Payday Loans

Keresés

A legújabb

Lapszemle - március 17. PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, 
Hiszek egy isteni örök igazságban, 
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára, 
s általa az egész világ kegyelmet nyer."
AZ EGÉSZ VILÁGRA KITERJEDŐ IMAEST INDULT



Ma, 2015 március 17-én 85 éves MOLNÁR V JÓZSEF, a Kárpáthaza vándor tanítója aki sok magyar ember szívében és lelkében gyújtott, és gyújt fényt, ad erőt, beszél arról a hatalmas, Istentől való tudásról, amit az előttünk járók megőriztek és ránk hagytak! A Teremtő a kegyeibe fogadta Őt és kérjük,hogy százezrek Jóskabácsiját tartsa meg nekünk még nagyon sokáig! 
ISTEN ÉLTESSEN JÓSKA BÁCSI! 



MÁRCIUS 15 - PATRUBÁNY MIKLÓS ÜNNEPI BESZÉDE - BUDAPEST HŐSÖK TERE

Immár genetikailag is igazolva van, hogy 1989. július 17-én a szibériai Barguzinban, a Morvai Ferenc vezette expedíció valóban Petőfi Sándor hamvait tárta fel. 


Videó: https://www.youtube.com/watch?v=IW4t2KVHT-M


Videó: PETŐFI BIZOTTSÁG SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA - 2015 03 13




"A mélyülő morális válság, az elképesztő méreteket öltő korrupció, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a brókerbotrány során eltűnt száz milliárdok, a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek." Gémesi György (Fidesz) 

Pap Gábor: "hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon, most meg piros-fehér-zöldben és Bocskai ruhában..."



Szenzációs leleplezés? A hírhálós Kovács János állítólag AVH-s besúgó?

Íme a nagy nyilvánosság előtti rágalmazás és becsületsértés! 
József Borbély: János! Körösi Imre barátodtól tudom, hogy te is az AVH -nak dolgozol. Ö pedig tudja, mert ő is ügynök. A tisztesség hosszú távon megéri. 

Ezek szerint én tisztességtelen vagyok, Körösi ügynök pedig tisztességes. Kérem a kedves olvasókat, erősítsék vagy cáfolják a Facebbok-on tett egyértelműen rágalmazási szándékkal tett kijelentéseket! Hadd tudjam meg magamról, miben settenkedtem valamikor, valahol! Elő tehát a farbával! (a mindenes...)


Körösi Imre

Borbély József: János! Körösi Imre barátodtól tudom, hogy te is az AVH -nak dolgozol. Ö pedig tudja, mert ő is ügynök. A tisztesség hosszú távon megéri. 


Borbély József

Kapcsolódó: 
Borbély József, az önjelölt kormányzó
Borbély József kedden 14.30-kor átvette a hatalmat Magyarország felett
Vonalban levők száma 


Kedves Olvasó!

Kérem, az 500-Ft-ot ne sajnálja havonta a Hírhálótól! 

Teljes hírlevélhez a részletek: 
http://nemzetihirhalo.hu/joo/index.php/klubtagsagi-rendszer
(Azonosítóját kérjük, ne felejtse el megadni: 009806 !) 

Befizetés, átutalás: 
Nemzeti Hírháló Egyesület
11746108-20025081 (OTP) 
Külföldről: 
IBAN: HU95 1174 6108 2002 5081 0000 0000 
BIC(SWIFT)KÓD: OTPVHUHB 

Köszönettel: 
Kovács János 
Hírháló mindenes


Rákóczi-emléknap lesz március 27-e
2015. 03. 17. 10:52:23 MTI - Híradó

Rákóczi-emléknapot tartanak a jövőben minden év március 27-én, a fejedelem születésnapján - erről döntött az Országgyűlés. A Semjén Zsolt és Vejkey Imre KDNP-s, valamint Lezsák Sándor fideszes politikus által benyújtott javaslatot 171 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

A három kormánypárti politikus február közepén javasolta, hogy II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánítsák március 27-ét, a fejedelem születésnapját. A kormánypárti politikusok indoklásukban a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezik Rákóczi Ferencet, aki "Magyarország állami önrendelkezéséért vívott harcának vezéralakja" volt a XVIII. század elején. 

A határozati javaslat elfogadásával az Országgyűlés megemlékezik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a "Cum Deo pro patria et libertate" zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért. 

A parlament emellett kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését. A döntéssel várhatóan már idén lesznek megemlékezések országszerte és a Felvidéken. 





Ipsos: A Jobbikhoz pártolnak a csalódott fideszesek
2015. 03. 17. 11:29 MTI - Origo

A teljes népességen belül stagnál a Fidesz népszerűsége, a februárban fennállásának legjobb eredményét elérő Jobbik tovább erősödött, derül ki az Ipsos március 6. és 13. között, reprezentatív mintán végzett kutatásának összegzéséből.

A kormánypárt februárban is, márciusban is 21 százalékon állt a teljes népesség körében, a Jobbik eközben 16-ról 18 százalékra bővítette táborát. Az MSZP hívei egy hónapja 11, most 12 százaléknyian voltak. Az Ipsos megállapítása szerint mindeközben a Demokratikus Koalíció továbbra is 4, az LMP 3, az Együtt és a PM 1-1 százalékon állt a teljes felnőtt korú népesség körében, és 40-ről 37 százalékra csökkent a pártoktól távolságot tartók aránya. 

Infografika: A pártok támogatottsága 2015 márciusában

200 ezer voks a különbség

A mostani adatok azt mutatják, hogy a Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak közel 1,5 millió, az MSZP-nek 1 millió híve van. A DK mögött 300 ezren állnak, az LMP-nek nagyjából 250 ezres, a PM-nek és az Együttnek körülbelül 100 ezres a tábora - írják. 

Az Ipsos adatai szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a parlamenti választások óta először szorult - a februárban is mért - 40 százalék alá, ebben a körben a kormánypárt márciusban 37 százalékot ér el. A Jobbik e körben is eddigi legjobb eredményét érte el azzal, hogy 25-ről 28 százalékra javított, míg az MSZP továbbra is a biztos választók 19 százalékára, a DK a februári 6 után 7, míg az LMP 5 helyett 4 százalékára számíthat. Az Együtt, illetve a PM továbbra is 1-1 százalékot kapna a kutatás eredményei szerint. 

Minden tizedik fideszes jobbikos lett

Az Ipsos szerint a Jobbik sikeréhez nagymértékben hozzájárul, hogy maga mögött tudhatja a tavalyi parlamenti választásokon a pártra szavazók több mint kilenctizedét, s emellett sikerült új támogatókat is gyűjtenie. A kutatás alapján a tavaly áprilisban a Fideszre voksolók egytizede, körülbelül 200 ezer ember időközben átpártolt a radikális jobboldalhoz, de sikerült maga mellé állítania az urnáktól távol maradók bő egytizedét is, nagyjából 350 ezer szavazópolgárt. 

A nemzeti radikális párt főleg a húszas-harmincas korosztályt, az alacsony iskolázottságúakat és a munkanélkülieket mozgatta meg, körükben sikerült erős érdeklődést és szimpátiát kiváltania - írják, jelezve: a 30 évnél fiatalabbak körében február során előzte meg a Fideszt, s e korcsoportban most is 21:17 százalékos aránnyal vezet. 

Megemlítették azt is: a Jobbikot másodikként preferálók fele elégedetlen a hazai közállapotokkal, ennek következményeként a párt rájuk hamarosan akár tényleges szavazóként is számíthat. 



Habsburg-sárga névváltozatai: császársárga, osztráksárga, bécsi sárga, Monarchia-sárga, barokksárga, aranysárga, császársárga, bécsi vörös 

Habsburg-címer és érdemrend 


Régi a mondás, de igaz! Nem akarásnak nyögés a vége: Megtükrözve ábrázolták Magyarország címerét március 15-én!

Kapcsolódó: 
A Jobbik a Fidesz sarkában - Fiatalok körében már az első
Kínos hibát követtek el a március 15-i állami ünnepségen
A Jobbik működteti a habsburgos agymosást
Pap Gábor - A Jobbik valódi arca, a Habsburg restaurációról


Egyre lelkesebben túrja a magyar kormány a Facebookos adatainkat
9:30 209 Facebook, Forbes - 444.hu

Összesen 168 felhasználó nem publikus adatait kérték ki a Facebooktól a magyar kormány szervei 2014 második felében - derül ki a Facebook által közzétett adatokból. A tavalyi első félévben még csak 78 adatkérés volt, 2013 első felében pedig még csak 24, szóval az emelkedés folyamatos.

A térség országai között mindenesetre eléggé kiemelkedik a magyar kormány vágya a féltett személyes adatok iránt: 


A Facebook nem köteles eleget tenni a kormányzati adatkéréseknek, csak akkor, ha bűncselekményekről van szó. Ha úgy látják, hogy indokolatlan az adatkérés, akkor megtagadhatják az információ kiszolgáltatását. Igaz, a szabályozás nem teljesen átlátható. 

A kormányok kérhetnek és kaphatnak sokféle nem publikus információt a Facebooktól, így az IP-címeket és GPS-adatokat, sőt, a fogadott vagy küldött üzeneteket is. 

A korábbiakhoz képest egyébként az a tendencia, hogy a nyugati országokban csökken, míg Magyarország mellett Oroszországból, Törökországból és Indiából viszont nő a kormányzati adatkérések száma. 

Kapcsolódó: 
Devizahiteles elszámolás: sokkal kevesebbet kaptak vissza, mint remélték
Szász Károly olyan jó munkát végzett a PSZÁF élén, hogy kitüntették
Csányi Sándor állami kitüntetést kapott
Tiszteletet a bátraknak?! Nyolcadszorra is leszavazták az ügynöktörvényt
Rogán: el kell kobozni a csalók vagyonát!
Egyértelmű, a kormánynak kedvez az Alkotmánybíróság
Orbán vejének testvére lett a NAV Informatikai Fejlesztési Főosztályának vezetője
CBA-vezér: Orbán a 21. század egyik legjelentősebb magyar politikusa
Hat méterre a kórház bejáratától halt meg
Március 15-ig 133-an fagytak meg
Az anya és 8 utódja kilakoltatásáról döntött a kőbányai mészáros, Kovács Róbert!



Drónokat vett a NAV, az égből akarnak lecsapni velük
2015. március 17., kedd HVG

A NAV 19,79 millió forintos szerződést kötött a Scorpio Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel "pilóta nélküli repülő eszköz" beszerzésére - idézte az Origo a Közbeszerzési Értesítőt. A portál szerint az eszközöket a cigarettacsempészet elleni harcban használná fel az adóhivatal.

Drónokat vásárolt a NAV - jelentette az Origo. A portál szerint az eszközöket uniós forrásból vásárolta az adóhivatal, és a cigarettacsempészet elleni küzdelemben használnák fel őket. 

A NAV szerint a közbeszerzési eljárás folyamatban van. "A program keretében beszerzendő eszközöket elsősorban a cigaretta- és dohánycsempészettel kapcsolatos ellenőrzési és bűnüldözési (például megfigyelési) feladatokhoz kívánjuk felhasználni" - írták. 

Az adóhivatal hozzátette, "nem titok, hogy e tekintetben az észak-alföldi régióban van a legtöbb feladata a kollégáknak. Hogy pontosan hol és mikor fogjuk bevetni ezeket a speciális eszközöket, azt mindig a konkrét ellenőrzési és bűnüldözési szakmai igények fogják eldönteni." Egyelőre azt sem árulták el, hány drónt vettek.


ELMARADT FELELŐSÉGREVONÁS

Több, mint két évtized után sem történt meg a háborús és népellenes bűnösök felelőségrevonása. Ezen töpreng a magyar társadalom jobb rétegének apraja nagyja. Pedig a válasz nagyon egyszerű! A válaszért vissza kell mennünk 1956 szabadságharcára és forradalmára. A dolgokat leegyszerűsítve, ez történt: Még ma is tisztázatlan körülmények hatására a diákok tüntetése fegyveres felkelésbe folytatódott. Nyugodtan állíthatjuk, a nemzet döntő többsége a forradalom mellé állt. Még a hadsereg is vagy részt vett a harcokban a felkelők oldalán vagy egyszerűen felbomlott, szétesett. 

A nyugati rádiók vagy szimpátiával kezelték a felkelést vagy segítséget ígérvén, kitartásra buzdították a harcosokat. 

Azonban senki sem tudott Anglia, Izrael és Franciaország titkos előkészületeiről a Szuezi csatorna "vissza hódítására" Az akkori hírek szerint, decemberre tervezték, majd A MAGYAR FORRADALOM HATÁSÁRA ELŐREHOZTÁK novenbeer végére. Végülis azonnali beavatkozás mellett döntöttek. Úgy vélték, könnyű lesz a zavarosban halászni, amig Hruscsovék a magyarokkal bajlódtak. Az alig átlátható helyzetet ilusztrálja a földközitengeri US flotta parancsnokának kérdése, amikor készenléti parancsot kapott: "Ki az ellenség?" 

Eisenhower pedig sietve biztosította Hruscsovékat, hogy esze ágában sincs kiállni a magyarok mellett, így csinálhatnak velünk, amit akarnak, neki van elég baja a szövetségeseivel. 

A szabadságharc véres, kíméletlen letörése után, 56 magyrsága megértette, nem számíthat nyugati támogatásra, mert teljesen odabobták a Szovjet kényére, kedvére. Ilyenformán érthetően, a magyarság belátta reménytelen helyzetét és szégyenkezve ugyan, de kezdett belépni a kommunista pártba. Néhány év alatt a pártnak kb myolcszázezer (800,000) tagja lett. Ezt legkevesebb néggyel kell megszoroznunk, hogy lássuk a befolyásuk alá került magyarság létszámát, azaz kb 3-4 millió embert. Ezek legnagyobb része mindent elkövetett, hogy maga, családja, barátai részére minél jobb életet biztosítson. Ennek persze nagy ára volt. 

Besúgni, feljelenteni, alázatoskodni kellett a jó káderek felé. Bizonyítani kellett az odavetett kedvezményekért vagy a puszta létért. Aki a tisztességes életmódot vállalta, szenvedett, de nemcsak ő, a családja is. Sokan vállalták az egyenes utat, ezért minden téren hátrányt szenvedtek, családjukkal együtt. 

A kényszer vagy mai divatos szóval "megélhetési" opportunisták, hamar beletanultak a húsosfazék használatába. Házat, lakást, Trabantot szerezhettek az aránylag jó állások mellé, gyermekeik előtt szabad volt az út az egyetemek felé, akár volt eszük, akár "szocialista segítségre" szorultak. A dacolók csak akkor jutottak be az orvosi, műszaki azaz az észt kívánó egyetemekre, ha jelesen értek és a szüleik "megtűrhetők" voltak. 

Negyven év alatt az iskolák kiölték a hazaszeretetet a diákok ból. A szülők, nagyszülők még a gulyáskommunizmus idejében sem merték elmondani az igazságot. Még a százezernyi kényszerített besúgót is más besúgókkal figyeltették. Így mindenki félelemben élt. 

A közelgő változásról már régebben tudtak a felső vezetők. Így történhetett meg a privatizálás előkészítése az "okosok" által. Nálunk az Egyesült Izzó, azaz a Tungsram eladásával kezdődött a nagy meggazdagodási, azaz szabadrablási folyamat. Miután már a tisztességet, erkölcsöt, közösségi felelőséget régen kiirtották az emberek lelkéből, minden lelkiismeretfurdalás nélkül adtak alkalmat a vezetőknek a vállalatuk zártkörű, fillérekért történő megvásárlására, majd búsás haszonnal a továbbadásra, külföldi nagytőke kezére játszására. A munkásokat teljesen kizárták ebből a "törvényes" folyamatból. 

Rővid néhány év alatt kialakult az új, zártkörű tőkés osztály. Előrelátólag az alacsonyabb vezetőknek is adtak még alkalmat a meggazdagodásra. Például az olajszőkítésben is igen sok, ma is aktív politikus vett részt. 

Azok, akik fizikai vagy megélhetési kényszerből léptek be a pártba vagy a KISZ.be a "rendszerváltás" után azonnal, vagy folyamatos fejlődés képen nemzeti oldalra tértek, állandó zsarolásnak vannak kitéve. Ez még rosszabb lenne, ha a titkosított adatokat nyilvánosságra hoznák. Attól tartok, kevés mai politikus maradna a porondon. Úgy vélem, ez az oka a Fidesz állásfoglalásának. Igazuk is lehet, ha nem hozzák nyilvánosságra a kommunista ÁVÓ és utódaik teljes irattárát. Miért bűnhődjenek a zsaroltak, kényszerítettek, amikor a valódi bűnüsek, gyilkosok vidáman lébecolnak és ágyban, párnák között lehelik ki bűnös lelküket? 

Addig is, kiemelt nyugdíjból élnek, mint Marci Hevesen. Ennek legszebb példája Péter Gábor, a "körmös" Bauer Miklós és Biszku Béla. Az útóbbi belügyminiszter elvtárs pere az igazi nagy parádé. Valószínűleg addig húzzák, halasztják felebbezik perét, amig szépen elszenderűl és a kommunista menyországba viszik az őt békében megelőző pribékek. 

Ha ezek a főbűnösök, akik önként és boldogan vállalkoztak gyilkos munkájukra, szabadon élhetnek a nyakunkon és pénzünkön, hagyjuk már békén azokat, akik nem önként kerültek ilyen megalázó helyzetbe és tevékenységük nem járt halállal vagy más súlyos büntetéssel. 

Vegyük már egyszer tudomásul, hogy a "vértelen" hatalomátadás egyik ára a bűnös kommunista vezetők teljes érinthetetlensége volt. Ez a Máltai Kiegyezés egyik feltétele és nem a "nemlétező" Rózsadombi Paktumé. Persze erről a tényről még beszélni sem szabad. 

Magyaródy SzabolcsS


Fellázadt egy ukrán város a katonák ámokfutása ellen
2015. 03. 17. 12:14 Alfahír

Az utóbbi egy hétben nagyjából csend honolt a donyecki fronton. Ha épp nincs háború az orosz felkelőkkel, az ukrán hadsereg csinál egy szép polgárháborút a hátországban.


A Donyecktől 60 kilométerre délre fekvő Konsztantyinovka városában tegnap este óta összecsapások folynak a lakosság és a katonák között - adja hírül a Kárpáthír. 

A kárpátaljai magyar portál szerint a százezres lélekszámú, orosz többségű városban már hetek óta növekszik a feszültség a hadsereg és a helybeliek között. Már az sem tette népszerűvé az egyenruhásokat, hogy az egyik iskolát alakították át kaszárnyának. Azóta kiderült, hogy addig jó, amíg benn vannak. Ha elhagyják a "laktanyát", gyakorta lopnak, fosztogatnak és erőszakoskodnak a civilekkel. A szikrát az lobbantotta lángra, hogy tegnap az egyik katonai jármű halálra gázolt egy kismamát, gyerekével együtt. A lakosok kérték a katonák bíróság elé állítását, amit először az ukrán katonaság megtagadott és a helyi rendőrség sem tett semmit. (A videót csak erős idegzetű, 18 évesnél idősebb olvasóinknak ajánljuk.) 

Videó 1.: https://www.youtube.com/watch?v=3u_7CsuiDcU
Videó 2.: https://www.youtube.com/watch?v=w0nUi8dgwOk

A feldühödött tömeg este megrohamozta az ideiglenes katonai kaszárnyát és Molotov-koktélokkal felgyújtották az épületet. 

A tegnap esti jelentések szerint erősítés indult a városba. A média úgy tudja, a rend helyreállításába Kijev a tőle már megszokott remek érzékkel a szélsőséges, soviniszta Jobb Szektor néhány egységét is bevonja, akik szintén úton vannak a település felé. Hétfőn késő este Avakov belügyminiszter tanácsosa Anton Gerascsenko bejelentette, hogy a rendvédelmi szervek tűzparancsot kaptak. 

Áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés, az Unian ukrán hírügynökség mindössze annyit közölt az esetről, hogy elfogták a két gázolót. 

Konsztantyinovkát egyébként 2014. április közepén már egyszer elfoglalták a felkelők. Az ukrán hadsereg július elején vette vissza a várost. 

Kapcsolódó: 
Közelebb az összeomláshoz - hétvégén jönnek a csúnya dolgok
Körülbelül 500 ukrán katona tiltakozik Kijev központjában. Harcmezőkről visszatérés után földet ígértek nekik, de a földosztás nem történt meg
Franciaország vissza fogja fizetni a Misztralok árát
Putyin "felhúzta magát"
Amerikai hadgyakorlat kezdődik Lengyelországban
Hat román hadihajóval gyakorlatozik a NATO
Teljes harckészültség az orosz fegyveres erők újabb alakulatainál
A cionista ISIS 1 milliárd dollárt profitál a kábítószer-kereskedelemből
Katonai hatalomátvételt emlegetnek a brazil tüntetők



Az Egyesült Államok és Lengyelország közös hadgyakorlatot tart március végén - Gregory Hicks, az USA európai parancsnokságának szóvivője szerint egy fontos bejelentenivalójuk is van, amit közvetlen a hadgyakorlat előtt közölnek. Az amerikai védelmi minisztérium március 13-án adta ki a sajtóközleményt, miszerint az amerikai Patriot rakétarendszer is részt vesz az "Operation Atlantic Resolve" (Atlanti Megoldás) hadgyakorlaton. 

Az Atlanti Megoldás nevű provokációt 2014 júniusában fogadta el a NATO, amikor azzal vádolták Oroszországot, hogy lerohanta Ukrajna délkeleti részét. A vádakat azóta nem támasztották alá bizonyítékkal, és az európai vezetők is elismerik: semmi bizonyíték nincs arra, hogy orosz katonai beavatkozás történt volna Ukrajnában. A hadgyakorlatot ennek ellenére megtartják, és az Amerikai Egyesült Államok az amerikai határtól igencsak messze, az ukrán-lengyel határon fog parádézni a Patriot rakétarendszerekkel. Már a rakétarendszer elnevezése is provokatív; a világ másik felén katonai jelenlét fenntartásának értelemszerűen nincs semmi köze semmiféle patriotizmushoz - az USA Oroszországot akarja bekeríteni csapásmérő erővel. A kapitalista gazdaság fenntartásához állandó növekedés kell, - ha nincs egyre több forrás, nincs növekedés. Az orosz természeti erőforrások nélkül a nyugati létszínvonal nem fenntartható többé, emiatt a NATO az, ami háborúra készül - Oroszország pedig egy újab b Nagy Honvédő Háborúra. 


NATO megkezdte az orosz határok mellett " Határozott Atlantista" katonai művelet. Ez a művelet rendkívüli mértékben hasonlít a "Barbarossa" tervre. Az orosz agresszió visszaszorítására Kelet Európába megérkeztek több mint 100 " Abramsz" és " Bredli" 


Húszmilliárd forintba kerülne az Iszlám Állam elleni szerepvállalásunk
2015. március 17., 17:09 magyartudat.com

Várhatóan húszmilliárd forintba kerülne első évben a magyar szerepvállalás az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben - erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén, hozzátéve, hogy tárgyalnak az Egyesült Államokkal felszerelések biztosításáról, amely mintegy hétmilliárd forintot tesz ki.


A tárcavezető elmondta, a felkérés az Egyesület Államoktól érkezett, és arra vonatkozik, hogy száz magyar katona biztosítási feladatokat lásson el az észak-iraki, Erbil mellett lévő szövetséges kiképzőpontnál, és ötven Magyarországon legyen tartalékban. A kinti magyar katonáknak feladata lenne az is, hogy biztosítsák a "kiképzők mozgását" - jegyezte meg. 

Szijjártó Péter kijelentette: a honvéd vezérkar nyilatkozata szerint Magyar Honvédség készen áll, és képes a feladat végrehajtására. 

Szavai szerint az első évben húszmilliárd forintba kerülne a magyar szerepvállalás. Mint magyarázta, azért ilyen magas ez az összeg, mert felszereléseket kell vásárolni. Ugyanakkor közölte, hogy az Egyesült Államokkal már tárgyalnak felszerelések biztosításáról, ezeknek becsült értéke hétmilliárd forint lehet, így tízmilliárd körül lenne a felszerelések nélküli költség. 

Szólt arról, hogy a kormány álláspontja szerint a terrorszervezet az egész nyugati közösség ellen indított támadást. Magyarország ennek az értékközösség tagja, és ebből kötelezettségek is következnek. A konfliktusnak már a részesei vagyunk, kötelességünk részt venni ennek a brutális támadásnak a visszaverésében - mondta. 

Szijjártó Péter a testület tagjait tájékoztatta arról, hogy az Iszlám Állam ellen nem ENSZ- és nem is NATO-felhatalmazás alapján jár el a "nemzetközi koalíció". A jogalapot két 2014-es ENSZ BT-határozat jelenheti, amelyek a terrorizmus elleni küzdelemről szólnak. 

Ha Magyarország is úgy dönt, hogy katonai kontingenssel csatlakozik az iszlám állam elleni koalíció erőfeszítéshez, akkor egy kétoldalú megállapodást kell kötni Irakkal. 

Közölte, a parlamentnek benyújtandó előterjesztésben az iraki tartózkodást 2017. december 31-ig fogják javasolni. 
Szijjártó Péter elmondta, a honvéd vezérkar képviselői a március 30-i héten terepszemlére utaznának, utána április közepén, végén megszülethet a parlamenti döntést, és május végére elkezdhetnek megérkezni Irakba a magyar katonák. 

A katonák biztonságáról szólva azt mondta, hogy Irak bármely más területéhez képest a legbiztonságosabb, ahova a magyar katonák mennek. 

Szijjártó Péter a bizottsági ülés után újságírók előtt hangsúlyozta: bizakodó, reméli, meglesz a magyar katonai részvételhez szükséges kétharmados többség. 

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke arról beszélt, hogy minden jel szerint meglesz az április közepére tervezett parlamenti döntéshez a minősített többség, miután - a Fidesz-KDNP mellett - az Együtt támogatólag lép fel az ügyben, a Magyar Liberális Párt szintén ezen az állásponton van, és hasonlóképpen nyilvánult meg a DK színeiben Oláh Lajos. Tájékoztatása szerint - ha meglesz az országgyűlési felhatalmazás - május közepén várható a száztagú magyar kontingens kiutazása. 

Az MSZP-s Mesterházy Attila azt mondta, a szocialista frakció várhatóan pénteken dönt arról, támogatja-e a missziót, mert "egy ilyen fajsúlyú kérdésben nem lehet kapkodva dönteni". Hozzátette ugyanakkor: politikai aggályuk van, jelesül, hogy szerintük "az egész misszió nem szól másról, mint hogy Orbán Viktor a jófiút játssza most ebben a kérdésben Amerika felé". 

Az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő megerősítette, megfontolja a támogatást, ha a magyar kormány végiggondolja a misszió hosszú távú hatásait, és ha biztosítani tudja, hogy a magyar katonák a lehető legnagyobb védelemben részesüljenek. 

Szabó Tímea, a PM színeiben politizáló független képviselő nyomatékosította: pártja nem támogatja a katonai részvételt a Közel-Keleten, ehelyett a humanitárius segélyezést helyeslik. 

Szél Bernadett (LMP) az ülésen arról beszélt, hogy nem nyugtatták meg a miniszter által elmondottak, szerinte nagyon komoly kihívásról van szó. Közölte, pártja álláspontja szerint mindent meg kellene tenni a terrorista szervezet utánpótlási vonalainak a felszámolására. 

Gyöngyösi Márton (Jobbik), a külügyi bizottság alelnöke azt mondta, hogy szerintük egy olyan misszióról van szó, amellyel szemben a magyar nemzeti érdek kétséges. Megjegyezte azt is, hogy a jogi alap "sem áll szilárd lábakon". A Jobbik határozottan elutasítja, hogy katonailag szerepet vállaljon Magyarország az iszlám elleni háborúban - jelentette ki. 

Hoffman Rózsa (KDNP) az ülésen azt mondta, hogy támogatják a misszióban való részvételt. 

Kapcsolódó: 
Izrael megfenyegette az ENSZ-t?
A cionista ISIS titkos története
Szijjártó: Magyarország már részese a konfliktusnak
Ezt a luxusházat vette meg Szíjjártó




Blikk: Egy nagyvilági hollywoodi filmsztárhoz illő fényűző villára tett szert Szijjártó Péter. 


Netanjahu: Amíg én vagyok a kormányfő, nem lesz palesztin állam


Leiratkozás itt