1-jével bevezetett gyed extra három pillérre épülve javít a kisgyermekes családok helyzetén: a gyed mellett is munkát vállalhat a kisgyermekes szülő a gyermek egyéves kora után, több gyermek után is igénybe vehető egyszerre az ellátás, és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók is részesülhetnek benne.
Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, a Fidesz-KDNP tapolcai időközi választásokon induló képviselőjelöltje azt hangsúlyozta, hogy a kormány családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően a javuló népesedési folyamatok Veszprém megyében is jól látszanak.

Kitekintő

2060-ra elöregedik Szlovákia
2015. március 12.
Bumm.sk
Az ország demográfiai jövőképe nem túl optimista. A lakosság jelentős elöregedése megállíthatatlanak tűnik. Az adatokat a Comenius Egyetem Természettudományi Karának kutatói és az Infostat szakemberei publikálták.

Megállt a csehek népességfogyása
2015. március 23.
MTI
Tavaly újra emelkedett Csehország lakosainak száma, több más tényező mellett azért is, mert egyre több a bevándorló.
Csehországnak a tavalyi év végén 10 millió 538 ezer 300 lakosa volt, ami 25 ezer 900-zal több, mint 2013 végén – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfőn Prágában.
A 2010 óta a tavalyi a legnagyobb növekedés, ami elsősorban a bevándorlók emelkedő számának köszönhető. Az utóbbi hat évben tavaly telepedett le a legnagyobb számú külföldi Csehországban. 2014-ben 41 ezer 600 bevándorló élt az országban, a kivándorlók száma 20 ezer volt. A legtöbb bevándorló Ukrajnából érkezett. A statisztika szerint az elhalálozások és a művi terhességmegszakítások száma visszaesett. Tavaly a csehek gyakrabban házasodtak, és kevesebben váltak el.
Tavaly 109 ezer gyerek jött a világra Csehországban, ami az utóbbi négy év rekordja. Az elhalálozások száma 105 ezer 700 volt, ami az utóbbi hat év legalacsonyabb adata. A CSÚ szerint ebben közrejátszott az is, hogy tavaly nem volt semmiféle járvány az országban.
A friss demográfiai adatok megerősítették, hogy a cseh lakosság is egyre öregszik. Az átlagéletkor 41,7 év, ami 0,2 évvel több, mint 2013-ban. A 65 évesnél idősebb cseh lakosok száma éves szinten tavaly 17,8 százalékkal emelkedett.

Kínában a számítógépes játékokon keresztül hatnak a születések számára
2015. március 23.
Guangzhou Duoyi Network Technology Co.,Ltd Marketwatch
Azt már régebben is tudtuk, hogy Kínában mind a cenzúra, mind a szabályozás szigorúbb, mint máshol. Most egy érdekes rendeletet hoztak: az olyan számítógépes játékokban, ahol a karaktereknek gyermekük lehet, ott a második gyermek után a játékban is támogatást kell adniuk a játékfejlesztőknek. Kína ezzel próbál hatni a lakosokra, hogy több gyermek szülessen, hiszen az elöregedés őket is érinteni fogja.
1970-ben vezették be azt a népesség politikát, ami megfékezte a gyors népességnövekedést. Ez most kezd majd visszaütni, és az elöregedés sokkal jobban érinti Kínát, mint például Japánt.
Visszatérve a játékokra, Kína többször is már belenyúlt a játékokba, azokat cenzúrázta. Erre jó példa a Emperor Dream játék, mely kínai császárokról szólt. A játékban eredetileg benne volt, hogy a császároknak lehettek ágyasaik. A szabályozók viszont kivették belőle, hiába mondták azt a játékfejlesztők, hogy ez történelmileg is hiteles. A cenzorok arra hivatkoztak, hogy a monogámiát kell előtérbe helyezni, ott pedig nincs helye ágyasoknak.
A fenti példából jól látszik az, hogy Kínában gyorsabban reagálnak a technológiai változásokra. Az, hogy a játékba is már beépítették a második gyermek után járó támogatást, bizonyítja azt is, hogy más téren is erős lehet Kína.


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.
Köszönettel: Járdi Attila
A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen -  feliratkozhat az alábbi web-címen: http://groups.google.com/group/nepesedes